Magnus (11) går på norsk skole - men har aldri bodd i Norge

Globalskolen
NETTSKOLE: I tillegg til vanlig skolearbeid i Sveits bruker Magnus tid på å lære samfunnsfag, norsk og KRLE. Foto: privat

Norske barn som bor i utlandet lærer norsk og samfunnsfag på nett. – Det er bra å kunne lære litt mer om Norge, sier Magnus (11) som er globalskoleelev.

Magnus (11) bor i Sveits med norsk mor og engelsk far. Han er født i New York og har tidligere bodd i England og Frankrike – men aldri i Norge. Han er en av 1400 elever over hele verden som får undervisning i norsk, samfunnsfag og KRLE – fra Norge.

– Globalskolen har vært veldig viktig med hensyn til lese- og skrivekunnskaper, og har gitt oss en påminnelse og et spark bak når vi har holdt på å gi opp det norske språket. Ikke minst har skolen bidratt til å gi oss kontinuitet ved flytting til ulike land og bytte av skole, sier Magnus’ mamma Karina Holm. 

Les også: Tok med seg barna på jordomseiling

Som tospråklig familie i utlandet har det vært viktig for dem å holde ved like det norske språket. 

les også
Kjendisenes første skoledag

– Mye kan læres av daglig samtale, men med fulltarbeidende foreldre og bare en som snakker norsk, er det til tider vanskelig å være helt konsekvent på språkbruken hjemme. Det norske språket kommer lett i andre eller tredje rekke når både pappa og venner snakker engelsk, og undervisningsspråket på den lokale skolen er engelsk og fransk, sier Holm.

VERDENSBORGERE: Fra venstre: Emilia, Magnus, mamma Karina, Sebastian og pappa Arthur Wood. Foto: privat

20 år med nettskole

Globalskolen er en nettbasert skole som ble startet med 15 elever i 1998 og eies av kommunene Sande, Sykkylven, Vanylven og Volda. For å være elev ved skolen må man ha norsk personnummer og gå på en lokal eller internasjonal skole i det landet man bor i. Både Magnus og hans eldre søsken Emilia (19) og Sebastian (17) har blitt fjernundervist av norske lærere via Globalskolen. 

– Det er bra å kunne lære litt mer om Norge siden jeg jo aldri har bodd der, og det gjør det lettere å snakke med andre når vi er der i ferier. Jeg vil bli like flink som søsteren og broren min. Jeg blir litt sur når mamma maser om Globalskolen, men når vi gjør oppgavene så er det egentlig helt ok, sier Magnus. 

Les også: Hvor lett er det for barn å lære to språk?

Magnus Holm
HELT: Magnus vil bli like flink i norsk som storebror Sebastian. Foto: privat
Ros fra lærerne og fremgang i både lesing og skriving er en viktig motivasjon for å fortsette. 

– Når det er sagt, er det selvsagt ikke alltid morsomt å skulle begynne på Globalskoleleksene etter en lang dag på skolen, og gjerne etter at lekser er gjort i andre fag. Uten mammas drivkraft og motivasjon ville vi antakelig gitt opp for flere år siden, så en dedikert voksen er viktig, mener Karina Holm.

Hun innrømmer med et smil at en «viss grad av bestikkelser» også har vært nødvendig for å få barna til å gjøre leksene til tider.

Les også: Kjemper for leksefri skole

Velutviklet morsmål

Elisabeth Brummenæs
Elisabeth Brummenæs. Foto: Marta Lystad Johansen
Elisabeth Brummenæs fra Avaldsnes har vært lærer i Globalskolen i 18 år og stortrives i jobben sin. Skolen har 34 ansatte bosatt rundt i landet.

– Jeg beundrer elevene for deres innsats og åpenhet. Det er helt fantastisk å høre barn som ikke har bodd i Norge på flere år, eller kanskje aldri, og som ofte ikke har vært innom norsk skole, lese flytende på norsk. De jobber hardt, og det er verdt beundring!

Les også: Vil ha heldigital skole

les også
Fra størst i barnehagen til minst på skolen 

Hun mener det er smart at staten Norge gir sine unge utenlandsboende mulighet for opplæring i norsk, samfunnsfag og KRLE. Når barna eventuelt kommer hjem igjen, trenger de ikke lære norsk på ny, men gå rett inn i klassen de hører hjemme i. 

– Det er så viktig å ha et godt og velutviklet morsmål. Det er det språket vi tenker på, og det må utvikles med alderen. Det er selvsagt et stort gode å lære et fremmedspråk godt, men glemmer en morsmålet, kan barna bli sittende igjen med to «halve språk» i stedet for et helt norsk, og et godt tilleggsspråk, påpeker den erfarne læreren.

Mange blir overrasket når Brummenæs forteller at hun blir like glad i nettelevene som det hun ble i elevene hun underviste i klasserom tidligere.

– Men det blir jeg altså, og jeg er alltid spent på hvordan det går med dem videre. Jeg føler meg heldig som får lære noe om verden hver eneste dag, og jeg er glad for at jeg kan hjelpe elevene mine fremover med et godt norsk språk og gi dem smakebiter av norsk kultur, sier hun.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .