Her lærer barn å lage middagen selv

Matkurs for barn
TIDLIG KRØKES: Syvåringene August og Frid digger å være med på matlagingen. Foto: Eivor Eriksen/VG

– Når barna er med på å lage maten, synes de nesten alltid at alt er godt, sier Maj-Britt Aagaard.

Åtte barn mellom fire og sju år og fire voksne sitter rundt tre kjøkkenbord og kokkelerer som om de aldri har gjort annet. Men for flere av de forklekledde små er det første gang.

– Jeg digger kål, sier August (7) mens han konsentrert «skjærer et kålhode i fillebiter», det vil si i akkurat passe store stykker til kveldens rett, som er kursleder Maj-Britt Aagaards kål- og lammekjøttdeigform, med hjemmelaget potetstappe og tyttebærsyltetøy som tilbehør.  

les også
3 tips til å få barnet til å spise i varmen

Men stopp en hal! En syvåring som akkurat sa at han digget kål? Vi skjønner at du tviler, men han sa faktisk det. Og noen her på kjøkkenet er mindre overrasket over det enn andre. Vi skal snart komme tilbake til hvorfor.

KLAR TIL KOKKEKURS: Kursleder Maj-Britt Aagaard instruerer små og store kokker før tilberedelsen av dagens måltid. Foto: Eivor Eriksen/VG

Lavterskeltilbud
Familieklubben har tatt turen til tirsdagsmiddagen på Geitmyra matkultursenter for barn i Oslo. Det er et matkurs som går hver uke, der barn fra tre år og oppover i følge med minst én voksen kan melde seg på og dukke opp. For 150 kroner per voksen – barna går gratis – kan de komme og lære seg grunnleggende ferdigheter og samtidig vekke en gryende interesse for matlaging og råvarer fra tidlig alder.

– Dette er et sosialt og veldig hyggelig lavterskeltilbud for alle. Det er alltid litt kaotisk, men det blir alltid mat. Og når vi er ferdige med å lage den, setter vi oss ned og spiser sammen, sier kursleder Maj-Britt Aagaard.

Les Maj-Britt Aagaards beste tips til for å skape matglede hos barn

Aagaard er kjent for mange som matblogger, kokebokforfatter og oppskriftsutvikler, og har i tillegg vunnet TV-programmet «Masterchef Spesial» – og til neste år er hun å se som dommer i TV FEMs «Kakekrigen». 

Men noe av det morsomste hun gjør, er å lage mat sammen med barn på Geitmyra.

les også
Ny studie: Barn føler matpakkeskam

– Det er utrolig hvor motiverte de blir når vi lager mat sammen på barnas premisser. Her stresser vi ikke, og vi unngår å legge lista for høyt. Vi lar dem smake på råvarene underveis, og vi prater masse om mat, hvor den kommer fra og hvordan den blir til. Det vi ser er at de får lyst til å lage mat selv, de blir nysgjerrige og veldig engasjerte, sier Aagaard. 

STORE OG SMÅ GRYTER: August får hjelp av mamma Eva Juhel til å inspisere fremgangen av måltidet han selv er med på å lage. Foto: Eivor Eriksen/VG

Kursholderen var den som ble minst sjokkert da August slo fast at han digget kål. Hun hører liknende ting fra barn hver eneste uke.

– Når de er med på å lage maten, synes de nesten alltid at alt er godt. Det er kanskje én nå og da som er litt skeptisk til en råvare, men barn blir straks mer åpne for nye ting og smaker når de får være med i hele prosessen. Det er nesten litt magisk, men sånn er det.

Investerer i fremtiden
– Vi tenker langsiktig, slik at barna kan lage mat til oss i fremtiden, spøker Torunn Gjerustad. Vi tror i hvert fall hun spøker. Hun er her med datteren Frid (7) – for anledningen med potetskrelleren i hånden. 

– Mamma, kan jeg slå hjul på kjøkkenet når jeg har skrelt ferdig?

DYPT KONSENTRERT: Frid - med potetskrelleren i hånden - viser hvordan det skal gjøres. Foto: Eivor Eriksen/VG

– Investeringen har allerede båret frukter. Vi har tidligere vært her med storebroren hennes. Nå er han elleve, og har laget flere gode retter til familien, fortsetter Torunn, idet kursleder Maj Britt setter en effektiv stopper for datterens turnplaner.

les også
Hvordan vet du om barnet ditt har en matallergi?

– Når dere er ferdige med potetene, kan dere knuse krydderet. Det heter allehånde – for et rart navn! Og den tunge, fine steinen dere knuser det med, kalles en morter. Kjenner dere hvor godt det lukter når krydderet knuses?

Igjen er alle barna påfallende engleaktige. Ikke et «æsj» å høre, ikke en grimase i sikte. Samtlige blant småfolket er enige om at det lukter nydelig. Enn så lenge.

Hundemat!
Ved nabobordet sitter Rebecca Schrøder sammen med sønnene Adam (6) og Daniel (5). 

VETERANER: Fem år gamle Daniel har vært på tirsdagsmiddag på Geitmyra sammen med mamma Rebecca Schrøder et sted mellom sju og tjue ganger, avhengig av hvem du spør. Foto: Eivor Eriksen/VG

– Vi er veteraner her, vi. Jeg er alenemor, og det er helt supert å komme hit og la barna lære om matlaging, det blir mer spennende når det er i regi av noen andre enn meg. Hvor mange ganger har vi vært her, gutter?

– Ti, mener Adam.

– Tjue, høyner Daniel.

– Kanskje sju, korrigerer Rebecca.

Barna står ved kjøkkenbenken og hjelper Maj-Britt med å legge lammekjøttfarsen og kålen lagvis i former før de skal i komfyren. 

Og da kommer endelig kommentarene som viser at barna her tross alt er ekte, og ikke noen innleide barneskuespillere, spesialbestilt fra Geitmyra:

– Det ligner på hundemat, konkluderer Adam.

– Og lukter som kattemat, tilføyer Frid. 

– Det gjør faktisk det, men det kommer til å bli godt, forsikrer Maj-Britt.

MAT FOR MONS: Dagens måltid, nå som den ikke lenger ser ut som hundemat, eller lukter som kattemat. Foto: Eivor Eriksen/VG

En kokk ved navn sult
Etter en knapp times kutting, skrelling, smaking, lukting og høylytte diskusjoner om, vel, det meste, er maten klar. Kjøkkenbordene slås sammen til et stort langbord, duften av mat brer seg i rommet mens englebarna ivrig dekker bordet. Så vasker voksne og barn hendene for andre gang, før Maj-Britt Aagaard setter maten på bordet og ønsker velkommen til gårds – midt i byen. 

– Du hadde rett, det ble kjempegodt, sier hvem andre enn August til Maj-Britt, og høster bifall fra de andre etter hvert som de smaker seg frem. 

Tjue minutter senere har faktisk alle, både voksne og barn, spist opp alt på tallerkenen. Og én av dem har sågar gjort det to ganger, du gjetter sikkert hvem.

– Jeg er sååå mett, sier August.

– Sult er en god kokk, konkluderer Maj-Britt Aagaard. 

les også
Oppskrift på hirsegrøt

– Når de selv har jobbet for maten, og har holdt på en stund, som her, er barna alltid skrubbsultne. Men å la dem bli litt sultne er ikke farlig, selv om mange foreldre i vår tid tror det. Da smaker alt bare enda bedre.

ENDELIG MAT: Den blide kursholderen ønsker alle velkommen til bords. Til høyre for Aagaard sitter en sulten forsamling: Torunn Gjerustad og datteren Frid, Eva Juhel, femåringen Daniel og moren hans, Rebecca Schrøder. Foto: Eivor Eriksen/VG

Derfor bør du involvere barna i matlagingen
– På Geitmyra jobber vi for at barn skal bli glade i mat som gjør dem godt, sier Romy Ortiz, prosjektleder og kursansvarlig på Geitmyra matkultursenter for barn, hvor de blant arrangerer kurs, undervisning og åpen gård.

les også
Hvilken mat er det trygt å gi babyen i utlandet?

Ortiz og de andre på Geitmyra er glødende opptatt av at barn skal få lære om matlaging og råvarer som et grunnlag for å utvikle gode matvaner og bevissthet rundt mat. Her er hennes viktigste argumenter for at du bør involvere barna dine i matlagingen fra de er små: 

* Når barna er med å lage maten spiser de bedre og mer. Som regel også mer av det foreldre trodde barna ikke likte. 
* Dere tilbringer tid sammen og kan snakke om skole, venner, jobb, og selvfølgelig også om maten dere lager; hvor kommer råvarene fra, om sesong, smaker, matvett og økologi.   
* Når dere lager mat sammen kan du gir barna grunnleggende kunnskap til å ta kloke matvalg i framtiden.
* Sammen på kjøkkenet opplever barna mestring og får den gode fellesskapsfølelsen.
* Når dere lager mat sammen gir du barna mulighet til å utvikle egne smaks- og råvarepreferanser.


 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .