Norske barn har lest over en million bøker i sommer

HEKTA: Karla Zerlina Rødseth (9) og Markus Ingolfsson (10) leser og leser, også om sommeren. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen/VG

– Å lese er nesten som å se film, bare at man lager bildene selv! sier Karla (9). I år har kampanjen Sommerles satt rekord.

 – Ser du at det nesten ikke er noen bøker igjen i Clue-serien? Det er fordi jeg lånte en drøss sist jeg var her! Jeg likte ikke å lese før, man så leste jeg Gutta i trehuset, og ble helt hekta på lesing! sier Markus Ingolfsson (10). 

Markus og Karla Zerlina Rødseth (9) fra Fræna er blant de 104.565 barna fra 1. til 7. klasse som har registrert seg i bibliotekenes digitale Sommerles-kampanje. Markus har lest 69 bøker og Karla Zerlina er oppe i 40 bøker når vi treffer dem to uker før kampanjen er over for i år.

– Det er deilig å sette seg ned med en bok i stedet for ipaden. Å lese er nesten som å se film, bare at man lager bildene selv, sier Karla Zerlina. 

– Hvis jeg spiller for mye på ipaden blir jeg fort sur og sint, men med en gang jeg leser bok roer jeg meg ned, sier Markus.

Les også: Slik får du barna til å elske bøker

Liker koko bøker 

De to ivrige leserne trekker fram Gutta i trehuset, Kryptalportalen, Luridiumstyven, Ishavspiratene, Detektivbyrå nr. 2, Amuletten og En pingles dagbok som noen av de beste bøkene de har lest. Fantasy og krim er Karla Zerlinas favorittkategorier.

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

– Jeg liker litt sprø, koko bøker. Og krim. Da jeg var mindre leste jeg bare faktabøker om sorte hull og verdensrommet og sånt. Derfor er jeg glad for at verdensrommet er tema på Sommerles i år, sier Markus, og viser til Mari Moen Hosves Sommerles-historie, som det har blitt sluppet stadig nye kapittel av gjennom sommeren. 

Gjennom å registrere bøkene får leserne digitale trofeer og belønning i form av nye oppgaver og fysiske premier på biblioteket. Det øker motivasjonen. 

LESEHESTER: Markus og Karla Zerlinas favorittbøker er Gutta i trehuset, Bobbie Peers-bøkene Kryptalportalen og Luridiumstyven, Detektivbyrå nr. 2 av Jørn Lier Horst og En pingles dagbok. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen/VG

– Hva kan dere lære av å lese?
– Vi kan få bedre ordforråd. Hvis det er vanskelige ord kan vi skjønne hva det betyr ut fra sammenhengen, sier Karla Zerlina.

– Jeg er en av de raskeste bokleserne i klassen. Og pappa er rask til å lese, men jeg er enda raskere, sier Markus. 

Les også: – Barn er sulteforet på kunst

Over en million bøker 

les også
Fullt sprik rundt mobilregler i skolen

Nettopp det å bedre og vedlikeholde leseegenskapene i sommerferien var noe av grunnen til at Sommerles startet opp i det små i Vestfold for seks år siden. Initiativtaker og prosjektleder Pernilla Slotte Hjermann i Sommerles forteller at Sommerles ble digital i 2014, og at stadig flere bibliotek har meldt seg på. I år er kampanjen for første gang nasjonal – samtlige fylker er med.

– I år har vi superrekord! Vi har gått fra 60.000 registrerte brukere i fjor til 104.565 i år. Det er 25 prosent av alle norske barn mellom 1. og 7. klasse i de kommunene som er med. Barna har per nå lest i snitt nesten ti bøker og over 1000 sider hver siden 1. juni. Svimlende 1.010.704 bøker til sammen!, sier Hjermann. 

Blogg: Bør vi lese gamle folkeeventyr for barn?

Pernilla Slotte Hjermann
Pernilla Slotte Hjermann. Foto: Marita Nilsen
Bøkene barna registrerer kan være alt fra lettleste bøker og Donald-pocket til bøker med mye skrift og mange sider. De kan også registrere lydbøker og bøker som foreldre har lest for dem.

– Det viktigste er at de leser, sier Hjermann.

Og leser gjør de. Men hvordan er kjønnsfordelingen? 43 prosent av leserne er gutter, 57 prosent er jenter. 

– Det er kjempegode tall, all den tid det ropes varsko om gutter og lesing. De leser i hvert fall i Sommerles-kampanjen, sier Hjermann. 

Både Hjermann og biblioteksjef Anne Husøy i Fræna bekrefter at Detektivbyrå nr. 2-bøkene til Jørn Lier Horst og Gutta i trehuset-serien er svært populære. 

– Disse favner et vidt aldersspenn og begge kjønn. Å trigge lesegleden er veldig viktig. Forskning viser at alle som ikke leser på et par måneder faller i lesedyktighet. Ved jevnlig vedlikehold viser det seg at barna holder lesedyktigheten oppe – og også kan bli bedre lesere, sier Husøy.

Les også: Barn med humor blir bedre likt

Innblikk i nye verdener

Tilbake til Markus og Karla Zerlina, som forteller at de synes det er helt knall når de finner en serie som er bra. De har begge blitt lest for fra de var små. Karla Zerlinas mor, Therese Grønvold, skriver også egne dikt. Det er derfor ikke tilfeldig at Karla har fått mellomnavnet Zerlina – en oppkalling fra Vilhelm Krag-diktet Fandango.

les også
Elevundersøkelsen 2018: Færre elever blir mobbet

– Lesing gir barna bedre ordforråd og innblikk i nye verdener. Jeg tror det gjør at barn føler seg mer hjemme i verden. Alle barn burde deltatt på Sommerles. Jeg er veldig fan av biblioteket og de dyktige bibliotekarene som klarer å friste ungene til å lese, sier Grønvold. 

Margrethe Ingolfsson, mor til Markus, forteller at hun ble vekket grytidlig, klokka 5.30, den 1. juni fordi Markus ikke fikk logget seg inn på Sommerles. 

– Han er ivrig, ja. Jeg tror Sommerles gir et enormt læringsutbytte. Jeg er lærer og var nylig på et kurs om lesing. Der ble det sagt at lesing utvikler evnen til empati og det å sette seg inn i andres liv og følelser. Barna blir mer kreative når de må lage sine egne forestillinger av det de leser, sier Ingolfsson. 
 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .