Kommentar: Et overgrep mot kvinnen

Fødselslege Thorbjørn Brook Steen mener alle gravide bør bli spurt om de har opplevd seksuell vold eller overgrep.

Thorbjørn Brook Steen er fødselslege og firebarnsfar og skriver for VG Familieklubben.

Noe av det vanskeligste jeg gjør, men også det viktigste, er å planlegge fødsel og veilede kvinner som har vært utsatt for seksuelle overgrep.

Fødselslegen: Logg på, du skal få et barn

Fødselslegen: Dr. Thorbjørn Brook Steen er fødselslege og fast bidragsyter i Familieklubben.
Hver onsdag har jeg samtaler på Ullevål med gravide som har et vanskelig forhold til det å føde barnet sitt. Det kan være mange grunner til det. De som er gravide for første gang seiler ofte under sekkediagnosen fødselsangst. Min erfaring er at fødselsangst sjelden oppstår uten at det ligger noe annet bak. Da er det min jobb å finne ut av hva det kan være og gjøre kvinnen så trygg som mulig på det hun skal igjennom. 

Traumer påvirker tanker rundt fødselen

les også
«Når kan jeg få min egen mobil?» ... «Aldri!»

Veldig ofte kommer det frem i disse samtalene at en vanskelig opplevelse som et seksuelt overgrep gjør at tankene rundt fødsel blir spesielt vanskelige. Det kan både være en opplevelse fra barndommen, voldtekt eller et overtramp over egne grenser som de først nå skjønner har større innvirkning på dem. Det å føde er stort og eksistensielt. Det er ikke rart at slike vanskelige tanker påvirker også tanken på hvordan det å føde vil bli.

Les også: Fødselslegen: Er du for gammel til å få barn? 

Studier som den norske mor, far og barn -undersøkelsen (MoBa), viser at så mange som 18,4 prosent av kvinner i Norge har vært utsatt for seksuell vold og 3,6 prosent oppgir at de har vært utsatt for voldtekt. Det er veldig høye tall. Det er så høye tall at jeg mener det er feil å ikke stille alle gravide det spørsmålet. Vet ikke vi som skal hjelpe barna trygt inn i verden om dette, kan vi heller ikke gjøre mor trygg under fødselen. 

Seksuelle overgrep og fødselsangst

Vi regner med at rundt 2/3 av alle med alvorlig fødselsangst også har vært utsatt for seksuelle overgrep. Ikke så sjelden er samtalen med en som meg eller en jordmor, den første samtalen kvinnen har hatt om dette. En slik samtale vil alltid være vanskelig, men spesielt nå som det er en baby i magen.

Les også: Fødselslegen: Finn formen

I veiledningen min er det viktig å lytte godt til kvinnens historie og høre på hvilke tanker hun gjør seg. Vi som skal hjelpe til med planleggingen anbefaler stort sett å forsøke vaginal fødsel. Ved å føde vanlig vei, vil også kvinnen ta tilbake makten. Kvinnen skal ikke la overgriperen ta makten over henne enda en gang.

Snakk om det

les også
«Hårfint» før fødselen

Både det å gå gjennom noe som du ikke har gjort før, som du ikke helt kan kontrollere og som samtidig er smertefullt kan virke veldig vanskelig. Gjennom flere samtaler hvor det blant annet skal legges gode trygge planer, blir de fleste trygge på hva de skal igjennom. Dersom det planlegges vaginal fødsel skal alle kvinnene smertestilles godt, forholde seg til en jordmor, minst mulig undersøkelser og ha en rolig stemning. De som får det til, opplever en slik fødsel som en stor seier.

Psykolog: Feil farger kan gi barn søvnvansker

Samtidig er det viktig å trå varsomt og ikke over kvinnens grenser. Det kan være hun er så traumatisert etter hva som har skjedd tidligere at en vaginal fødsel kan bli veldig vanskelig. Det å bli mamma skal være premie og ikke en straff. Hvis ikke den gravide føler seg trygg på vaginal fødsel etter god veiledning planlegges det av og til et keisersnitt. Jeg mener det ikke er vår jobb å sende en kvinne med store traumer gjennom noe hun selv tror skal bli et mareritt.

les også
Kommentar: Velkommen til Hotell Mutter'n

Da er det alltid godt å møte kvinnen igjen på barsel. Det nye livet gir håp. Uansett hvordan babyen kom ut til slutt er det en seier. Både graviditeten og barsel er en sårbar tid der vanskelige tanker ofte dukker opp. Det er også godt å vite at du blir ivaretatt på veien. Det er viktig å huske på at vi som skal hjelpe en kvinne gjennom en graviditet og fødsel er på laget ditt. Dette skal bli din seier, ditt barn, din fødsel!

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .