Babymateksperter i kraft-krangel

Kraft
Foto: Shutterstock/Scanpix

Babymat-ekspertene Kristine Skjøthaug og Margit Vea er svært uenige om effektene kjøttkraft kan ha på små barn. Vea mener det har helbredende effekter, men Skjøthaug og Helsedirektoratet er uenige med henne.

- Ifølge Margit Vea kan næringsdrikk basert på kraft styrke slimhinnene i tarmen og rense kroppen for giftstoffer. Dette er ren synsing basert på personlige anekdoter. Kraft er ikke en næringsdrikk til babyer. Det er det morsmelk og morsmelkerstatning som er, sier Kristine Skjøthaug.

Skjøthaug driver blant annet nettsiden «Lag babymat» og har skrevet en bok med samme navn. Hun forteller at hun er provosert over at kraft blir «fremholdt som det rene vidundermiddelet» i «beste sendetid» av Margit Vea, som har eget program på Matkanalen.

Les også: Påsketurmat for hele familien

- Ikke grunnet i forskning

les også
Ukemeny for innføring av fast føde

Skjøthaug forklarer at grunnen til at hun lar seg provosere er at kraft har et vedheng av påståtte helseeffekter som er udokumenterte. Hun viser også til flere forskningsartikler som gir støtte til hennes påstander. Vea på sin side er uenig i uttalelsene fra Skjøthaug.
- Det er en kjent sak at kraft, eller proteinrik saft, styrker slimhinner i tarmen. Når det skjer klarer kroppen å rense ut toksiner på en enklere måte, hevder Vea til Familieklubben.
Hun sier hun har fått en rekke tilbakemeldinger som bevis på krafts positive effekter.

- Det jeg erfarer er at utrolig mange som barn som sliter med ting som morsmelkerstatning, og har vondt i magen eller forstoppelse, får det bedre når man gir dem litt kraft i drikken. Ikke konsentrert kraft, men for eksempel blandet med aprikos.
På spørsmål om dette strider med etablert forskning svarer Vea nok en gang avvisende.
- Nei, det er jeg ikke enig i. Hvem er det egentlig som forsker på kraft? Det er jo ikke penger i det, spør Vea retorisk.

Avdelingsdirektør Ellen Margrethe Carlsen ved Helsedirektoratet sier: 
- Helsedirektoratet anbefaler at barn fullammes de første seks månedene. Hvis barnet likevel trenger mer mat, kan man introdusere fast føde ved siden av morsmelken fra barnet har fylt fire måneder. Babyer har små mager, og kraft gitt til spedbarn vil kunne oppta plassen til morsmelken som barnet trenger. Kraft er næringsfattig og kan ikke erstatte morsmelk. Det kan heller ikke rense kroppen for giftstoffer.

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

Les også: Det du bør tenke på når barnet begynner med fast føde

Ingen ekstremist

Skjøthaug mener at Vea hever sine vurderinger over det samlede kunnskapsgrunnlaget, og advarer mot nettopp dette.
- Vi kan ikke la ekstremistene som baserer rådene sine på synsing får lov til å diktere hva en generasjon skal vokse opp på, sier Skjøthaug.
Vea på sin side er uenig i den karakteristikken.
- Jeg er ikke ekstremist i det hele tatt. Det som er ekstremt er at flere generasjoner har vokst opp på babygrøt fra pulver, uten at det har blitt forsket på det. Det er ikke noe jeg ville gitt mine barn, og jeg ville heller vært kritisk til det.

Les også: Du er ikke en dårlig mamma om du ikke ammer

Ellen Margrethe Carlsen i Helsedirektoratet forteller at det ikke er noe galt i å introdusere kraft som en del av kosten fra barnet er omkring seks måneder.
- I andre levehalvår kan mindre mengder kraft inngå i kosten, sammen med annen variert kost, forutsatt at kraften ikke er tilsatt salt.
 


 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .