Dette endrer seg når du får skolebarn

SKOLESTART: Første dag i første klasse starter et nytt kapittel for både barn og voksne. Foto: Line Møller/VG

Når barnet begynner på skolen så får det også konsekvenser for foreldrene.

Første skoledag i første klasse er starten på et nytt kapittel for både barn og voksne. Det knyttes spørsmål til alt fra hvilken skolesekk som er best til hvordan barnet vil fungere i klassen.

I tillegg er det også noen rent praktiske utfordringer som man kanskje ikke har tenkt på. For eksempel ferier.

- Det som er likt i både barnehage og på skolen er at barna skal ha fri, konstaterer Lou Cathrin Norreen, seniorrådgiver i Foreldreutvalget for Barnehager.

Les også: Slik forbereder du barnet på skolestart

les også
Streikende lærere invitert på ny klimaprotest

I barnehager betaler man for 11 av 12 måneder i året, det stilles derfor krav til foreldrene om at barna skal ha fire uker fri. Noen barnehager praktiserer sommerstengte uker, ellers er det opp til foreldrene når og hvor lenge barna tas ut av barnehagen. Dette gir foreldrene større frihet til å velge når familien kan legge sine ferier, sier Norreen.

Lou Cathrin Norreen
Lou Cathrin Norreen. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen
- På skolen får man dobbelt så lang ferie, og datoene er fastsatt. Ferieøktene blir lengre og oftere for skolebarn sammenliknet med barnehagebarn, og det kan kreve noe mer planlegging fra foreldrene, legger hun til.

Skoleåret har åtte uker sommerferie, en uke ferie høst og vinter, ferie i romjulen og hele påsken.

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

Ulik praksis for fri

- Muligheten for å ta barn ut av skolen varierer fra skole til skole, sier Arun Ghosh, kommunikasjonsrådgiver i Utdanningsforbundet.

- Skolene opplever hvert år at foreldre vil ha fri for barna utenom de oppsatte feriene. Opplæringsloven er litt uklar her, og det fører til litt ulik praksis. Over tid ser vi at flere elever er borte fra skolen, derfor mener vi at det må være gode grunner for at barna skal få lov til å være borte utenom feriene, legger han til.

Lesekvart

En annen ting som endrer seg når du får skolebarn er at ettermiddagene ofte må brukes til lekser, også for de yngste. Hvor mye lekser de har varierer, men Norreen forteller at mange skoler har lesekvart, altså at skolen forventer at barna leser sammen med foreldrene i femten minutter hver dag.

Les også: Kjemper for leksefri skole

- Flere har leksehjelp på SFO, men det er viktig at foreldrene også gjør seg kjent med leksene for å følge barnets skolegang tett, mener Norreen.

les også
Advarer mot skremmende nettfenomen

Utdanningsforbundet mener det er viktig at foreldre snakker med lærerne om hvordan eventuelle lekser påvirker barnets trivsel og opplevelse av skolen.

- 1. klasse skal gi mestring og lærelyst, slår Ghosh fast.

I år er det 21 år siden 6-åringene ble førsteklassinger, forteller han.

les også
Slår alarm om barnetrinnet

- Da ble det lovet at de yngste skulle få leke i hele småskolen, men slik er det ikke i dag. Nå er leken byttet ut med mer læring og kartlegging. Barna får tidlig lekser og læringsmål. Det mener vi er feil vei og gå, og det gir ikke bedre læringsutbytte som mange politikere mener at det gjør, mener Ghosh.

Les også: Førsteklassingene har aldri blitt så mye testet som nå

- En viktig indikasjon på at dette ikke gir bedre resultater er at elevene i dagens skole ikke har vesentlig bedre resultater etter ti år enn de tidligere hadde etter ni år, legger han til.

Færre voksne

I barnehagen er det også flere voksne tilgjengelige for barnegruppen, ifølge Norreen. På skolen har en kontaktlærer ansvaret for hele klassen.

- Den daglige kontakten og oppdateringen fra voksne som har vært med barnet en hel dag forsvinner delvis eller helt, forteller Norreen.

Noen seksåringer kan også synes det er trøblete å skulle ta ansvar for seg selv og egne ting, legger hun til.

- Barna må i større grad ta ansvar for de hverdagslige tingene som å kle på seg, gå på do og passe på bøker og beskjeder, utdyper Norreen.

les også
Slik velger du riktig skolesekk

Les også: Dette bør barnet kunne før det begynner på skolen

Skoleområdet er også større og mer komplekst enn de fleste utelekeplasser i barnehager.

- Skolegården kan nok oppleves noe voldsom og uoversiktelig for de yngste, og kontaktlærer på skolen vil nok oppleve å få henvendelser fra bekymrede foreldre om dette og mye annet etter seksåringens skolestart, sier Norreen.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .