Psykologen: Hvorfor snakker vi forskjellig til gutter og jenter?

Gutter og jenter
Foto: Shutterstock/Scanpix
Vi fremhever omsorg hos jenter og demper sårbarhet hos gutter.

Bente Austbø er psykologspesialist som jobber med barn og foreldre ved IPR i Bergen og skriver for VG Familieklubben. Se hva hun svarer lenger ned i saken.

«Mange foreldre snakker forskjellig til sønnene og døtrene sine. Gutter får ofte høre at de skal være «store, sterke og tøffe», og jenter får høre at de skal være «snille, søte og omsorgsfulle.» Hva gjør dette med dem senere i livet? Hvordan skal vi kommunisere med dem for å bekrefte de gode sidene deres uten å sette dem i kjønnsbås?»

Det er et interessant og krevende spørsmål du stiller. Du har nok rett i at vi snakker ulikt til gutter og jenter når vi skal «oppdra» dem, og at vi i større grad fremmer kraft og selvhevdelse hos gutter, og de mer «myke», omsorgsfulle verdiene hos jenter.

Les også: Hvorfor er barnet mitt så sint?

Det er nok ikke tilfeldig at det har blitt slik, og trolig har både biologi og kultur spilt en viktig rolle. Kvinner har tradisjonelt sett vært hjemme med barn, og menn har vært ute i skog og mark og skaffet mat. Det er svært få samfunn i verden som har hatt en annen struktur med motsatt kjønnsrollemønster. Tungt kroppsarbeid var tidligere påkrevd for å klare å skaffe mat til familien og å få tak over hodet. Og menn som ikke var store, sterke og tøffe overlevde gjerne ikke.

Bente Austbø
Bente Austbø. Foto: IPR

Tradisjonelle forventninger
I dag er denne kjønnsrolleinndelingen mindre viktig. I Norge har vi klart å jobbe frem viktige likestillingsprinsipper som i stor grad innebærer lik mulighet til å velge den veien man ønsker, uavhengig av kjønn, rase og legning, og vi har langt på vei en forventning til at menn og kvinner skal kunne utføre mange av de samme oppgavene. Men likevel henger mange av våre tradisjonelle forventninger ved til hvem gutter og jenter, eller kvinner og menn skal og bør være, både i seg selv og overfor hverandre.

Kjønnsbåser skaper bestemte forventninger til gutter og jenter. Forskjeller mellom kjønn er tydelige, dersom vi sammenligner store grupper med gutter og jenter – da vil typiske trekk ved jenter og gutter tre klart frem. Men hvis vi sammenligner én enkelt gutt med én enkelt jente, vil vi ikke

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Ønsker du å lese resten?


Allerede medlem? Logg deg inn

Medlemsfordeler

  • Gratis medlemskap
  • Godt redaksjonelt innhold
  • Tilgang til eksperter
  • Medlemsfordeler og gratis vareprøver
Les mer om Familieklubben her
Gratis Medlemskap!

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Marthe O. Reienes

Alexander Hagen

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale