Kommentar: Gjøre det riktige, eller bare være mamma?

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix

Får toåringen min utforske kjøkkenet for lite? spør firebarnsmor Kristin Husby alle bedrevitere der ute – og trekker smørkniven ut av håret.

«La barna eksperimentere med maten! Toåringen min hjelper meg alltid med middagen!» Det var i går at kjendiskokkens stemme fra radioen slo ut i rommet og traff meg som en tennisball: Får toåringen min utforske kjøkkenet for lite? 

Eksperimenteringsvilje

Kristin Husby. Foto: Privat
Det er noen uker, kanskje måneder siden sist frokostbordet ble dekket. Hun lager fortsatt spisemerker i brunosten og smører kaviar, prim og syltetøy på samme brødskive. Derfor har jeg pleid å servere frokosten fra kjøkkenbenken.

Men idag skal jeg gjøre det riktige – spise sammen med barna rundt et dekket bord, og tålmodig la henne få eksperimentere. For å krone denne idylliske og korrekt gjennomførte morgenstunden, henter jeg fram Sana-sol, tran og vitaminmikstur med jerntilskudd. Det skal strutte av sunnhet og harmoni!

les også
Smart telefon eller dum telefon?

«Rist godt på flasken!» Som et vulkanutbrudd sprenger den brune miksturen opp flaskekorken. Eimen av metall fyller kjøkkenet og brune flekker av seig materie fordeles på gulv, vegger og pålegg. Med raske og sinte tornadobevegelser tørker jeg vekk vitamingørret med kjøkkenkluten.

Susende kniv

Det er i dette øyeblikket kniven med prim kommer susende og lander i håret mitt. I slagbenken står det lille mennesket – som får utforske for lite på kjøkkenet – og vil bidra til kaosets tilblivelse på sitt brutale vis.

Stressnivået er som kvikksølvet på en høyfebril dag. Jeg ligger på gulvet og tørker opp vitaminene som skulle bli starten på et sunnere liv, jeg har primklumper i håret fordi toåringen skulle få eksperimentere med maten, og munnen min er full av knekkebrød fordi jeg skulle spise sammen med ungene og ikke før de sto opp. 

Blogg: Sju ting foreldre tror de gjør feil

I denne tilstanden bør jeg reagere riktig – være den mammaen ungene ser i «Kasper og Lisa», som smiler når hun er sint. 

Jeg bør reise meg rolig, ta bort kniven, være mild, kontrollert og snakke med en tyngde i stemmen så skoleungene hører etter: «Om ti minutter kommer skolebussen. Dere må pusse tennene.» 

Like rolig bør jeg si til toåringen: «Så flink du har vært til å smøre brødskiven din! Men du må ikke kaste kniven.» 

Riktig for hvem?

Men atter en gang er jeg bare en mor som prøver å være mor, og som så mange ganger før, tenker at nå skjer det for mye på én gang! Med hamrende hjerte og glovarme kinn ligger jeg på kne og vasker gulvet med kjøkkenkluten. 

Stemmen min – som sikkert blir for høy – roper: «Gå på badet! Det er ti minutter til bussen kommer! Ikke kast kniven!»

Jeg tenkte bare å gjøre det riktige – men for hvem da? Kjendiskokken? 

Les også: Søvntips for lyse kvelder

les også
Kommentar: Kom igjen, baby, la oss elske for velferdsstaten

I morgen skal vi ha den riktige morgenstunden hos oss. Jeg skal servere fra kjøkkenbenken, toåringen skal ikke få eksperimentere med maten, men spise den ferdig påsmurte skiven jeg har laget, vitaminene skal få stå i fred og jeg skal spise frokost før de andre. 

Så får de som har «greie på det» si hva de vil, men jeg tror det er jeg som har greie på hva som er det riktige i mitt hus.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .