Lek eller alvor - ser du forskjellen?

Lekeslåssing
Foto: Shutterstock/Scanpix

Mange av oss klarer ikke skille mellom barns lekeslåssing og alvor som snart kan bli blodig – og griper derfor unødig inn i nyttig lek, ifølge norsk psykolog. Her er tegnene du skal se etter.

– Lekeslåssing er først og fremst en måte å etablere, utvikle og uttrykke vennskap på, sier Nils Eide-Midtsand, spesialist i klinisk psykologi, barnepsykoterapeut og forfatter av boken «Boltrelek og lekeslåssing».

Psykologen forteller at forskjellene mellom lek og alvor blant annet viser seg i hvilke hormoner som dominerer i kroppen når det står på: lekeslåssing er forbundet med antistresshormoner, som utelukkende er positivt og stimulerer til vekst og utvikling i hjernen.

Dårlige til å skille
– Det motsatte er tilfellet når man slåss på alvor. Aggressiv slåssing utløser stresshormoner, sier Eide-Midtsand.

Les også: La barna ordne opp selv

Men kan det virkelig være et problem for folk å se forskjell på barn som bedriver uskyldig lekeslåssing – og noe som kan være i ferd med å bli blodig alvor?

Ja, ifølge barnepsykologen, men problemet ligger bare hos de voksne:

– Forskning viser at barn er mye bedre i stand til å forstå forskjellen på lekeslåssing og aggressiv slåssing enn voksne – og spesielt lærere og andre profesjonelle med ansvar for barn, er dårlige til å skille mellom de to fenomenene, sier han.

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

Lekeslåssing
Foto: Shutterstock/Scanpix

Dette ser du etter
– Sammenfattet er lekeslåssing forbundet med lekefjes, latter og godlyder, der partene søker kroppskontakt og bruker hele kroppen. Bevegelsesmønsteret er variert, med avslappet muskulatur og moderat kraft, påpeker Eide-Midtsand. 

les også
Derfor funker hjemmeskole best for denne familien

Motivet for slåssingen er ønske om kontakt: Lekeslåssing starter med en invitasjon og ender med at barna fortsetter å leke sammen. Dessuten er rollereversering vanlig, altså at barna for eksempel bytter på å jage eller blir jaget.

Vanlig er det også at barna utøver selvdemping eller «selvhandikapping» – barnet gjør seg svakere enn det er, eventuelle spark, slag og knuff er løse og ikke ment for å skade.

Les også: Derfor bør barn lekeslåss

– Og når uhell skjer, utløser det umiddelbart omsorg fra barnet. I tillegg vil du kunne se at andre barn vanligvis er lite interessert i det som skjer – og partene forblir venner og opprettholder kontakt etter slåssingen, tilføyer Eide-Midtsand.

Nils Eide-Midtsand
Nils Eide-Midtsand. Foto: privat

Når det er alvor
– Ekte slåssing, derimot, ledsages av kampfjes, skjellsord og gråt, der partene unngår kroppskontakt og som regel bare bruker armer og ben, forteller Eide-Midtsand.

Les også: Derfor blir noen barn mobbere

Andre kjennetegn er at bevegelsesmønsteret er mer rigid, muskulaturen er spent og man slår og sparker så hardt man kan. Slåssingen motiveres av en uoverensstemmelse, motparten utfordres og angripes. Det er sjelden flere enn to som slåss, påføring av smerte er målet og slåssingen tiltrekker seg tilskuere. Og partene forblir uvenner og går hver til sitt etter slåsskampen.

Hvordan kan vi voksne unngå at leken eskalerer?

– Forskning viser at det er sjelden at lekeslåssing eskalerer til ekte aggresjon, at barna skader seg eller at leken medfører at barna blir aggressive senere i livet – tvert imot er det motsatte tilfellet, sier Eide-Midtsand.

les også
Mange lærere i grunnskolen har ikke nok utdanning

En slik boltrelek er ifølge ham ikke en kaotisk affære, men styres av implisitte regler der barna ved hjelp av stemmebruk, latter, ansiktsuttrykk og spesielle bevegelsesmønstre signaliserer at det dreier seg om lek og ikke alvor.

– I en normalt fungerende barnegruppe vil individer som ikke behersker disse lekesignalene fort bli ekskludert eller fortalt hvordan de skal oppføre seg for fortsatt å få være med og leke.

Men når lekeslåssing av og til eskalerer, skyldes det ifølge psykologen ofte at enkelte av barna – på grunn av påkjenninger tidlig i livet, manglende erfaring med fri, egenstyrt lek, et hypersensitivt stress-responssystem og lignende – kommer i fysiologisk kampmodus.

– De mister eller har ikke utviklet evnen til å tolke sosiale signaler, overreagerer og misforstår de andres barnas intensjoner, sier psykologen.

Lekeslåssing
Foto: Shutterstock/Scanpix

Et guttefenomen?
De fleste av oss tenker at lekeslåssing først og fremst er en gutteting. Men er det så enkelt?

les også
Derfor bør du engasjere deg i barns dataspill

– Forskningen er nokså samstemt om at lekeslåssing først og fremst appellerer til gutter, altså på gruppenivå. For det finnes selvfølgelig gutter som ikke er så opptatt av å lekeslåss og jenter som gjerne lekeslåss, understreker Eide-Midtsand.

Psykologen peker på at jenter ser ut til å foretrekke andre former for boltrelek, for eksempel forfølgelseslek.

– Mange mener det er et hormonelt grunnlag for dette. Jenter som blir påvirket av et unaturlig høyt testosteronnivå i fosterstadiet, blir for eksempel mer lik gutter i sine lekepreferanser. Det eksisterer også forskjeller i hjernen, som gjør at jenter på gruppenivå er flinkere til å bruke språket som medium. Den sosiale hjernen deres modnes raskere, og lekeslåssing er kanskje et medium som bidrar til å modne denne delen av hjernen hos gutter, sier Eide Midtsand, som understreker at også sosiale forventninger selvsagt kan påvirke lekepreferansene til jenter og gutter.

Samtidig ser han ikke bort fra at hangen til lekeslåssing er en kompenserende komponent for guttehjernens utvikling.

les også
Fattet matte med skoletaper

– Det er mulig at gutter trenger en ekstra dose sosial trening via lekeslåssing – for å oppnå et funksjonsnivå som jenter får gratis, gjennom en hjerne som fra naturens side er bedre rigget for sosiale ferdigheter.

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .