– Barna har med seg historiene sine

Solfrid Raknes i flyktningeleiren i Libanon. Foto: privat
Syriske flyktningbarn i Libanon bearbeider traumer ved å tegne minner fra hjemlandet.

– Unger blir oppslukt av hverdagen. Av her og nå. Men de må få hjelp til å forholde seg til minnene sine, sier psykologspesialist og forsker Solfrid Raknes (45).

I 2017 har Raknes vært i Bekaa-dalen i Libanon tre ganger, hvor det bor en stor andel syriske flyktninger. I samarbeid med libanesiske Dar Al Fatwa Relief, syriske MAPS og syrisk-amerikanske SAMS arbeider hun for bedre helse og skolegang blant flyktningene.

– I Norge har jeg holdt på med forskning og spredning av psykologisk kunnskap, noe som er vanvittig spennende. Men jeg har kjent på behovet for å gjøre noe umiddelbart meningsfullt. Da jeg kom til Libanon forsto jeg at jeg kunne utgjøre en forskjell, sier Raknes, som tidligere har gjort feltarbeid i Bosnia.

Les også: Lær barna å hjelpe andre

– Må leve med minnene
Raknes samler inn penger til skolegang og varme klær, i tillegg til at hun bidrar med opplæring av helsepersonell, blant annet i konseptet «Psykologisk førstehjelp», som hun har utviklet, og som brukes i utstrakt grad i Norge.

– Ungene som overlever må lære seg å bli glad i seg selv, de må lære å støtte hverandre, bli mennesker, utvikle et språk for følelser og tanker de strever med, og lære å leve godt med minnene de har, sier Raknes.

Salwa (11): Jeg har tegnet butikker fulle av sko, moteklær, frukt og grønnsaker. Og her ser dere mødre med shoppingposer og barnevogn. Det var koselig å bo i byen og shoppe med mamma! Vi shopper sjelden nå. Foto: MAPS

Kontrastfylte tegninger
19. og 20. desember stilte Raknes ut 188 tegninger i Kunsthall 3.14 i Bergen. Små kunstverk laget av barn i flyktningleiren. Kontrastene er store. Det er tegninger av ballerinaer, blomster, av gamlebyen i Homs. Og det er tegninger av bomber, blod, død, drap og savn. Små barn har tegnet opplevelser ingen barn burde ha. (Se tegningene lenger ned i saken.)

– Unger har med seg historiene sine. Og de må få hjelp til å forholde seg til dem. Vi må gi dem et språk de kan bruke til å sette ord på følelser og minner, hjelpe dem til å bruke konstruktive mestringsstrategier som de kan bruke til å takle følelsesmessige vansker som oppstår. Dette virker forebyggende på posttraumatisk stressproblematikk, annen angstproblematikk og somatisk sykdom, sier Raknes.

Les også: Slik møter du barn i sorg

"Pappaen min ble torturert i fengselet." Foto: MAPS

– Mange føler seg glemt
En gutt har tegnet elva hjemme i Homs, Syrias tredje største by. Gutten forklarte Raknes via tolk at han pleide å fiske i elva. Det var der han hadde lært å

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale