Slik snakker du med barna om miljøkriser

OPPTAR MANGE BARN: Klimastreiken er et eksempel på at barn engasjerer seg i miljø. Slik snakker du med barna om miljø uten å skape klimaangst. Foto: Gisle Oddstad / VG

Eksperter mener det er viktig at barn får forståelse av at naturen må tas vare på. Slik gjør du det uten å skremme dem.

Hvordan skal man snakke med barn om miljø og klima? Og hvordan skal vi lære barna grunnverdier som fremmer naturvern uten å skape miljøfrykt?

Barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen tror barn og ungdommer kan bli skremt av å høre om klimaendringer og miljøkatastrofer.

les også
Forslag om fraværsgrense på ungdomsskolen

– Et barn som engster seg mye bør ikke fores med detaljerte beskrivelser som bare fører til økt angst. Når du forklarer elleve-tolvåringen om klimaendringene som vi vet kommer, er det viktig å få fram at det ikke er snakk om en bombelignende katastrofe, eller en brå utslettelse av alt liv, men en økning av problemer vi allerede ser i dag, forteller Gerhardsen. 

Videre anbefaler barnepsykologen å starte tidlig med å vise barna gode grunnverdier. 

– Jeg ville begynt med de aller yngste, 2–3 åringer, å lære de opp til alminnelig naturvern, som at vi ikke kaster søppel i naturen, at vi sorterer papir og plast, ikke lar bilen stå på tomgang. For å så forklare at det er for å ikke sløse og ikke ødelegge naturen, sier hun og fortsetter:

Elisabeth Gerhardsen. Foto: Anna-Julia Granberg, Blunderbuss / Cappelen Damm


– Ved å vise at vi slår av lyset i rom vi forlater, ikke lar vannet renne unødvendig, og ikke kaster mat lærer vi barn en grunnverdi om å ikke bruke mer ressurser enn man trenger. 

Unngå handlingslammelse
 

Are Shaw Waage, daglig leder i Miljøagentene, en frivillig miljøvernorganisasjon for barn, er også enig i at foreldre burde fokusere på hva barna og voksne selv kan gjøre for å ta best mulig vare på jordkloden vår. 

– Vi i miljøagentene gir tips om hvordan man kildesorterer, oppfordrer til å plukke søppel på land og i vann, og oppfordrer til å ta vare på alt av dyr og insekter gjennom hele året, forteller Waage. 

Miljøvernagentene mener handlingene våre er viktige.

– Ta med barna på tur og dere vil se plastflaskene som ligger over alt. Ta med noe av det hjem og kast på egnet måte. Lar man det ligge i naturen så hjelper det ikke hva du sier, det er hva du gjør som gjelder, advarer Waage. 

Også barnepsykolog Gerhardsen advarer mot at voksne viser handlingslammelse. Hun sammenligner det som ved at et barn lærer at røyk er farlig, for å så se sine foreldre røyke. 

– Å få vite om skremmende utsikter samtidig som de voksne rundt viser handlingslammelse, eller ikke tar det på alvor vil bare gjøre barn skremt og samtidig fortvilet. Litt som min fortvilelse da jeg som barn lærte på skolen hvor farlig røyking var, og sjokkert oppdaget at mine røykende foreldre godt visste det, men, slik jeg da tolket det, tydeligvis ikke brydde seg om at de risikerte å dø fra meg, forteller Gerhardsen. 

Skolestreik for klima


Tidligere i år streiket opp mot 40 000 skoleelever og studenter, i alle landets fylker. Miljø og klimakrise ble et tema mange barn ble ekstra opptatt av, samtidig som det kunne virke skremmende for mange.

Inspirasjonen stammet fra Greta Thunberg (16) sin klimastreik, og elever i nesten 1.300 byer i over 100 land møtte opp for å demonstrere. 

les også
Ny skolestreik for klima i mai

Greta Thunberg er en svensk ung klimaaktivist som har blitt verdenskjent på kort tid. Thunberg har blant annet holdt klimataler i EU-parlamentet, blitt kåret til «årets kvinne» av Expressen og blitt hyllet av Obama, Clinton og Hertuginne Meghan. 

KLIMAAKTIVIST: Greta Thunberg (16) har blitt kjent verden over for engasjementet sitt og er nominert til Nobels fredspris. Foto: Leonhard Foeger / Reuters

Are Shaw Waage forteller at barna som engasjerer seg i Miljøagentene uten tvil har en sterk drivkraft for en bedre fremtid. 

les også
Mange lærere i grunnskolen har ikke nok utdanning

– Mange barn og foreldre er, med rette, bekymret for at menneskeheten lever over evne på bekostning av planeten vi alle er avhengig av. Samtidig opplever vi ikke i våre sammenhenger at dette gir utslag i form av frykt, men heller engasjement og pågangsmot for å skape et bedre klima og miljø, sier Waage. 

Elisabeth Gerhardsen oppfordrer igjen til at foreldre viser hva de mener ved handlinger. 

– Når barn nærmer seg skolealder kan man forklare at vi mennesker har forurenset altfor mye, at det ikke er bra for naturen og klimaet, men samtidig forklare hvilke tiltak de voksne gjør, eller kan gjør for nettopp å bøte på det. 

Hun fortsetter.

– For eksempel at det er derfor dere tar tog heller enn fly og derfor dere brukes buss til jobb fremfor privatbil. 

Både Waage og Gerhardsen understreker at vi i Norge har nok ressurser til å kunne tilpasse oss klimaendringene som kommer, og at det også er viktig å fortelle barna. 

– Men jeg ville føyd til at også vi i Norge må bli flinkere til ikke å ødelegge for andre land, som ikke har de samme forutsetningene for å stå imot endringene som oss, avslutter Gerhardsen. 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .