Fattet matte med skoletaper

Matte
VEILEDNING: Elin Natås har hjulpet Mathilde Stavn å fatte matte. Foto: Erlend Dalhaug Daae/VG

Mathilde (10) slet tungt på skolen for bare et halvår siden. Redningen skulle bli en 52 år eldre skoletaper som tok førsteklassepensum om igjen som 36-åring.

– Her har vi matteparty, sier Elin Natås og ønsker velkommen inn.

Akkurat det høres for mange av oss ut som et party vi glatt skulle stått over, men i det lille rommet på Senter for bedre læring – der den 62 år gamle spesialpedagogen nå sitter og underviser ti år gamle Mathilde Stavn – er stemningen påfallende god.

– Vi fortsetter der vi slapp, Mathilde. Hva må du da skrive på enerplassen? spør hun tiåringen. Svaret kommer kontant. 

– Null.

– Ja, fantastisk! Nå har du lært deg desimaltall på ti minutter.

Les også: Slik får dere kontroll på matteleksene

les også
Forslag om fraværsgrense på ungdomsskolen

Hjelpeløse
For bare et halvt år siden var livet helt annerledes, både for Mathilde og for pappa Gisle og mamma Mette Stavn. Datteren slet tungt i alle fag, og hadde det fælt på skolen. PP-tjenesten og diverse tiltak var for lengst koblet inn, uten at noe gikk bedre. Foreldrene kjente seg hjelpeløse, og følte stadig sterkere at de kjempet mot skolen og systemet, ikke med det.

– Det var et helvete, og vi så egentlig ingen utvei, sier Gisle Stavn.

Men så skjedde det noe.

NYTT LIV: Familien Stavn og Elin Natås. Foto: Erlend Dalhaug Daae/VG

– Mamma og pappa så Elin på TV, og så ringte de henne og spurte om jeg kunne få komme og lære litt hos henne. Siden har det gått bedre og bedre for meg på skolen, sier Mathilde.

– Hele jenta har jo blitt helt annerledes, begynner mamma Mette.

– Det har vært en utrolig utvikling. Etter et halvt år med noen timer med én-til-én-undervisning med Elin, noen ganger ukentlig, andre ganger oftere, følger nå Mathilde normal læreplan og klasseundervisning i alle fag.

Men Mathilde ønsker fortsatt å komme til Elin innimellom.

– Vi har fått datteren vår tilbake. Hun har fått tilbake selvtilliten, og fått senket skuldrene etter årevis med frustrasjon og stress. Og vi som familie har, takket være Elin, kunnet senke skuldrene, sier Gisle Stavn.

Elin Natås
Elin Natås og Mathilde Stavn. Foto: Erlend Dalhaug Daae/VG

Hadde selv lærevansker
Så hvem er hun, denne mirakelpedagogen? Svaret er at hun var en regelrett skoletaper, omtrent som Mathilde var på god vei til å bli.

les også
– Barna har med seg historiene sine

Elin Natås lærte ikke å lese, skrive og regne skikkelig før hun ble 36 år. Det var først da sønnen hennes opplevde tilsvarende lærevansker som henne selv, at det skulle løsne. Da møtte mor og sønn et pedagog-ektepar som så hva de begge slet med.

Siden har Elin viet livet sitt til å hjelpe barn med lærevansker som spesialpedagog, en utdannelse hun fikk fullføre i godt voksen alder.

– Det triste er at det barna ikke forstår på skolen i dag, er nøyaktig de samme tingene som jeg selv ikke forsto, sier Elin Natås.

les også
Når starter skoleåret?

I fjor skrev hun sammen med Anne Lene Johnsen boken «Hvordan fatte matte», som skal hjelpe foreldre og lærere med å hjelpe barn som sliter med dette faget. Nå har den ligget et halvt år på toppen av bestselgerlisten, og rettighetene til boken er solgt til en rekke land.

Les også: Slik vet du om barnet trenger briller

Tetter hull
– Hva må man ha lært før man begynner med matematikken? Vi kan ikke tro at barna har en grunnmur. Den må vi vite at er der, og ofte er den ikke det. Det er der det bommes i skolesystemet, vi tror at barna kan en del grunnleggende begreper før de begynner på skolen, som mange av dem slett ikke kan.

De grunnleggende begrepene hun snakker om, spenner fra farge, form og mønster til størrelse, plass, retning og stilling.

– Å bare tro at barn forstår disse begrepene når de begynner i første klasse, er like dumt som å tro at grunnmuren allerede er på plass når du bygger et hus, sier Natås, og legger til:

– Og så klages det over at en tredel av elevene dropper ut i løpet av videregående. Men de dropper ikke ut av videregående, de dropper ut de fire første årene av grunnskolen.

– Det er da de ramler av lasset?

– Ja. Jeg ser eksempler på det hele tiden.

– Men hvordan kan dette glippe i et slikt omfang i skolen?

les også
Slik velger du riktig skolesekk

– Fordi den systematiske undervisningen av disse grunnleggende begrepene, er veldig tilfeldig. Vi går ut fra at barna har fått disse med seg når de begynner på skolen, men det har de ofte ikke. Dette er hverken pensum på lærer- eller førskolelærerutdanningen.

Ofte ser Natås eksempler på det samme med barn av foreldre som er flinke i matte. Men at foreldrene er gode i matte, kan faktisk nesten gjøre vondt verre.

– De klarer ikke å hjelpe barna sine med å knekke kodene, fordi de forstår ikke hva barna ikke forstår. De tar for gitt at barna skjønner begrepene de forsøker å forklare dem matten med.

Les også: Trenger barn lekser?

les også
Fra leketøy til leksebrett

Ikke for sent
Gjennombruddet for Elin Natås kom da hun i godt voksen alder kom i kontakt med professor Magne Nyborg og kona hans, spesialpedagog Ragnhild Nyborg. De er pionérene innen systematisk begrepsundervisning, den pedagogiske retningen som Elin Natås siden har skaffet seg utdannelse i.

Elin Natås mener tilstanden i norsk skole gikk fra vondt til verre da myndighetene innførte skole for seksåringer for tjue år siden, uten å lytte til hennes avdøde mentor Magne Nyborgs råd:

– Hadde de da begynt med å lære dem begrepene, slik Nyborg skreddersydde et eget undervisningsopplegg rundt – i stedet for å bare kjøre pensumet til syvåringene ned på dem – ville vi hatt en helt annen situasjon i dag, sier Elin Natås.

– Vi ville rett og slett hatt en helt ny skole, med nydelig fornøyde unger – og foreldre – for dette går jo utover hele familien. Men det er ennå ikke for sent å snu.

Les også: Slår alarm om barnetrinnet

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .