Spill-uttrykkene alle foreldre må kunne

Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Har barnet ditt kalt deg en «noob», og «ownet» deg i Stigespillet? Eller har du blitt beskyldt for å bruke «hacks» etter å ha trillet to seksere i Monopol? Her får du ordforklaringene du trenger.

– Har du en sønn eller datter som spiller fotball, er det som forelder greit å vite forskjellen på for eksempel offside og corner. Du trenger ikke kunne offside-regelen i detalj, men du bør skjønne prinsippene. Dette vil gjøre samtalene deres om fotball mye mer interessant for barnet, og antakelig også for deg, sier barnevernspedagog Jan Erik Kroglund.

Jan Erik Kroglund. Foto: Privat

Les også: Slik får du barna til å legge seg

Bedre samtaler
Kroglund mener at foreldre må møte barna sine med en slik innfallsvinkel også når de har helt andre interesser.

les også
Når starter skoleåret?

– De samme prinsippene gjelder når barna spiller dataspill. Jo mer voksne har satt seg inn i ord og uttrykk, jo flere kvalitetssamtaler er det mulig å få med barnet om spilling

Særegne ord og uttrykk florerer i dataspillverden, men de er ikke alltid like lette å forstå. Derfor har vi fått den norske dataspilleksperten og Youtube-kjendisen Joachim «Noobwork» Haraldsen til å forklare de vanligste begrepene.

YouTube-kjendis
På sin YouTube-kanal «Noobwork – Norsk gaming!», legger Joachim Haraldsen ut videoer om dataspill.

Joachim «Noobwork» Haraldsen. Foto: Anti

Kanalen, som har rundt 180 000 abonnenter, inneholder stort sett videoer om forskjellige dataspill som spilles over internett. Hvis barna dine har dilla på «gaming», er de sannsynligvis godt kjent med ham.

Les også: Derfor er dette den beste foreldrestilen

Her forklarer Joachim «Noobwork» Haraldsen de vanligste og mest brukte dataspilluttrykkene: 

Noob
«Noob» er et ord som figurerer hyppig i så å si alle dataspill. Såpass vanlig er det, at Haraldsen bruker det i navnet til YouTube-kanalen sin. Han forklarer at ordet stort sett blir brukt som et slags skjellsord.

– Noob betyr at man er en nybegynner, og blir ofte brukt hvis noen spiller dårlig, eller er dårlig i selve spillet, forklarer Haraldsen.

Les også: Hva gjør du når barnet er skjermavhengig?

Ordet er et substantiv, og beskriver noe man er.

– «Haha, du er så sykt noob», eller «jeg er noob i dette spillet», eksemplifiserer Haraldsen.

Owne
Det å «owne» noen er veldig vanlig i dataspill, særlig i spill som går ut på å konkurrere mot hverandre.

les også
Dette bør du vite om Fortnite

– Owne kommer fra det engelske ordet «own», som betyr å eie. Man bruker ofte «owne» om det er to venner som går mot hverandre i kamp på spill. Hvis den ene vinner lett over den andre, kan man si at den ene «owna» den andre, sier Haraldsen. 

Les også: Hvor tidlig bør barnet få mobil?

Owne er altså et verb, og brukes som noe man gjør med noen andre. Haraldsen bruker «haha, jeg owna deg», eller «ha, der ble du owned!» som eksempler på bruk av ordet.

les også
Reagerer på forslag om leksefri skole

Trigga
«Trigga» er en fornorsking av det engelske begrepet «triggered», og har blitt veldig populært de siste årene. Uttrykket brukes både i situasjoner der man spiller mot hverandre, og når man spiller alene.

– Det betyr at man blir sint, eller oppgitt over en situasjon eller en person. Det kan ofte dukke opp hvis du spiller et lagspill og mener at en av spillerne på laget gjør noe ekstremt dårlig. Da blir man gjerne «trigga», forklarer Haraldsen.

Les også: Bør man hjelpe barnet med å få venner?

Han forteller at ordet også kan brukes i flere situasjoner. Blant annet som en slags advarsel.

les også
Psykolog om lekser: Som å kaste en død rotte inn i familien

– Hvis en person på laget ditt irriterer deg, kan man si «nå begynner jeg å bli litt trigga her». Da skjønner man at man bør slutte å oppføre seg irriterende, fordi en spiller som er «trigga», spiller dårligere enn en som ikke er «trigga».

Hacks
Hvis du blir beskyldt for å bruke «hacks» er du enten veldig flink i et spill, eller så jukser du. Ordet brukes nemlig ofte som en beskyldning.

Les også: Slik vet du om barnet ditt trenger briller

les også
4 typer gruppemobbing du må være bevisst på

– «Hacks» er rett og slett kort for «hacking». I spill er det veldig populært å bruke forskjellige type programmer som gjør at ting i spillet blir automatisert, for eksempel et program som sikter mye mer nøyaktig og raskere enn en vanlig person i et skytespill. Da hacker man eller bruker hacks, sier Haraldsen.

Slike programmer er det selvfølgelig ikke lov å bruke, og blir du tatt på fersken kan du fort bli utestengt fra spillet. Det er også vanlig å anklage andre for å bruke «hacks» dersom de spiller bra. 

FORKLARER SPILL-LINGO: YouTube-kjendis og gamer Joachim «Noobwork» Haraldsen. Foto: Anti

LOL
LOL er en veldig populær forkortelse som etter hvert har fått status som et eget ord.

Les også: Hva er din «familielekt»? 

– LOL står for «Laugh out loud», og brukes ofte i situasjoner hvor noe morsomt skjer og man ønsker å uttrykke det.

I tillegg kan det være verdt å notere seg at LOL også kan brukes som en forkortelse på det svært populære dataspillet «League of Legends».

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .