Dette bør du vite om Fortnite

Fortnite
POPULÆRT: Millioner av mennesker spiller Fortnite. Sondre S. Mathisen (t.v.) er en av dem, her fra The Gathering. Foto: Ann-Katrin Toresen/VG

Skytespillet Fortnite er verdens mest populære spill, og mange av spillerne er barn. Dette bør du som forelder vite om spillet.

Kanskje har du hørt barnet ditt snakke om Fortnite, skins, weebucks og battle royale uten å forstå et kvekk? Selv om aldersgrensen på det populære dataspillet er 12 år, er det mange yngre barn som spiller det. Fortnite ble en suksess over natta da det ble lansert i september 2017, og allerede i januar 2018 var det registrert over 45 millioner spillere.

Les også: Derfor bør du engasjere deg i barns dataspill

les også
Spill-uttrykkene alle foreldre må kunne

– Fortnite kan minne om Hunger Games-filmene. Det er et nettbasert skytespill der hundre spillere blir sluppet ut i fallskjerm på en øy med fjell, bygninger og natur, i tillegg til våpen og ressurser som er spredd rundt omkring. Her skal de konkurrere mot hverandre til en spiller, eller et lag, står igjen. Man kan bygge baser og feller av ulike materialer, og kommunisere og samarbeide med andre på nett når man spiller på lag, sier Kris Munthe, spillanmelder i Barnevakten.

Sondre og Papz
VINNER: Sondre S. Mathisen i youtube-duoen SONDREogPAPZ har fått tittelen Victory Royale. Foto: privat

– Det er ikke et veldig voldelig spill, og det er ikke mye blod, sier Sondre S. Mathisen (13) som har sin egen youtube-kanal om «gaming». 
Han liker godt å spille Fortnite med venner på nett og synes det passer for barn fra 9 år og oppover. 
– Spillerne starter med 100 liv, og når du skyter motspillere mister de mellom 30 og 75 liv, avhengig av våpentype og hvor man blir truffet. Ikke noe blodsprut, sier han.

Les også: Ti tips for å bli bedre i Fortnite

Noe av grunnen til at spillet har blitt så populært er at det bringer frem en enorm konkurransefølelse, forklarer Kris Munthe. I tillegg er det gratis å spille, noe som gjør det tilgjengelig for mange.
– Kjernen i populariteten er nok hvordan spillutviklerne har funnet en genial blanding av bygge-, samle- og skytespill. I Fortnite må man sanke ressurser for å overleve, bygge fantastiske borger, og det er mye action. Det gir stor mestring å stå igjen som vinner etter å ha danket ut flere titalls andre spillere, sier han.

– Bygging er en stor del av spillet, sier Sondre S. Mathisen. 
Han spiller mest på lag, men også solo og er med på såkalte «weekly challenges». Det kan være utfordringer hvor du skal finne eller gjøre spesielle ting i spillet i løpet av en begrenset tidsperiode.

Les også: Spill-uttrykkene foreldre må kunne

Mer barnevennlig

Kris Munthe
Kris Munthe. Foto: privat
Aldersanbefalingen og tegneseriegrafikken demper skepsisen hos mange foreldre, ifølge Munthe i Barnevakten. 
– Volden blir ikke like intens, og spillet virker mer lekent og lystbetont. Det er et skytespill, men sammenlignet med andre lignende spill er det mer barnevennlig. 
Munthe minner om at det er viktig at foreldre forstår at barn spiller og chatter med andre på nett, og at spill fungerer som sosiale plattformer på lik linje med Facebook og Instagram. 
– Det er foreldrene som kjenner barna sine, og derfor er det de som må bestemme om barn får lov til å spille Fortnite, sier han.

Vil du lære deg spillet selv? Slik blir du best i Fortnite:

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .