Elever på alle kontinenter skolestreiker i global klimaprotest

PROTEST: Et barn protesterer mot myndighetenes manglende tiltak mot klimaendringer i New Delhi i India. Det er planlagt klimaprotester 2.052 steder i 123 land på alle kontinenter, inkludert Antarktis, fredag. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB scanpix

Elever i over 100 land verden streiket fredag for å protestere mot manglende innsats mot global oppvarming.

Det er planlagt klimaprotester i byer i mer enn 100 land, blant annet i Berlin, Hongkong, Bangkok, New Delhi, Wellington på New Zealand og Uleåborg i Finland. Den planlagte demonstrasjonen i Christchurch på New Zealand ble avbrutt på grunn av terrorangrepet.

«Den siste oppdateringen sier: 2.052 steder i 123 land på alle kontinenter, inkludert Antarktis. Spørsmålet er: Hva skal du gjøre 15. mars 2019? », skrev den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16) i dag på Twitter.

les også
Slik hjelper du barnet å bli klart til skolestart

Hun er hjernen bak den globale protestbølgen. I fjor høst begynte Thunberg å skulke skolen hver fredag for å rette søkelyset mot klimaproblemene. Hun demonstrerte utenfor Riksdagen, og siden da har snøballen rullet.

GLOBAL OPPSLUTNING: Hundrevis av skoleelever deltok i den globale klimaprotesten i Hongkong fredag. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix

Også i Norge

I Berlin deltok rundt 10.000 demonstranter, de fleste unge studenter, i en protest på et torg midt i byen. Demonstrasjonen endte utenfor Tysklands statsminister Angela Merkels kontor.

Bare i Sverige er det planlagt 95 demonstrasjoner i løpet av dagen, mens det i Tyskland er ventet 117 protester. I Norge planlegges det fredag såkalte skolestreiker i Oslo, Trondheim, Tromsø, Mandal, Farsund, og Sandnes, ifølge arrangørenes nettsider.

De som deltar, dropper skolen og prioriterer i stedet å marsjere i gatene med krav om mer effektive tiltak mot den globale oppvarmingen.

I FRONT: Inspirert av den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg deltar skoleelever i over hundre land i den globale klimaprotesten fredag. Bildet ble tatt da hun holdt en tale under World Economic Forum i Sveits tidligere i år. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix

– De skraper ikke engang på overflaten

les også
Kongen om klimastreikere: – Barna kan ikke vente

Selv deltok Thunberg i protestene utenfor Riksdagen fredag morgen. «Du kan ikke bestikke klimaet», sto det på et av bannerne som studentene holdt. Klimaaktivisten ga flere radio- og TV-intervjuer under demonstrasjonen, og hun sa at hun følte seg veldig spent.

– De skraper ikke engang på overflaten. Jeg vet ikke hva de gjør, men de kaster bort tid, sa Thunberg til en gruppe journalister om sitt møte med ledende politikere under World Economic Forum i Davos i Sveits.

Der ble hun hyllet for sin beskjed til toppolitikerne, der hun sa: «Jeg vil at dere skal få panikk. Jeg vil at dere skal føle frykten jeg føler hver dag».

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .