«Det som er bra for mødrehelsen, er dårlig på bunnlinjen»: Thorbjørn Brook Steen hudfletter helsemyndighetenes økonomiske prioriteringer for norske fødeavdelinger.
Thorbjørn Brook Steen er fødselslege og firebarnsfar og skriver for VG Familieklubben.
I fjor ble det født 2,5 % færre barn i Norge. Erna Solberg er bekymret.

Det er også vi som jobber med å få barna trygt ut. Statsministeren er bekymret på lang sikt, da hennes jobb er å sørge for at Norge står seg i fremtiden. Vi på fødeavdelingen er bekymret for hverdagen vår i dag.
På lang sikt trenger landet flere barn for å betale skatter i fremtiden. På kort sikt for oss på fødeavdelingen, slik helsevesenets økonomi er bygget opp, trenger vi flere fødsler for å opprettholde et trygt fødetilbud. Færre fødsler gir mindre penger i kassen.
Regner fødsler som produksjon
Tro det eller ei, helseforetakslederne, byråkrater og politikere regner fødsler som en produksjon. Helsevesenet i Norge er ikke bare et servicetilbud for alle som er syke, skadet eller skal føde. Det er et foretak.

Det betyr at budsjettet må gå i balanse og produksjonen må holdes så høy som mulig for å skaffe de forskjellige avdelingene inntekter. Som hos andre bedrifter kan det ikke brukes mer penger enn det som tjenes inn. Går hovedinntekten til fødeavdelingen – som jo er fødsler – ned, blir det røde tall. Det er krise.
Hva skjer da? I gamle dager hadde sykehusene også underskudd, men de ble dekket. Den regningen for god behandling og helse var verdt pengene. Slik er det ikke nå. Mindre penger inn i dag betyr kutt i kostnader i morgen. Helt likt som i det private næringsliv.
Det er vanskelig helt å vite hvor og hvem som skal kuttes. Sett bort fra alle de som har planlagt keisersnitt, er det vanskelig å planlegge når kvinnene kommer inn med rier.

Selvsagt har alle fødeavdelingene en statistikk og vet historisk sett når toppene kommer og når det kan forventes rolige dager. Det dyreste for alle bedrifter, fødeavdelingen inkludert, er personale. Det går for eksempel ikke an å si at vi kutter ut en jordmor hver torsdag kveld på Ullevål, det kan jo hende at det er nettopp torsdagskvelden to tvillingmødre bestemmer seg for å komme inn med rier.
Bra for mødrehelsen, dårlig for bunnlinjen
Ledelsen er likevel kreativ. På Ullevål senker de antall leger på dagtid og setter heller de samme legene på inntektsbringende poliklinikker. Det er bare å...