Slik får dere kontroll på matteleksene

Foto: Jack Frog / Shutterstock / NTB Scanpix

Ikke vær redd for matteleksene! «Mattedama» gir sine beste tips for at både barn og foreldre skal mestre matteleksene.

Flere barn og foreldre gruer seg til matteleksene, uavhengig av om det er matte for grunnskolen, ungdomsskolen eller videregående.

Vibeke Gwendoline Fængsrud strøk selv i matematikk på videregående, men fikk beskjed om å ta seg sammen. Hun endte med å studere algebra på Blindern og kaller seg nå «Mattedama».

– Jeg har sittet først i drittbåten, og den er superkjip, sier hun.

Les Fængsruds fem beste tips til foreldre lenger ned i saken.

les også
Dette bør du øve på med barnet ditt før skolestart

I dag er forholdet hennes til matematikk helt annerledes. Fængsrud driver firmaet House of Math som spesialiserer seg på privatundervisning i matte. Hun har også skrevet bøker om matteundervisning.

– Jeg elsker matte! Jeg underviser i matte, studerer nå lektor i matte og fysikk og har skrevet masse mattebøker, som har vært min største drøm. Matte er i stor grad hele livet mitt, sier hun.  

Les også: Fattet matte med skoletaper

Foreldre i håpløs situasjon

Fængsrud opplever at flere foreldre er bekymret over barnas mattelekser, de opplever at de ikke kan bidra. 

– Det viktigste vi gjør er å lære oss leksen, ikke bare bli ferdig med den, sier matteeksperten, og understreker at foreldrene ikke gjør noe feil, men at de sitter i en håpløs situasjon.

Hun fortsetter:

– Det er jo vondt å se på barnet som sliter, føle at man ikke kan hjelpe nok, og kanskje føle seg litt fanget og usikker på hvordan man kan gå frem. Mange skoler har også fagbøker de ikke får ta med hjem, de får kun ta med oppgavebøkene. Da har ikke foreldrene noe å slå opp i, forteller Fængsrud.

Les også: Kjemper for leksefri skole

Fængsrud mener mange norske foreldre har bestemt seg for at matte er veldig vanskelig. 

–  En feil tanke vi har fått om matte er at om du er god er du geni, og er du dårlig er du dum. Det er mye mer komplekst og omfattende enn det, sier hun.

Selv definerer hun aldri sine elever etter resultater, men etter innsats. Resultatet kan en ikke styre, men en kan styre innsatsen.

Slik får dere kontroll på matteleksene
Vibeke Fængsrud. Foto: Billybonkers

– Jeg tror vi må jobbe mer med faget og sette av flere timer. Matte tar mye tid, sier hun.

Fængsrud forteller om flere grunnskoler som har regler der barna ikke skal jobbe med lekser i mer enn 20 minutter om dagen, og mener at det bør komme an på hvor fort barnet modner.

Les også: Slår alarm om barnetrinnet

 

«Mattedamas» fem tips til foreldre:

les også
Derfor funker hjemmeskole best for denne familien

1) Sørg for at det er arbeidsro i hjemmet i leksetiden. Det er vanskelig å jobbe med lekser når TV, dataspill og serier dundrer i bakgrunnen. Når dere har en fast leksetid, for eksempel før eller etter trening ettersom hva som passer familien best, vil barna alltid vite hva som forventes av dem. Denne stabiliteten skaper trygghet, forutsigbarhet og gode arbeidsvaner.

2) Det er forbudt med sosiale medier når vi gjør lekser. Teknologiske hjelpemidler er en viktig del av leksesituasjonen, men Facebook, Instagram og Snapchat er ikke det.

Les også: Hva gjør du når barnet er skjermavhengig?

les også
Slik gjør du skoleveien tryggere for barna

3) Skole foran aktiviteter. Skolen legger grunnlaget for det voksne liv. Lekser er første prioritet, trening kommer etterpå. Ved alltid å gjøre lekser vil barna være forberedt til timen og lettere henge med i skolefagene. Dette reduserer dårlig samvittighet og nedsatt i orden og oppførsel, samt bygger selvfølelse og mestringsfølelse.

4) Hjelp barna med lekser, men ikke gjør leksene for dem. Det er slitsomt å se poden pine seg gjennom leksene når det er dårlige dager. I iveren etter å bli ferdig og lette byrden er det svært viktig at du ikke ender opp med å gjøre leksene for dem. Ha is i magen og vær støttende, og sørg for at poden selv lærer leksen og ikke møter dagen derpå med mammas eller pappas innføring.

5) Vær tålmodig. I leksesituasjonen blir det ofte slik at poden blir hissig, mamma og pappa blir hissige - og sammen er det blitt en suppe av dårlig stemning. Det er lettere sagt enn gjort å holde hodet kaldt og ikke komme med spydige kommentarer eller himle med øynene. Men forsøk å telle til ti og holde irritasjonen inni deg.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .