Slik velger du riktig skolesekk

Velg riktig skolesekk
RIKTIG FOR RYGGEN: Skolesekken skal være stram, men behagelig, forklarer fysioterapeut Stine Opstad Nilsen, her med sønnen Marcus. Foto: Marthe Reienes/VG

Fysioterapeuten gir gode råd om hva du må huske når barnet skal få skolesekk.

En skolesekk skal ikke bare ha plass til bøker, matboks og vannflaske. Den skal også være komfortabel og fordele vekten riktig på barnets skuldre og hofte.

Les også: Test av skolesekker

Fysioterapeut Stine Opstad Nilsen ved Bekken og Barn Skøyen gir disse tipsene om hva du skal se etter når du skal velge skolesekk til barnet:

les også
Slik snakker du med barna om miljøkriser

1. Sekken skal sitte godt inntil kroppen og følge barnas rygg. Den skal ikke gå for langt ned på rumpa, for da vil den hoppe og oppleves ubehagelig når barnet går. Den skal heller ikke være for høy i nakken sånn at du får den i bakhodet. Sekken skal helst ikke være bredere enn barnets rygg. Den skal ikke gnage, og den skal være ordentlig stram, men behagelig.

Les også: Slik hjelper du barnet å bli klart til skolestart

2. Justeringsmuligheter: Alt skal være strammet og sitte tett inntil. Toppstrammer er viktig for å holde sekken inntil ryggen. Skulderstroppene skal ikke være for stive og brede og ikke gnage mot nakken. Bryststroppen skal strammes godt. Det skal være god polstring, og hofteremmen skal være stram og sitte akkurat på hoftekammen. Barna skal kunne greie å stramme stroppene selv.

3. Rominndeling: Sjekk at sekken har mulighet for å legge det tyngste innholdet nærmest ryggen. Det skal være en enkel løsning for å holde bøkene inn mot ryggen her som barna selv forstår og klarer å håndtere - strikk, remmer eller lignende.

4. Sjekk at sekken er godt utstyrt med reflekser, også på regntrekket.

Les også: Test av støvler

5. For barna betyr design mye, og det er bra om man kan kombinere ergonomi og design. 

6. Ta med barna for å prøve sekken på. Noen barn har lang rygg, noen har brede skuldre, andre har smale. Finn sekken som passer best til barnets kropp.

7. Fortell barnet hvorfor det er viktig å ta sekken riktig på og at den aldri skal bæres over én skulder!


 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .