Kommentar: Skilsmisser, sterilisering – og matpakker

Marthe Reienes. Foto: Frode Hansen / VG

Stadig flere familier minner mer om en innfløkt buskvekst enn et tradisjonelt slektstre – man hva gjør vel det?

De to mest leste sakene på Familieklubben i 2017 handler om henholdsvis hva man bør si til skilsmissebarn og hvorfor man burde sterilisere seg. Det er selvfølgelig noe lett komisk over at familiemålgruppa elsker skilsmisse og sterilisering, men sånn er altså tallenes tale.

Tallene kan ikke brukes som en pålitelig statistisk analyse for hvordan det står til i norske hjem, for sannheten er at de fleste familier fortsatt består av gifte eller samboende foreldre med felles barn.

les også
Kommentar: Vi skulle til Maldivene. Det ble heim til mor.

Men likevel er alle familier i endring. Noen kommer til og noen faller fra. Selv ikke en såkalt A4-familie er konstant. Vi vokser og krymper og endrer oss hele tiden. Du tror kanskje at alle julaftenene har vært helt like i familien din hvert år?

De har neppe det.

Det var noen juler med farfar, og så var det mange uten. Så var det et par juler med en svoger som nå feirer jul med noen andre, noen du ikke kjenner. En jul var det en babybror som hylte, nå sitter han og pakker opp hodetelefoner og whiskeyglass.

Har du lest denne kommentaren? 6 fordeler med å være ufrivillig barnløs

Ingenting er statisk og alt er i prosess. Det gjelder både hver eneste familie og selve familiebegrepet.

De siste årene har familietrær fått mange nye fasonger og størrelser, og i Danmark opererer de med 37 familiekonstellasjoner utenom den «vanlige» kjernefamilien. A-magasinet viste nylig fram en fargerik buffet av familietyper, hvor fellesnevneren var et lim av kjærlighet. Min egen familie minner også mer om en innfløkt buskvekst enn et tradisjonelt tre, men det gjør ingenting, fordi jeg liker alle greinene på den busken.

les også
Kommentar: Et overgrep mot kvinnen

Det er ved årsskifter at endringene i hver familie blir tydelige. Vi tenker bakover og fremover og på skrå, vi vet hvilke endringer som ligger bak oss, men ikke hvilke som ligger foran oss. I 2018 skal noen begynne å gå, noen skal ta sine siste skritt, noen skal bli storebror og noen skal bli stesøster, noen skal få to bosteder og noen skal bare slippe unna med et skrubbsår på kneet.

Blogg: Julen etter et samlivsbrudd

Som sagt: Ingenting er statisk.

les også
Kommentar: Etter sommerferien-blues

Det er derfor det å være en familie (og menneske) er et spennende prosjekt – man vet aldri hva som venter rundt neste sving. Og mellom de store endringene ligger de små hverdagene, der hvor endringene skjer så sakte at du ikke merker det.

Foruten skilsmissebarn og steriliseringsoppfordring er den tredje mest leste saken i 2017 en test av matbokser. Det signaliserer kanskje en etterlengtet konstant i all denne bevegelsen. Familien er muligens i endring, men matpakke må man ha.

Har du lest denne kommentaren? Jeg drømmer om en hvit løgn

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .