Smart telefon eller dum telefon?

FOR FORBUD: Thorbjørn Brook Steen argumenterer i denne kommentaren blant annet for forbud mot mobiltelefoner i skoletiden. Foto: Marthe Reienes / VG

«Ifølge våre barn er vi de strengeste foreldrene de vet om. Jeg håper de har rett», skriver Thorbjørn Brook Steen, som vil ha mobilforbud i norsk skole.

Thorbjørn Brook Steen er fødselslege og firebarnsfar og skriver for VG Familieklubben.

Det er hverken nytt eller revolusjonerende å skrive at vi blir dummere av smarttelefonen. Det er heller ikke provoserende å mene at vi er slaver av sosiale medier og oppfinnelser fra Silicon Valley, stedet hvor det meste av moderne IT startet. 

les også
Kommentar: Alle barn kjenner noen med kreft. Vi må hjelpe dem å snakke om det.

Silicon Valley er også stedet hvor flere og flere av digitalteknologiarbeiderne nå slutter. Og mange av barna til IT-gründerne får ikke nettbrett, noe også en norsk mor fortalte at hun hadde gjort i en artikkel publisert her i Familieklubben. Gründerne har også forlatt sosiale medier. Lurt!

Usunn mobilaktivitet

Jeg har tidligere skrevet om smarttelefon på fødestuen og mine forsøk på å holde nettbruken i mitt eget hjem på et så lavt nivå som mulig. Det til tross skal jeg innrømme én ting: I min familie er det en usunn telefonavhengighet. Nettbrettene har jeg allerede kastet. 

Ingen av mine barn klarer en biltur på over ti minutter uten en telefon. Hver kveld må jeg krangle for mobilfri tid før legging og legge telefonen ut av soverommet på natten. 

Ifølge våre barn er vi de strengeste foreldrene de vet om. Jeg håper de har rett.

Blogg: – Når kommer det internett igjen? Vi dør, mamma!

Konstant aktivitet

les også
Kommentar: Jaktet av mammapolitiet

Når jeg gir telefonen til min eldste datter, som faktisk legger den motvillig utenfor rommet før hun legger seg, ser vi at det blant hennes jevnaldrende har vært konstant Snapchat-aktivitet til langt over midnatt, med ny oppstart ved femtiden om morgenen. 

Jeg tipper det ikke hadde gjort søvnen hennes godt å konstant bli «snap-vekket», tre til fire timer med skikkelig søvn er ikke nok. 

Rådene er klare og kan leses overalt. Blått lys er dårlig for nattesøvnen. Og det publiseres både medisinske og populærvitenskapelige artikler om gaming- og sosiale medier-avhengighet. Begge deler har faktisk fått sine egne diagnoser. 

Dette vet vi, likevel reagerer vi ikke, i hvert fall ikke sterkt nok. 

les også
Kommentar: Jeg kommer aldri til å bli flau over at jeg ammer toåringen min

Les også: Jenter hemmes sosialt av gaming, gutter gjør det ikke

Da jeg var ungdom var det lov å røyke fra jeg var 16. Til tross for det, fyrte jeg ikke opp ved frokostbordet. Mine foreldre ga meg veiledning til beste for min egen helse. 

Men hvor mange som leser dette, sitter ikke og kjenner på at den eneste måten å få stillhet på rundt frokostbordet er et nettbrett og litt YouTube? Hva med å snakke om dagen rundt frokost- eller middagsbordet, eller å se ut av vinduet og småprate i bilen?

Hvem tar ansvar?

Nylig hadde jeg en samtale med en venninne av min eldste datter: «Hvorfor tar ikke voksne mer ansvar? Hvorfor forbyr de for eksempel ikke telefonen på ungdomsskolen?» 

les også
Kommentar: Skilsmisser, sterilisering – og matpakker

To gode spørsmål. De voksne er mange, og å få telefonen ut skolen bør være enkelt. Når mine barn leser til en prøve vet de at det ikke går hvis snapchatten går i hundre samtidig. Likevel er det viktigere for dem å ha telefonen i nærheten.

Det å snu egen familie og være de strengeste foreldrene i gaten er ikke lett, men det er verdt det. Det går også an å alliere seg med andre foreldre på skolen. Dessverre har et titalls foreldremøter jeg har vært på bekreftet at det ikke alltid er lett. 

Det kan selvfølgelig hende at jeg er i ferd med å bli gammel, og at det å lengte etter bilturer med småprating er avleggs. 

Les også: Er det galt å gi iPad til en treåring?

Skoleforbud

les også
Kommentar: - Jeg gråt og følte meg mislykka

Likevel har jeg et håp på forandring. Først og fremst i min egen familie. Så håper jeg at jeg får mer gjennomslag på neste foreldremøte. Men mest av alt må vi gjøre som i Frankrike: Forby smarttelefoner på alle skoler.

I mellomtiden jobber jeg hardt med min egen mobilavhengighet, og elsker det når barna mine kjefter på meg når jeg står og sjekker mailen og de spør meg om noe, uten at jeg reagerer. 

Dette er som med all annen avhengighet: Det må begynne med eget ønske om endret atferd, og så sørge for at de rundt deg støtter opp. 

Men hva gjør vi når alle rundt også er avhengige?

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .