Barn får mer kvikksølv i håret av å spise fisk

FISK TIL MIDDAG: Barn som spiser mye fet fisk har fått påvist betydelig større mengder kvikksølv i håret enn sine kjøttspisende jevnaldrende. Foto: Tore Meek/NTB scanpix

Barn som spiste mye fet fisk fikk påvist betydelig større mengde kvikksølv i håret, viser en norsk studie. Men evnen til å lære ble ikke påvirket.

I studien der barnehagebarna måtte spise enten kjøtt eller fisk tre ganger i uken, påviste forsker Jannike Øyen ved Havforskningsinstituttet at fiskespiserne lærte bedre. Studien gikk over 16 uker og barna som spiste fisk, ble gitt sild eller makrell, ifølge Matportalen.

Under farlig nivå

Forskerne påviste også at kvikksølvmengdene økte i håret til barna som spiste fisk etter hvert som studien gikk sin gang. Fra begynnelsen til slutten av forsøket økte mengden kvikksølv i håret til barna fra 0,3 til 0,6 mikrogram per kilo hår.

Les også: Slik lærer du barn å håndtere konflikter

– Dette er under nivået som anses som farlig av offisielle myndigheter, sier forsker Ingrid Kvestad.

Fiskespisende barn jobber raskere

les også
Påskemarsipan med appelsin

Undersøkelsen avdekket at barna som spiste fisk fikk økt evne til å jobbe raskt. En slik utvikling ble ikke sett hos barna som spiste kjøtt. Dette setter forskerne i sammenheng med en økning av omega-3-fettsyren DHA hos barna som spiste fisk.

– I noen studier kan det se ut som at omega-3 med sin positive effekt for hjernens utvikling motvirker noe av den negative virkningen som kvikksølv har, sier Øyen.

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

Les også: Tidlig barnehagestart gir bedre logiske ferdigheter

Kvikksølv, og spesielt metylkvikksølv, er et tungmetall som er giftig for mennesker. Det påvirker den mentale utviklingen hos foster og spedbarn og kan føre til nedsatt læreevne.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .