Kommentar: En fødselsomsorg på dugnad

FØDETILBUD PÅ DUGNAD: «Det gjør meg stolt å bo i et land med sterk dugnadsånd. Samtidig er jeg dypt skuffet over hvordan politikere stadig fjerner velfungerende tilbud og midler», skriver Trine Dahlman. Foto: Privat 

Denne sengen har lokalbefolkningen spleiset på, samtidig som regjeringen svinger sparekniven over fødetilbudet i hele landet. Nok er nok nå, skriver Trine Dahlman.

Trine Dahlman er journalist og forfatter

Tidligere i år kjørte fødselsfotograf Eva Rose og undertegnede Norge rundt i bobil for å pynte opp veggene på hundre fødesteder og helsestasjoner. I løpet av tre måneder ga Rose bort tusen av sine egne fotografier. 

– Fødselsomsorgen gjennomgår stadig nedskjæringer og kutt. Jeg ønsker å bidra med noe positivt. Å spre informasjon og glede rundt fødsler er blitt en hjertesak, sa hun.

les også
Kommentar: Når rampenissen blir patetisk  

Rose valgte å refinansiere huslånet for å gjennomføre turen. Hun fikk høre at hun var splitter pine gal, men på en god måte. For hvem gjør sånt? Underveis gikk det opp for meg at Norge har mange ildsjeler innen fødselsomsorgen.

Lystgass og ny fødeseng

Trine Dahlman. Foto: Eva Rose

Da vi besøkte Alta fødestue, viste avdelingsleder og jordmor Gunn Olsen avdelingens nye fødeseng – en spleisegave fra innbyggerne i kommunen.

– Sengen kostet 260 000 kroner. Det ble jaggu samlet inn mye! Og det har vært mange dugnader her i Alta, også før min tid, fortalte hun. 

Den gamle sengen nærmet seg 20 år. 

I samme føderom sto et spesialkar. I Alta er det ikke lov å føde i vann, men kvinner kan bruke vann som smertelindring i første del av fødselen. På veggen over karet, hang lystgassen. 

– Lystgassapparatet ble kjøpt og montert over karet etter at en ildsjel, som har født hos oss, syntes det burde være mulig å bruke lystgass samtidig som man ligger i karet. Hun samlet inn halvparten av pengene for apparatet. Resten betalte kommunen. Til sammen 90 000 kroner. Fødestua står sterkt i befolkningen. 

I Lofoten gikk foreninger, lag, bedrifter og privatpersoner sammen for å kjøpe nytt spesialkar til fødestua på Gravdal. En kvinne som fødte der tok initiativ til innsamling. Målet på 100 000 kroner ble nådd og pengene gikk til nytt fødebadekar, oppussing av rommet og kursing av jordmødre i vannfødsel. 

I dag kan fødestua på Gravdal tilby vannfødsel, som eneste i Nordlandssykehuset. 

les også
Kommentar: The dark room

Les også: Forbereder seg til fødsel med mental trening

Fødte i tunnel uten dekning

På 1970-tallet fantes det rundt 150 fødeenheter i Norge. I dag er det 48. På turen hørte vi ofte om spøkelsene som henger over flere lokale fødeavdelinger og jordmorstyrte enheter. 

Ord som sniknedleggelse ble brukt. Hvilken fødeenhet er neste? 

les også
Kommentar: Nordmenn må få flere barn, Erna? Slutt å gi oss så jævlig mange grunner til å la være!

Sentralisering av fødetilbudet skulle gjøre fødselsomsorgen tryggere. Vi møtte en kvinne som fødte i tunnel uten dekning. En annen kvinne holdt på å blø i hjel i ambulansen på vei til sykehuset. Hun fødte tre av fire barn utenfor institusjon. 

– Ny forskning viser at kort reisevei til fødeavdeling er det aller viktigste kriteriet for overlevelse for mor og barn, forteller Hanne Charlotte Schjelderup, leder i Jordmorforbundet NSF. 

Hun bor i Sandnessjøen, hvor de har et av landets beste fødeavdelinger. Istedenfor å kunne feire at det går mot rekordår i antall fødsler, kom beskjeden om at fødeavdelingen er foreslått nedlagt. 

Helgeland er spesielt værutsatt med utfordrende geografi som ikke tilsier at det er forsvarlig med nedleggelse. Hvert år fødes 350–400 barn utenfor institusjon i Norge og tallet er stigende. 

Les også: Føde- og barseltilbudet i krise

Gi kvinner et sted å føde

Statsminister Erna Solberg (H) ønsker at det norske folk vil bidra med flere barn. Hun syns det hadde vært bra for landet vårt. 

les også
Smart telefon eller dum telefon?

Det som hadde vært bra for landet vårt, er å reversere sentraliseringen av fødselsomsorgen. Gi kvinner et sted å føde der de bor! Ved å legge ned lokalsykehus eller å fjerne akuttberedskapen i nærmiljøet, blir ikke bare kvinner og barns sikkerhet satt på prøve, men også kvinners rettigheter og valgfrihet. 

I mellomtiden må gravide og nyfødte familier med lang reisevei sjekke inn på hotell, hvis de trenger å være nær sykehuset i en kortere periode før eller etter fødsel. 

Hvordan det blir når de nye sykehusene rundt om i Norge står klare, gjenstår å se. Ryktene sier at samtlige bygges med færre barselrom. Stemmer det, gir det et sterkt signal om hva barselkvinner har i vente.

Mens noen ønsker å reise tidlig hjem fra sykehuset etter fødsel, har andre behov for å bli lengre. Liggetid bør være et valgfritt tilbud. 

Les også: Norsk pappa hylles for å vise følelser

Bryststrikking

Da vi kom til Narvik, så vi noen fantastiske strikkede bryster på helsestasjonen. 

les også
Kommentar: De gravide som burde få mest, får minst

– Vi i Narvik Unge Sanitet fikk en forespørsel fra Narvik helsestasjon, som ønsket bryster de kunne benytte i ammeveiledning. Det er innenfor vårt målområde ettersom vi jobber mot bedre kvinnehelse. Vi svarte raskt ja til å bidra, fortalte Anne Thoresen, som umiddelbart begynte å strikke.

Les også: Samlet 46 utrolige fødehistorier

Uro og kaos

Vi lever i en tid med jordmormangel i hele landet og jordmødre som søker seg vekk fra sykehus grunnet høyt arbeidspress. Fødesteder blir stengt. Antallet transportfødsler øker. I tillegg planlegger nå politikere å sende barselkvinner hjem fra sykehuset i ekspressfart etter fødselen. For å nevne noe.

les også
Kommentar: Slik tar du del i barnas spillverden

Svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen fylles av uro og kaos. Det virker viktigere for politikere å spare penger, enn å ha et trygt, godt og velorganisert tilbud til gravide, fødende og nyfødte familier. Vi møtte kvinner som var redde for fødselen på grunn av de stadige kuttene.

Noen hadde ikke fått time hos jordmor selv om de ønsket det. Første ledige time var etter termin. Andre kvinner, med tilgang til kontinuerlig oppfølging av jordmor, var mer redde for reiseveien. Ville de nå frem i tide? 

Les også: Flere føder hjemme

En minimumstjeneste

Det gjør meg stolt å bo i et land med sterk dugnadsånd. Jeg er dypt imponert over de mange rivjernene av noen jordmødre vi har i fødselsomsorgen, som ikke gir seg. 

I statsbudsjettet for 2019 fikk de gjennomslag for sitt krav om økt bevilgning til en styrket jordmortjeneste i landets kommuner.

les også
Kommentar: Gjøre det riktige, eller bare være mamma?

Samtidig er jeg dypt skuffet over hvordan politikere stadig fjerner velfungerende tilbud og midler. Å gjøre fødselsomsorgen til en minimumstjeneste i rike Norge – med liv og helse som innsats – inspirerer ikke det norske folk til å bidra med flere barn. 

Nok er nok nå, Erna.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .