Fødselslegen: Oppfølgingen i det fjerde trimesteret er livsviktig

Fødselslege Thorbjørn Brook Steen skriver for familiekubben. Foto: VG

Thorbjørn Brook Steen utfordrer Erna Solberg til å investere mer i den sårbare barseltiden for både mor og barns skyld.

Nytt år, nytt begrep: Det fjerde trimester!

Statsministeren sa det i sin nyttårstale. Vi trenger flere barn. Med mine fire gjør jeg så godt jeg kan – på jobben også, for øvrig. Jeg har valgt et yrke hvor jeg daglig får følge kvinner som går gjennom et ni måneders løp preget av fysiske, kroppslige og eksistensielle forvandlinger.

Dette toppes med den store finalen, en fødsel. Jeg blir stadig like imponert. 

Jobben starter etter fødselen

Min jobb er å hjelpe til slik at mødre og barn kommer seg friske gjennom det hele. Når barnet er ute, er mye av jobben over, i hvert fall for min del. 

les også
Forbereder seg til fødsel med mental trening

Men det er nå det virkelig begynner for den nybakte mammaen. Barseltiden er det mange som ikke har tenkt så mye på i løpet av svangerskapet. Det er vanskelig å sette seg skikkelig inn i hvilke krefter som skal til for å møte maratonløpet som kalles spedbarnsfasen.

Les også: Flere gravide bruker doula ved fødselen

Bidraget mitt på barselavdelingen er å sørge for at de nybakte mødrene ikke får infeksjon, at de har høy nok blodprosent, at de holder blodtrykket stabilt og at de forstår hvorfor en lege eventuelt måtte hjelpe til på slutten av fødselen. Deretter er det lykke til!

Det fjerde trimester

Heldigvis bor vi i et land hvor våre flinke jordmødre gir stafettpinnen til en helsestasjon som har rutiner og får all informasjon om det som skal følges opp. Denne tiden er likevel så intens at det i flere land er innført et helt nytt uttrykk: Det fjerde trimesteret.

Fødselslegen: Logg på, du skal få et barn

For en del år tilbake var jeg så heldig at jeg fikk sitte sammen med storheter som Gro Nylander og andre kolleger og skrive en nasjonal veileder i barselomsorg. Barseltiden er som alle vet veldig sårbar for både mor og barn.

Samtidig var det den delen av mødre- og barnehelsen som var tildelt minst ressurser. Dette var derfor et viktig arbeid som blant annet ga politisk etterspill og en styrking av helsestasjonene.

Trenger bedre oppfølging

Vi var likevel, etter min mening, ikke tøffe nok. Vi burde ha definert barseltiden som et fjerde trimester. En tid hvor mor og barn bør følges like jevnlig opp med tanke på fysisk og ikke minst psykisk helse som under svangerskapet.

Lingvistene av dere vil kanskje si, med rette, at trimestre defineres som tredeling. Men med et så innarbeidet uttrykk ønsker jeg med dette å følge andre land i verden og jobbe for at norske kvinner får en god planlagt oppfølgning i dette siste trimesteret.

Depresjon, sykdom og amming

For hva er det de nybakte mødrene trenger og hvor mange gjelder det? 

Depresjon

15 prosent av alle kvinner får en form for barseldepresjon. Dette kan være vanskelig for den gravide å kjenne på selv.

Les også: Bli kvitt skammen

Det å være sliten og ikke føle på mye livsglede oppleves kanskje som normalt. De fleste vil også helst vise solsiden til når de besøker helsestasjonen. Men en barseldepresjon er alvorlig, da det også rammer hele den nye familien og det nyfødte barnet og eventuelle søsken.

Tøffe fødsler

Mellom tre og fem prosent av kvinner har en traumatisk oppfatning av fødselen sin. Det er dessverre ikke lagt opp til god debrifing av den nybakte mammaen ved de fleste fødeavdelingene. Ofte vil ikke de som jobber der heller vite hvem som opplevde fødselen som traumatisk.

Blodtrykk

Mellom åtte og ti prosent av alle gravide får en blodtrykksrelatert sykdom. Mange av disse står fremdeles på blodtrykksmedisiner etter at de reiser fra sykehuset. Det må selvsagt følges skikkelig opp. Fastlegen skal få et brev fra sykehuset, vanligvis elektronisk, men det kan ta over en uke. 

Problemer med amming

Opp mot en tredjedel av alle nybakte mødre får ammeproblemer. Her kan man kan få hjelp av jordmødre og helsesøstre på helsestasjonen. Ammehjelpen er også en faglig sterk, frivillig organisasjon som støtter ammende kvinner året rundt.

Eksemplene på hvor viktig morsmelk er for det nyfødte barnet, er mange. Det er bevist at helseeffekten er enorm, alt må derfor legges til rette for at ammingen fungerer for de nybakte mødrene.

les også
Flere gravide bruker doula ved fødselen

Det fjerde trimesteret beskriver en tid hvor mange kvinner føler at samfunnet i stor grad forventer at den nybakte moren er nullstilt og klar for jobben hun er satt til. Samtidig er risikoen for barseldepresjon stor. Å bruke begrepet det fjerde trimester kan hjelpe både helsepersonell og nybakte mødre litt på vei.

Det kan også ufarliggjøre de ikke perfekte opplevelsene av spedbarnsomsorgen, og dermed styrke kvinnens selvbilde. Det vil etter min mening hjelpe nybakte mødre å lykkes bedre hvis forventningene er mer nyanserte og realistiske. 

Livsviktig

London School of Economics (LSE) har regnet på hvor viktig innsatsen i alle de fire trimestrene er for familier som blant annet har psykososiale utfordringer. Over tid vil sårbare familier få det bedre, i tillegg til at det faktisk er besparende i det lange løp. Så ta den du, Erna!

les også
Fødselslegen: Sex med mage

God helse i barseltiden er med andre ord livsviktig. Vi er gode på det, men kan bli bedre. For å gi det et ekstra løft, bør kvinnen følges opp slik hun ble i de tre første trimestrene også i denne fjerde, og kanskje mest sårbare, perioden av dem alle. 

Nå som statsministeren ønsker seg flere barn i Norge, er det bare å sørge for at det er trygt hele veien. 
 
 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .