Slik hjelper du barnet å bli klart til skolestart

Skolestart
SNART ELEV: Julian Brendstuen begynner på skolen til høsten. Foto: Jeanette Bækkevold/VG

Ha fokus på å lære barna sosiale og praktiske ferdigheter før de begynner på skolen, råder ekspertene.

Hjemme hos Linda Brendstuen og sønnen Julian (5 ½) i Askim er det full fart. Julian farer rundt i leiligheten for å vise oss robotene, Ninja Turtles-borgen og sengen full av kosedyr.

På rommet sitt har han en tavle, og med litt hjelp kan han skrive navnet sitt. Julian sier han kan noen tall også, vi sitter ved kjøkkenbordet, og han skriver med nyspissede fargeblyanter. 

– Hva gleder du deg mest til når du skal begynne på skolen?
– Friminutt! kommer det spontant fra Julian.

les også
Denne skolen serverer varm lunsj til elevene

– Og gruer du deg til noe?
– Ja, at jeg må sitte så mye stille. Og lekser! Men hva er egentlig lekser, mamma?

Skolestart
FORBEREDT: Julian kan skrive navnet sitt på tavla før han har begynt på skolen. Foto: Jeanette Bækkevold/VG

Les også: Dette bør du øve på med barnet før skolestart

Knytter bånd

Lillian Berget har lang erfaring som barnehagelærer og seksjonsleder i Oslo kommune. Hun forteller at de det siste året i barnehagen jobber spesielt for at førskolebarna skal få felles opplevelser og bli kjent på tvers av de ulike avdelingene. 

Les også: Dette skulle barnehageansatte ønske at foreldre visste

– Det bidrar til å knytte bånd. Barn som ikke har lekt så mye sammen i utetiden i barnehagen får en fin mulighet til å bli bedre kjent. I skolegården er det trygt å ha et kjent fjes og en venn.

Lillian Berget
Lillian Berget. Foto: privat
Selvstendighet er også i fokus. Det å kunne holde litt orden på tingene sine, kle av og på seg, følge tre beskjeder og klare å gjennomføre dem. For eksempel: «Nå skal du pakke matpakken ned i sekken, gå på do, kle på deg alt du trenger for å være ute og vente på trappen».

– Mange barn synes det er vanskelig og ubehagelig å gå på do på skolen alene, tørke seg og vaske hender. Dette øver vi gjerne på i utetiden når alle er ute og leker, sier Berget.

Hun mener skolestarterne bør ha kjennskap til tall og tallbilder, samt kunne skrive og kjenne igjen navnbildet sitt. Å kunne følge en prikkete linje med blyant, altså mestre øye-hånd koordinasjonen, er bra. Lek og læring henger sammen. Der det lekes, læres det. Der det er fokus på læring lekes det ikke.

– Putt læring i leken, ikke leken i læring. Leken er på barnas premisser, og der skjer det mye læring hvis vi voksne er årvåkne, forteller Berget, og fremhever selvhevdelse, det å tørre å si noe høyt mens alle hører på, som noe hun har sterkt fokus på.

les også
– Barna har med seg historiene sine

Les også: Førsteklassinger har aldri blitt så mye testet som nå

– Det er så viktig å kunne tørre å svare på spørsmål. Rett og slett være komfortabel med å ha alles fokus på seg selv i noen sekunder eller minutter uten å føle ubehag. Det krever at vi pedagoger er bevisst på å finne et tema som vi vet at barnet er opptatt av og føler seg trygg på å snakke høyt om. Mange barn tør ikke å si noe høyt i løpet av skoledagen, selv om de har kunnskap om det som det snakkes om.

Skolestart
SPENTE: Linda og Julian Brendstuen bruker sommeren på å forberede seg til skolestart. Foto: Jeanette Bækkevold/VG

Forberedelser til skolestart

Mamma Linda Brendstuen forteller at hun har fokus på å lære Julian å kunne kle av og på seg selv, finne frem sine egne ting og kunne gå på do selv.

les også
Psykolog om lekser: Som å kaste en død rotte inn i familien

– Vi snakker om at det på skolen er fellesdoer hvor døren må lukkes og barna må klare å tørke seg selv etter dobesøk. At man må rekke opp hånden og si ifra til en lærer om man må på do midt i timen. 

Ved å pusle, lage noe av papp, perle eller bygge med lego øver de på å kunne sitte stille med en aktivitet over litt lengre tid. 

– Ofte går vi ut og leter etter noe eller undersøker ting Julian lurer på. Jeg synes det er viktig å være nysgjerrig og kunne undre seg sammen, sier Linda.

les også
Klare svar fra neste generasjon velgere

Hun har forberedt sønnen på at det på skolen er mange barn og færre voksne, og viktigheten av å lytte til hva læreren sier. Julian vet at det kommer til å være mange barn han ikke kjenner, men at han kommer til å få nye venner. Sammen har de snakket om hva han kan gjøre for å få nye lekekamerater.

Les også: Bør man hjelpe barn med å få venner?

For mammaen er det viktig at han mestrer det praktiske og sosiale, siden det vil gjøre ham bedre rustet i møte med alt det teoretiske som etter hvert skal læres på skolen.

– Grunnlaget må være der først, så kommer alt det andre som å lese, skrive og regne etter hvert.

Skolestart
VIKTIG FERDIGHET: Julian øver på å ta på seg skoene sine selv. Foto: Jeanette Bækkevold/VG

Linda Brendstuen legger ikke skjul på at skolestart er både spennende og litt skummelt. Mest av alt kanskje for henne selv. Alt er nytt, og de skal snart forlate den trygge tilværelsen i barnehagen. Da er det godt å oppleve at Julian selv gleder seg, snakker mye om skolen, leker i skolegården og titt og ofte titter inn vinduene der 1.trinn og SFO skal være.

– Jeg gleder meg til å se hvordan hverdagen blir, og jeg har stor tro på at han skal få en god skolestart, kjenne seg trygg, knytte gode relasjoner og glede seg til dagene der, sier hun.

Tips til deg som har barn som skal begynne på skolen

  • Bruk skoleveien og bli kjent med området rundt skolen og selve skolegården.
  • Lek i skolegården. Da møter dere gjerne andre barn som skal begynne på skolen, eller barn som allerede går der.
  • Øv på konsentrasjonen og det å sitte stille gjennom lengre tid. Ha gjerne en lesestund hvor barnet etterpå forteller om det dere har lest.
  • Snakk positivt om skolen og at barnet nå skal begynne på skolen. Husk at barnet har god hørsel og raskt fanger opp foreldrenes eventuelle usikkerhet og nervøsitet. 
  • Kjøp inn skoleutstyr som sekk og pennal sammen med barnet, og lag en hyggelig begivenhet ut av det.

(Kilde: Kathrine Mathilde Fagereng, forfatter og barnehagelærer med master i barnehagepedagogikk.)

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .