Fødselslegen: Finn formen!

TENKER PÅ BARNAS FREMTID: Fødselslege og firebarnsfar Thorbjørn Brook Steen skriver for VG Familieklubben. Foto: Marthe Reienes / VG

De store valgene for barna kommer før vi aner, men vi foreldre må minne oss på at de største av dem ikke ligger hos oss, skriver Thorbjørn Brook Steen.

Som alle andre foreldre, ønsker jeg selvsagt det aller beste for barna mine. Håpet mitt er at de fire jentene mine vokser opp til å bli gode, selvstendige mennesker, med egne meninger - og som tar gode og kloke valg underveis. 

Det er ikke lave mål jeg har for dem, men hvem har ansvar for at de skal nå disse målene? Og hvilke mål er mine og hvilke mål har de for seg selv?

I støpeformen

les også
Kommentar: Navnet skjemmer ingen – eller?

Jeg regner med at de fleste foreldre i historien har hatt liknende tanker, men historien har vel ikke alltid gitt dem rett. Mange valg har blitt tatt av den yngre slekt, med foreldre som har forsøkt å stoppe dem uten hell. Heldigvis. 

Kate Perry trosset sine religiøse foreldre og ble sangerinne. Florence Nightingale, den moderne sykepleies mor, fikk ikke lov til å dra til krigen av sin rike far. Apple-gründer Steve Jobs hadde en far som ville at han skulle bli tømmerhugger.

For min del visste jeg alltid at jeg ville bli fødselslege. Med både en far, mor, mormor, farfar og farmor i samme bransje, var dette kanskje en form som var støpt for meg på forhånd? 

Faren min tok det på alvor, og hadde faktisk en alvorsprat med meg før jeg søkte på medisinstudiet: Var dette var noe jeg gjorde for ham og familiens tradisjon, eller for meg selv? Jeg kan trygt si at valget var selvstendig tatt.

Belærende

Nå har jeg fire jenter fra fem år til 14. Eldstejenta jobber hardt, målrettet og ganske så selvstendig med egne mål. Sånn som det er nå, er ikke målene hennes så ulike mine. Likevel finner jeg meg selv i å argumentere for at den formen jeg har laget for henne, passer best. 

Jeg pusher henne til å lese ekstra, selv om hun kan det hun skal før en prøve. I tillegg prøver jeg til stadighet å påvirke henne til å gå på skole et annet sted i byen eller i utlandet, selv om hun trives best i nærmiljøet. 

les også
Fødselslegen: Det skjer i disse dager

Jeg kan til og med være så dum at jeg prøver å påvirke både musikk- og klesstilen hennes. Selvsagt til ingen nytte. Og kanskje heller med motsatt virkning. Der hun trenger rom og er moden nok til å be om hjelp og råd når hun selv har behov, er jeg fremdeles belærende.

Balansegang

Det er en fin balanse å være en delaktig og interessert forelder og samtidig gi nok rom for egen utvikling. Selvsagt er det også stor forskjell på barn i forskjellige aldre. Alle barn trenger trygge og sikre rammer. Det skal de få hele tiden, og så gjelder det å gjøre rammene så vide at de finner sin egen form. 

Selv om ungdomsskoleeleven klarer mye selv, må jeg ikke glemme at hun bare er 14. Mye av det hun tror hun mestrer selv, trenger hun fremdeles støtte til.

les også
Kommentar: Gjøre det riktige, eller bare være mamma?

Om få år, når barna mine blir voksne, kommer også de store valgene. Mine barn har for det meste folk med universitetsutdannelse rundt seg, ispedd litt kreativitet med en mor som er kunst- og håndverkslærer. 

Valgets kvaler

Slik det ser ut nå, blir det tre leger og en lærer. Skal det bli opp til fire leger og to lærere i familien, kan det kanskje bli litt kjedelige søndagsmiddager i fremtiden. Og de endelige valgene blir nok litt annerledes. 

Jeg er likevel sikker på at jeg vil støtte de valgene de tar i livet sitt. I alle fall utad,enten det er kunstneriske, akademiske eller praktiske fag. Likevel er jeg usikker på hvor lett det blir for meg at de velger en vei som er langt utenfor den formen jeg har tenkt for dem. 

Men valget er hos dem og ikke hos meg. Godt valg!

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .