Disse unge Youtube-stjernene må du vite om

POPULÆR: Boram (6) skal angivelig tjene rundt 20 millioner i måneden. Foto: Skjermpdump fra YouTube

Flere barn tjener store penger på Youtube. Nylig betalte Boram (6) for et hus til 60 millioner kroner.

Videoer med barn i hovedrollen er ekstremt populære på YouTube, selv om plattformen er beregnet for brukere over 12 år. Barn som leker på video har blitt en stor virksomhet som involvere millioner av kroner, enorme seertall og stor påvirkningskraft. 

Nylig skrev Wired om en studie gjort av the Pew Research Center hvor det kom frem at videoer med barn under 13 år får gjennomsnittlig tre ganger så mange visninger som annet innhold på YouTube.

Kjøpte luksushus

les også
Frp-topp ut mot elevenes klimastreik – og Oslo-skole truer med «konsekvenser»

Det er ingen tvil om at YouTube kan være en god business, og ifølge Korea Times og CNN har en sørkoreansk familie vært i stand til å kjøpe et hus til cirka 60 millioner kroner takket være deres datter, den suksessfulle Youtuberen Boram (6). 

Den unge jenta har i overkant av 30 millioner følgere på YouTube, hvor det for det meste blir delt klipp av at hun leker. En av det mest populære videoene er et klipp som har blitt sett over hele 376 millioner ganger, hvor Boram lager og spiser nudler. 

Nå går historien om at seksåringen har betalt for et luksushus viralt, ettersom offentlige dokumenter bekrefter kjøpet. I Norge var det TV2 som først omtalte saken.

Huset er kjøpt gjennom familieselskapet Boram family, og det er foreldrene som har punget ut for huset i det luksuriøse Gangnam-området i Sør-Korea med pengene seksåringen har tjent, skriver CNN.

Sky News meldte nylig at den unge Youtube-stjernen har en estimert månedslønn på over 20 millioner kroner. 

Fått kritikk

I 2017 var det flere engstelige foreldre i Sør-Korea som var bekymret for hvordan videoene til Boram påvirket andre barn. Dette førte til at Redd Barna i Sør-Korea fikk inn mange meldinger.

les også
Denne skolen serverer varm lunsj til elevene

– De ble spesielt bekymret av iscenesatte klipp hvor Boram stjal penger fra farens lommebok og hvor det så ut som hun kjørte en bil på veien, sa organisasjonens leder for den juridiske avdelingen, Koh Woohhyun, til CNN. 

Redd Barna meldte det videre til politiet, før klippene senere ble fjernet fra YouTube. 

CNN opplyser at de har forsøkt å nå Borams representanter og YouTube for en kommentar, men at de ikke har lyktes. 

YouTube har tidligere fått kritikk for hvordan de håndterer videoer med barn involvert. Tidligere i år bestemte nettverket seg for å slå av kommentarene til videoer av mindreårige etter beskyldninger om at plattformen hadde hjulpet pedofile med å finne klipp av barn, skriver CNN.

les også
Derfor blir noen barn mobbere

En talsperson for YouTube sa i februar til CNN Business at selskapet hadde gjennomgått og fjernet tusenvis av upassende kommentarer og fjernet dusinvis av videoer som inkluderte barn.

– Ingen form for innhold som truer mindreårige er akseptabelt på YouTube. Vi vil fortsette å iverksette tiltak når noen bryter retningslinjene våre, fortsett å flagge disse til oss, skrev YouTube i etterkant på sin egen blogg. 

Men det er ikke første gang YouTube får kritikk. Reuters kunne nylig melde at YouTube har vært i hardt vær de siste årene på grunn av foreldregrupper som hevder selskapet ikke har gjort nok for å beskytte mindreåriges personvern. 

les også
Slår alarm om barnetrinnet

Ifølge Reuters sendte Center for Digital Democracy and Campaign for a Commercial-Free Childhood (CCFC) inn en klage til Federal Trade Commission (FTC) og hevdet YouTube brøt barnas lov om beskyttelse av personvern online. 

Klagen inneholdt ifølge Reuters kritikk mot at YouTube angivelig tjente store summer penger ved å bruke barnas personlige informasjon og at de tjente penger på annonser som ble sett på av andre barn. Nettverket selv har svart at de alltid har vært tydelige på at de ikke er for barn under 13 år, og henviser til YouTube Kids for de aller yngste barna.

Her er alt du må vite om appen med det barnevennlige Youtube-innholdet.

Barn på YouTube

Boram er nemlig ikke alene om å være et barn som tjener store penger på YouTube. Barnet som tjente mest på YouTube i fjor var ifølge Forbes den syv år gamle Ryan Kaji. Han skal angivelig ha tjent over 170 millioner kroner i 2018 alene, og har over 20 millioner abonnenter.

les også
Ny skolestreik for klima i mai

Andre unge stjerner med millioner av følgere på YouTube er russiske Like Nastya (5) med svimlende 30 millioner abonnenter, Mister Max med 13 millioner abonnenter, amerikanske Tydus (5) med 3,1 millioner abonnenter, søstrene Quincy Faye og Laurice med over 2 millioner abonnenter de amerikanske brødrene Gabe og Garrett med over 1,5 millioner abonnenter og søstrene Jillian (10) og Adelaide (8) ned snart to millioner abonnenter. 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .