Kommentar: De gravide som burde få mest, får minst

Thorbjørn Brook Steen. Foto: Marthe Reienes / VG

Fødselslege Thorbjørn Brook Steen er bekymret for hvordan samfunnet tar vare på de mest sårbare blant våre gravide.

Thorbjørn Brook Steen er fødselslege og firebarnsfar og skriver for VG Familieklubben.

Det er ikke alle som gleder seg til å bli mamma. Det er ikke alle som har alt på plass før fødselen, hverken barnevognen eller livet. 

Mange er sårbare og det er vår plikt å hjelpe dem. Ikke bare for den enkelte gravide, men for den nye familien og faktisk i det lange perspektivet også for samfunnet. 

les også
Kommentar: Gjøre det riktige, eller bare være mamma?

Det gjør vi i dag ved de fleste fødeavdelinger og helsestasjoner i Norge. Men som vanlig er det ikke alltid lett å argumentere for mer penger til forebyggende arbeid som gir avkastning på sikt, når budsjettene er magre.

Sårbare gravide grupper

Jeg har tidligere skrevet at det er dyrt med færre barn. For oss på fødeavdelingene ser vi dårligere budsjetter som en av konsekvensene til lavere fødselstall. Ledelsen på fødeavdelingene, også hvor jeg jobber på Oslo universitetssykehus, må tenke kreativt for å finne smartere måter å jobbe på, som det heter så fint. 

Et av forslagene da var å redusere bemanningen på den gruppen vi har som jobber for de aller mest sårbare av våre gravide. Det er kvinner som snart skal bli mødre og som sliter med psykisk sykdom, det er kvinner som bruker eller har brukt rusmidler, det er kvinner som er ensomme uten nettverk og kanskje har flyktet fra et krigsherjet land og det er kvinner som rett og slett ikke får endene til å møtes. 

Dette er kvinner som trenger hjelp.

Uvurderlig støtte

Den støtten de får hos oss og som mange andre lignende grupper på andre sykehus gir, er helt uvurderlig for den enkelte og hennes familie, men også for alle andre som skal hjelpe og støtte opp et kanskje vanskelig liv. 

Det koordineres med helsestasjon, rusinstitusjoner, sosionomer og psykiatriske klinikker. For en som ikke har det helt lett, er det vanskelig å få til dette selv. En slik tilrettelegging, koordinering og støtte vil gjøre at den vanskelige starten de fleste føler på når de får barn, blir lettere.

På landets største fødeavdeling, hvor jeg jobber, med rundt 10 000 fødsler i året, var det i fjor 270 kvinner som ble fulgt av vår psykososiale gruppe, som kalles for Ullevål-team. 

les også
Kommentar: Jeg drømmer om en hvit løgn

De besitter en spisskompetanse, som for eksempel ikke bare kan flyttes til kommuner eller bydeler. Ullevål-team består av to spesialutdannede jordmødre og en klinisk sosionom, som sørger for at litt under tre prosent av de fødende med vansker får den beste starten de kan få. 

Det er fantastisk, men ikke nok. Hvis vi sammenligner med fødeavdelinger i Danmark, har tilsvarende enheter ansvar for rundt ti prosent av alle som føder der. Ikke fordi det står dårligere til med danskene, men fordi de skjønner hvor viktig dette forebyggende arbeidet er.

Lønnsomt på flere måter

I England har til og med landets mest prestisjefulle økonomiske universitet, London School of Economics (LSE), regnet på hvor mye penger landet bør bruke på de mest sårbare familiene. Dette blant annet for å bedre oppvekstvilkår for barna av mødre med psykiske problemer, rusutfordringer eller på andre måter vanskeligstilte liv. 

les også
Kommentar: Influensere gir mødre dårlig magefølelse

Svaret fra LSE er: Mer! Mer penger til forebyggende arbeid vil gjøre store utslag på bunnlinjen i fremtiden. Og dette er altså en økonomisk bieffekt av at flere mennesker får det bedre. Det er god helse, det!

Da helsebyråden i Oslo, Tone Tellevik Dahl, hørte rykter om at Ullevål-team skulle reduseres, ble hun selvsagt svært bekymret. Jeg som jobber med og nærmest i teamet likeså. 

Heldigvis har ledelsen ved fødeavdelingen også skjønt bekymringen vår. Det blir ikke en reduksjon, men heller ingen økning som våre kollegaer i Danmark og England har fått.

les også
Kommentar: The dark room

I mellomtiden jobber mine kjære kollegaer landet rundt og jeg videre for alle som ikke har det så bra og trenger hjelp. Og vi gir ikke opp kampen før budsjettene øker for denne gruppen, og ikke trues med det motsatte. 

Målet må være at alle som har behov, blir sett og tatt vare på. Da blir det lettere å være gravid, og lettere å bli født inn i denne verdenen.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .