Psykologen: Hva barna trenger hjelp til

Hedvig Montgomery. Foto: Janne Rugland

Når er tiden for å holde, og når er tiden for å slippe? Hedvig Montgomery gir råd om foreldrelivets balansekunst.

Hedvig Montgomery er psykolog og skriver for VG Familieklubben

Vi vil våre barn så vel, vi vil gjøre hva som helst for dem. Men gjør vi alt for dem, tror de at de ikke kan selv og gir opp. Og gir vi dem for lite hjelp, klarer de seg dårlig.

Å oppdra barn handler om å gi riktig hjelp til riktig tid – det er lettere enn det høres ut som hvis du sørger for å ha et trygt bånd mellom deg og barnet.

Snur seg bort

Jeg har et fint foreldrepar innom kontoret, gutten deres Oskar er 11 år, full av liv og spillopper. Et etterlengtet barn som får så mye kjærlighet og hjelp hjemme som overhodet er mulig.

les også
Nettmøte: Spør psykologen om grensesetting

Likevel har han virket tung i noen år, han vil helst være hos venner, og når de skal hjelpe ham med alt fra lekser til påkledning, snur han seg bort – med både kropp og ord. Han vil ikke ha hjelpen deres.

«Vi har alltid levd etter ordene at vi skal gi barna kjærlighet, kjærlighet og mer kjærlighet», sier mor, og fortsetter:

«Men hva gjør vi når han ikke vil ha vår kjærlighet?» 

Mistillit og sinne

I samme periode treffer jeg en annen gutt, Nils, på omtrent samme alder. Hans historie er helt annerledes. Han bor i et hjem hvor det er liten plass og lite krefter til ham.

les også
Psykologen: Følelser kan bli destruktive hvis vi lærer at vi føler «feil»

Mor sliter med mye sykdom, far er det lenge siden han traff. Han får sjelden eller aldri hjelp til det som er vanskelig for ham i livet. Han oppleves av lærerne som hard, vanskelig og til tider truende.

«Men han har i hvert fall fått lære seg å klare seg selv», sier mor når jeg treffer henne. Og det er sant, han har ikke blitt et servet barn.

Til gjengjeld tror han ikke at det finnes hjelp for ham i livet, han føler seg alene og møter både voksne og barn med mistillit og sinne. De har ikke noe å gi som han trenger, og han tenker heller ikke at han er verdt det, siden han ikke har fått det.

Behov og bjørnetjenester

les også
Psykologen: Hva når familien skal flytte?

I valget mellom å gi barn for mye og for lite hjelp og oppmerksomhet, er det ikke tvil om at for lite er mest skadelig. De beste foreldrene er de som klarer å balansere sin kjærlighet og sin tid, som gir barna en opplevelse av tilgjengelighet og trygghet, men som også lar dem få opplevelsen av at de kan klare stadig mer selv.

Å vokse opp er å frigjøre seg, det er å ta gradvis mer ansvar over eget liv. Men ikke før barnet er klar for det, ikke før det kan håndtere dette ansvaret selv. Og hele tiden med en opplevelse av det finnes en trygghet, et bånd, til de nærmeste voksne.

For familien til Oskar, må jeg hjelpe dem til å la...

Det er helt gratis å lese videre.

Meld deg inn for å lese resten av artikkelen og få tilgang til mye annet spennede innhold - helt gratis.
  • Tilgang til eksperter
  • Tester av familierelaterte produkter
  • Rabatter

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .