Kommentar: «Er dere sikre på at hun har feber igjen? Kan dere måle en gang til?»

Heidi Østhus Erikssen. Foto: Krister Sørbø

Heidi Østhus Erikssen kaster seg inn i debatten om hvorvidt småbarnsforeldre bruker livssituasjonen som en hvilepute i arbeidslivet.

Heidi Østhus Erikssen er mor til en toåring og jobber fulltid som redaktør og informasjonsrådgiver

Jeg og mannen min jobber mye begge to, og har jobber som krever at vi også er tilgjengelige utenom vanlig arbeidstid. Vi prioriterer likevel å hente datteren vår i barnehagen en halvtime før den stenger hver eneste dag.

les også
Kommentar: Skilsmisser, sterilisering – og matpakker

For er det ikke nok at hun er i barnehagen i åtte timer hver dag? Eller mener virkelig Astrid Dyson i sitt innlegg i Aftenposten at en toåring skal ha lengre dager enn dette hjemmefra fem dager i uken? (Og hvis man i tillegg regner med reisetid frem og tilbake til barnehagen, bikker regnestykket ni timer daglig.) 

Les også: Norsk pappa hylles for å vise følelser

Ser barnehageansatte mer enn foreldrene

Jeg tror at jeg og mange med meg allerede har nok dårlig samvittighet for at ungene våre faktisk ser de barnehageansatte mer enn foreldrene i løpet av en uke. Men vi aksepterer at det er slik det er for at vi skal kunne jobbe fulltid. Og det er vi mange som vil.

Men det vi ikke trenger, er at gründere som Dyson, som ikke selv er i samme i situasjon, maler et bilde av at småbarnsforeldre bruker situasjonen som en hvilepute i arbeidslivet. Historien om pappaen som gleder seg over at det er hans tur til endelig å gå tidlig fra møter høres mer ut som en vandrehistorie enn en gjengs holdning. 

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

Kommentar: Den mentale skolesekken

Selv ville jeg heller i mange tilfeller ha sittet i møtet enn å stresse innom matbutikken, hente en trassig toåring, lage middag, rydde, lese, bade, legge – for å så sette meg ned og ta igjen arbeidsoppgavene jeg ikke rakk på jobb fordi jeg måtte gå litt tidligere.

Skamfull

Jeg har til og med vært den mammaen som betvilte de stakkars barnehageansatte da de ringte for n’te gang i løpet av lillemors første barnehageår og sa at jeg måtte hente på grunn av sykdom. 

«Er dere sikre på at hun har feber igjen? Kan dere måle en gang til?» måtte jeg skamfullt høre meg selv spørre om. 

Les også: Tidlig barnehagestart gir bedre logiske ferdigheter

les også
– Det er ikke rart vi blir utbrent på ferie

Svaret var selvsagt ja, og jeg måtte avbryte et viktig møte for å hente lille pjusk. Kjipt, men takk og lov for min fleksible og fine arbeidsplass. Jeg har aldri fått en kommentar eller blikk når jeg må løpe for å hente, heller ikke bak min rygg – det er jeg helt sikker på.

NOK DÅRLIG SAMVITTIGHET: «Jeg tror at jeg og mange med meg allerede har nok dårlig samvittighet for at ungene våre faktisk ser de barnehageansatte mer enn foreldrene i løpet av en uke», skriver småbarnsmamma Heidi Østhus Erikssen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix

Dyson snakker om 6-timersdagen og at det ikke er noe nederlag å måtte redusere stillingen for en periode om man har økonomi til det. Det er verdt å huske på at ikke alle har stillinger hvor dette er et alternativ, ei heller er det sånn at alle som har råd til det ønsker å redusere stillingen sin. Vi vil være med i arbeidslivet på samme premisser som alle andre, selv om vi har valgt å få barn.

Les også: Hver generasjon har sin foreldretabbe

Bytt tastatur med bolle

les også
Fødselslegen: Finn formen!

Ja, småbarnsforeldre har mye fravær – må gå tidligere fra jobb, avbryte møter og har kanskje ikke alltid det samme overskuddet til å være supersosiale i lunsjen eller på jobbfesten. Men selv har jeg aldri før vært så effektiv på jobb som jeg er nå, jeg kan jobbe på kveldene (jeg er jo stort sett hjemme kveldstid likevel), og jeg jobber mer strukturert og med bedre selvtillit enn tidligere.

Les også: Dette vil barna dine huske deg for

Så neste gang du irriterer deg over kollegaen som må gå tidlig fra møtet eller hente en syk unge i barnehagen, håper jeg du lar tastaturet hvile og heller tar deg en bolle, Dyson. Det siste småbarnsforeldre som prøver å få hverdagskabalen til å gå opp trenger, er meningsytringer som din.

Jeg håper virkelig at datteren min slipper sånne tåpelige diskusjoner i fremtiden – hvis hun en gang bestemmer seg for å bli en working mom, da.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .