Derfor funker hjemmeskole best for denne familien

GODT SAMARBEID: Brian og Felicia med skoleprosjekt om urter fra hagen. Foto: Privat

Foreldrene må ofte forklare og forsvare hvorfor de har valgt bort tradisjonell, norsk fellesskole for barna sine. For Marie Fagerli og Raymond Bratteng handler det om verdivalg.

Familieklubben skrev for ikke lenge siden om lærerparet som flyttet inn i bobil sammen med barna for et annerledes år rundt i Norge

– Hjemmeundervisning er et valg foreldre tar. Det er ikke opp til utdanningsforbundet å overprøve det, men det er viktig at vi snakker om det positive sidene ved å være en del av et større fellesskap, mener Jorunn Folkvord, fylkesstyremedlem i Utdanningsforbundet Oslo. 

Men for Marie Christin Fagerli (36), mannen Raymond Bratteng (34) og barna Brian (7) og Felicia (12), er nettopp hjemmeundervisning løsningen på hverdagsstress og dårlig samvittighet.

HVERDAGSGLEDE: Familien tar med seg skolehverdagen og reiser bort når det passer for dem, ikke når det passer for det felles skolesystemet. Her er gjengen på Hawaii. Foto: Privat

Hjemme hos familien utenfor Tønsberg: Det er mandag formiddag og skoletid, men Brian er hjemme og pusler fredfullt med lego på stuegulvet. 

– Skal man oppfylle andres forventninger til enhver tid, tror jeg man sliter seg ut. Følger vi i stedet hjertene våre, blir det alltid riktig, sier Marie.

les også
Bør barn få kjøre hoverboard?

I morges, før nattemørket hadde sluppet taket, listet Marie seg ned trappen, tente lys og gjorde yoga. Disse stundene er Maries lille pusterom, hvor hun samler tanker og gjør seg klar for dagen som venter. Den skal hun tilbringe sammen med Brian, som undervises hjemme.

De to skal på oppdagelsestur i skogen, og så skal de male sammen. Hverdagen er lagt opp på den måten som passer familien best. Med nok tid til hverandre, og friheten til å gjøre det de ønsker.

– Hvis vi kjenner at vi vil forandre på noe, har vi alle muligheter til det. Det er en befriende følelse. 

Sluttet i jobben

Marie fikk først høre om hjemmeundervisning for flere år siden, under et opphold i USA. Hun traff barn med stor lærelyst, barn som var mye ute og oppdaget verden. Marie kjente at noe ga gjenklang.

Les også: Når hverdagen blir et eventyr

Under svangerskapet med eldstedatteren, Felicia, ble hun rammet av sykdom. Hun bestemte seg for å slutte i jobben som sykepleier for å være hjemme med datteren. Ikke bare datterens første år, men gjennom hele oppveksten. 

les også
Frp-topp ut mot elevenes klimastreik – og Oslo-skole truer med «konsekvenser»

– Da Felicia kom, opplevde vi en forventning om at vi skulle passe inn i formen til samfunnet. To foreldre i full jobb, barnehage og flest mulig fritidsaktiviteter. Vi ønsket ikke det, forteller Marie. 

TETT PÅ NATUREN: Å kunne tilpasse undervisningen til det som hender i omgivelsene i løpet av dagen øker lærelysten, mener foreldreparet. Foto: Privat

Felicia hadde sin første skoledag hjemme som seksåring, stolt og forventningsfull som andre skolestartere. Med læreplanen i bakhånd, men med større frihet til å forme sin egen hverdag. Da lillebror Brian kom i skolealder, ble han også en del av hjemmeskolen.

Å holde begge barna hjemme, i stedet for å sende dem på tradisjonell fellesskole oppleves av mange som kontroversielt, og familien har fått oppleve at meningene om dette er delte. 

– Det er viktig for meg å møte alle spørsmål med positivitet. De som har vært mest kritiske, gir uttrykk for at de forstår valget vårt etter hvert som vi forklarer, sier Marie. 

les også
Norske barn har lest over en million bøker i sommer

Les også: Foreldre holdt barn vekke fra skolen på grunn av strålingsfrykt

Lærer barna nok? Treffer de jevnaldrende? Spørsmålene går oftest på den sosiale biten, men hjemme hos Marie og familien er det åpne dører for familie og venner fra fjern og nær. Brian og Felicia går i speideren og spiller instrumenter, og møter andre barn som også har hjemmeundervisning.

Dette året går Felicia på den lokale Montessori-skolen. Hun ville gjerne prøve et skoleår der, noe Marie støtter fullt ut.

– Vi vil være foreldre som inspirerer uten å tvinge på. At barna er lykkelige, er det aller viktigste.

Krever prioritering

Med i hovedsak én inntekt, må det prioriteres hjemme hos familien Fagerli Bratteng. Huset er praktisk innredet og består av kun det de trenger i hverdagen. 

– Klær, sykler og skiutstyr kjøper vi brukt. Vi satser på hjemmelagde gaver eller opplevelser, som en tur til bassenget eller teaterbesøk, forteller hun.

Les også: Vil ha leksefri skole

les også
Reagerer på forslag om leksefri skole

Marie har hjerte for matlaging, spesielt vegansk. Urter fra skogen, frukt og grønnsaker fra nærliggende gårder, eget mel av mandler og bokhvete og fermentert drikke. Godt for både helsen og lommeboken, mener hun.

– I tillegg smaker ren mat bedre, og jeg tror også at det holder oss friskere.

Tid til hverandre

Å sjonglere rollene som forelder, kjæreste, venn og arbeidstager er ikke alltid lett. 

– Vi har jobbet med å ikke sammenligne oss med andre. Da lar vi oss heller ikke stresse opp så lett, og slipper den dårlige samvittigheten, forklarer Marie. 

les også
Denne skolen serverer varm lunsj til elevene

Hva som betyr noe for henne har hun grunnet mye på. Svaret er hverken en striglet fasade eller den «riktige» jobben. Konklusjonen er alltid den samme: Friheten til å være mye sammen som familie og til å reise ut i verden når de ønsker det. For Marie er det et verdivalg. 

BRUKER OMGIVELSENE: Brian og Marie undersøker hellerisninger i Sverige. Foto: Privat

– Vi har tid til å se hverandre når vi ikke stresser oss gjennom dagene. Og hvis noe oppstår, tar vi tak i det der og da, nettopp fordi vi ikke haster hit og dit, utdyper hun. 

Oppsøker historiske steder

les også
Dette endrer seg når du får skolebarn

Med begge barna hjemme på dagtid står familien fritt til å pakke koffertene og reise når de ønsker det. Ofte når vintermørket setter inn, og gjerne til varmere strøk. Julen for to år siden ble feiret på Hawaii.

– Vi er opptatt av å finne de autentiske stedene når vi reiser, og bor sammen med lokalbefolkningen. Siden barna skal undervises, oppsøker vi historiske steder og kan være «hands on», forteller Marie. 

Familien jobber bevisst med å holde kostnadene lave på reise, slik at de kan være ute lenge av gangen. Reisene leder alltid til nye vennskap for både store og små; en utvidet familie i de fleste av verdens kroker.

Les også: Dyrehage hjemme i stua

les også
Regjeringen åpner for mer fleksibel skolestart

Og selv om familien trives godt sammen, vil de også gjerne gjøre ting hver for seg. Raymond og barna trener kampsporten capoeira, mens Marie gjerne gjør yoga. Selv i solskinn og palmesus gjør det godt med egentid.

TENKE SMART: For å holde levekostnadene nede, bodde familien i denne yurten, som de fikk låne av venner, da de var på Hawaii. Foto: Privat

– Når vi gir hverandre rom har vi det bedre både som kjærester og foreldre, forteller Marie.

Livet er nå

les også
Elever på alle kontinenter skolestreiker i global klimaprotest

I huset på bakketoppen har ikke barna noen fast leggetid om kveldene. Det har gjort dem flinke til å lytte til kroppen og til å kjenne etter hva deres behov er, tror Marie. Hun er takknemlig for å kunne følge Brian og Felicia tett gjennom hele oppveksten, og tror det har gitt dem et ekstra sterkt bånd. 

– En egenskap jeg utviklet som barn, var å ikke være redd for å være annerledes. Å tørre å stå imot når andre gjorde ting likt. Den tryggheten vil jeg gjerne gi videre til barna mine, forteller Marie.

Les også: Psykologen: Prøv først å være medspillere

les også
Foreldre holdt barn vekk fra skolen på grunn av strålingsfrykt

Når skumringen faller over åsene, setter hun seg tett sammen med barna i sofaen, spiller kort og prater om hvor i verden de skal på oppdagelsestur neste gang. Og om hvor viktig det er å sette spørsmålstegn ved alt. Ikke bare godta, men finne sine egne svar.

– Det beste med livet er friheten vi har til å velge akkurat det livet vi ønsker. 

Fakta: hjemmeundervisning

  • Hjemmeundervisning betyr at foreldrene selv står for den praktiske opplæringen av egne barn.
  • For å starte hjemmeundervisning, melder du fra skriftlig til kommunen du bor i før du tar barna ut av skolen. Du trenger ikke søke om lov.
  • Det er kunnskapsmålene i læreplanen som er styrende for hva barna skal kunne på ulike nivåer. Utover dette er det stor valgfrihet. 
  • Man kan starte hjemmeundervisning når som helst i løpet av skoleåret. 
  • Kommunen plikter å føre tilsyn med hjemmeundervisning og det blir tildelt en egen tilsynsfører. 
  • Det er ingen minimums- eller maksimumskrav til lengden på hjemmeundervisning. Noen velger et halvt år, andre gjennom hele grunnskolen. 

Kilde: Norsk Hjemmeundervisningsforbund

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .