Kommentar: Når rampenissen blir patetisk  

AMBIVALENT TIL RAMPENISSEN. Christoffer Schjelderup er komiker og blogger for Familieklubben. Foto: Vegar Fimland

Vi trodde det skulle bli lett og morsomt. Men det ble mye verre enn vi trodde da rampenissen flyttet inn, skriver Christoffer Schjelderup.

Familieklubben har tidligere skrevet om rampenissen: kalendertrenden som tar av. Men er det bare enkelt å invitere rampenissen i hus?

Jeg hørte om ham for første gang i år. Konseptet hørtes genialt ut. Man kjøper et lite sett med en pitteliten dør som man kleber fast til veggen. Et veldig lite teppe. Bitte små sko. En miniskål med grøt. Og vipps! – så har en liten rampenisse flyttet inn i huset ditt i advent.

Les også: Blogg: Når julen ikke blir som du forventer

les også
Kommentar: Velkommen til Hotell Mutter'n

Hele poenget er at han ramper seg om natten mens barn sover. Og her kan man være kreativ og ha det skikkelig moro. Noe som er veldig, veldig enkelt i oktober, når man ikke trenger å gjøre noe som helst, og det hele er på planleggingsstadiet.

For dårlig forberedt

Men så kom desember. Selvfølgelig kunne vi forberedt oss. Skrevet ned ideer. Planlagt nøye. Bygget det opp mot selveste julaften, da rampenissen skulle ha byttet ut all julepynten med klumper av gråstein. Og vi kunne ledd lykkelig og pyntet huset på ny mens vi sang julesangene selv, for vi hadde jo finslipt repertoaret vårt i løpet av advent.
 
Vi trodde det skulle bli lett. At det var noe vi kunne ha det gøy med mellom legging av barn og soving for voksne. Men det var ikke det. Det var mye verre enn vi trodde.
 
For barn blir plutselig syke. Og da smitter de voksne. Og så hoper ting seg opp. Og rampenissen er ikke akkurat høyt på listen over svært viktige ting som absolutt MÅ prioriteres.

Les også: Hvilken julemat passer ikke for småbarn?

Noen dager ut i desember var den rampete nissens nattlige bidrag allerede nede på et lite kreativt og ganske patetisk nivå. Noen skitne sokker strødd på gulvet. Ikke mange. Fem enkeltsokker. Ofte måtte vi bare finne på noe rett før vi la oss. Et av høydepunktene var da nissen stablet fem doruller i trappen.

Problemet var naboen

Vi møtte stadig på nabogutten. Familien hans var på andre året med sin rampenisse, og deres nisse var en kreativ vulkan med overskudd som bare sprutet gode ideer. I huset deres våknet barna til sko som hang fra taket, mens vår nisse hadde lagt noen skjerf og et par luer på gulvet. Det er jo knapt nok rampete, jeg legger fra meg klær på gulvet året rundt, og da skyldes det latskap, ikke et gøyalt påfunn.

Rampenissen vår var udugelig, og jeg vurderte å ta fra ham miniskålen med grøt som straff. 
 
 «Rampenissen vår har byttet ut alle adventslysene med gulrøtter», sa nabogutten og lo. 
 
Jeg begynte å hate rampenissen. Vi prøvde å skjerme sønnen vår fra de geniale påfunnene til skrytenissen hos naboene. Mest for vår egen del.

les også
Kommentar: Skilsmisser, sterilisering – og matpakker

Les også: Blogg: Om pappa fikk bestemme barnas ønskeliste
 
For sønnen vår likte faktisk rampenissens pek, selv hvor lite kreative de var. 
«Se hva rampenissen har gjort i natt! Han har satt tre deodoranter og en tube med tannkrem på gulvet utenfor soveromsdøren din!» Selv med falsk entusiasme og ekte skam, så ble dette patetiske peket tatt imot med ekte glede av minstemann. Han tok deodorantene og tannkremen tilbake på badet og satte dem på plass igjen. 
 
Så stoppet det. En natt bare sovnet vi. Tenkte ikke på nissepek. Rampenissen vår var plutselig begynt på NAV. 

Håp for neste år

Jeg begynte i stedet planleggingen for neste år, da skal rampenissen vår overgå alt. Da blir det Rampenissen 2.0. Neste år skal sønnen vår våkne opp i en sovepose i en av skuffene på sengen sin. Rampenissen skal male hele rommet rødt og grønt i løpet av natten.

Juletreet skal være ribbet for nåler, og julepynten være byttet ut med wienerpølser. Og det på lille julaften!

Les også: Hvor mye drikker du med barn til stede?

les også
Smart telefon eller dum telefon?

Hvordan skal dette gå? Jo, fordi vi har planlagt alt og er perfekte foreldre har vi et ferdig pyntet reservetre i boden! Men det blir til neste år. For i år har rampenissen altså tatt en tidlig ferie. Kanskje han planlegger et skikkelig morsomt påfunn lillejulaften. Kanskje.
 
 
 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .