Fødebrevet fra helvete

PÅ FØDESTUEN: Artikkelforfatter Line Victoria Husby og ektemannen Torben i full vigør på fødestuen. Her gjengir vi hennes vittige fødebrev som hun skrev til sykehuset før fødselen. Foto: Privat

I forkant av Line Victoria Husbys fødsel, skrev hun et såkalt fødebrev, som vi har fått lov til å gjengi her.

Line Victoria Husby er distré mamma og blogger. Innimellom slagene jobber hun også som foredragsholder, medierådgiver og journalist.

Vi kvinner er kontrollfriker, og da jeg skulle føde ble jeg oppfordret til å levere inn et såkalt fødebrev til jordmødrene og helsepersonellet på Sykehuset i Skien. Helsepersonellet ønsket slike fødebrev for best mulig kunne kartlegge «ønskene for den store dagen».

Vel, ingen trengte be meg to ganger om å regissere min egen fødsel ...

Les også: Anbefaler gravide å skrive fødebrev

Kjære jordmødre, jordfedre, fødselslege og den allmektige anestesiansvarlige!

Jeg heter Line Victoria og er førstegangsfødende, snart 34 år. Tross min relativt lange tid på denne kloden vet jeg ikke hva jeg går til, så for én gang skyld skal jeg la noen andre styre showet.

Dere har ansvaret, men jeg vil gjerne ha regien. Jeg skal etter beste evne høre på dere og gjøre som dere sier. Men jeg må advare dere litt allerede nå.

Først, pass på Torben, mannen min. Det er nok han som får verbalt gjennomgå i den siste fasen av graviditeten.

Husk å si til ham at det ikke er hun han giftet seg med som ligger der som hun jenta i «Exorsisten». Husk også å si til ham at jeg elsker ham hvis jeg glemmer å si det selv.

Jeg kommer nok til å glemme det. 

Line Victoria Husby. Foto: Mattis Sandblad, VG
Jeg har et stort ordforråd med mange stygge ord. Jeg tror dere kommer til å høre det aller meste av det i løpet av tiden jeg er her. Jeg mener det ikke vondt, jeg er egentlig en veloppdratt kvinne som i utgangspunktet syns godt om alle jeg møter på min vei. Men nå er det unntakstilstand.

Jeg vil beklage på forhånd at jeg kaller dere og min mann stygge ting. Jeg er veldig glad i ham og elsker ham høyt – men nå må han også få kjenne litt på bismaken av det vi hygget oss med for cirka ni måneder siden. Og etter at dette er unnagjort, er det forhåpentlig ren glede og lykke – det har alle lovet meg!

les også
Kommentar: «Er dere sikre på at hun har feber igjen? Kan dere måle en gang til?»

For øvrig kan jeg fortelle at min kusine fra Husby-slekta måtte sende en stor blomsteroppsats til fødeavdelingen etter hennes besøk for noen år siden. Det ligger til familien å bli noe ufin i denne settingen. 

Gi meg all bedøvelse jeg kan få. Ikke vær redd for å pøse på med litt ekstra om det trengs. Jeg har lav smerteterskel, men høy toleranse for smertestillende.

Dere MÅ la meg få epidural. Dette er jeg så ufattelig innstilt på at dere ikke må snyte meg for den. Jeg kommer til å bli fryktelig sint om dere forteller meg at jeg klarer meg uten. For jeg vet jeg klarer meg uten, men jeg vil ikke være uten.

Jeg er glad i badekar også, og blir veldig glad om dere tilbyr meg dette! Torben skal IKKE oppi der sammen med meg.

Ikke kjeft på meg, for da blir jeg bare sint og går inn i martyrrollen. Og da kommer jeg til å knipe igjen på trass – og det er dessverre ni måneder for sent.

Kjære dere, ikke la mannen min se tissen min når det står på som verst. Han sier det vil være som å se favorittpuben hans brenne ned. Han tåler masse, men ikke akkurat det.

Det er hyggelig om dere tar datteren min opp til brystet mitt etter en rask omgang med et håndkle – men bli ikke fortvilet om det ikke er kjærlighet ved første blikk. Jeg brukte nemlig 15 år på å bli forelsket i faren hennes, jeg er bitte litt treig når det kommer til å knytte relasjoner. 

Alt som er normalt er bra! Hvis dere sier at «dette er helt normalt» om ting som skjer underveis, så føler jeg meg trygg. Bruk veldig gjerne selvopplevde historier, jug om dere må

Jeg vil gjerne se morkaken, det eneste organet mitt som faktisk er bruk og kast. Sørg for at Torben får se den også. Viktig for ham at han skjønner at den trillrunde magen min har inneholdt utrolig mye mer enn bare en baby! Mobilen min ligger sikkert ikke langt unna, ta gjerne et bilde av morkaken. Tastelåskoden er 3252.

Ja, jeg vil ha klyster. Ikke den milde, lille saken, torpedér med rumperaketter til dere skjems!

LYSTIG UTEN LYSTGASS: Line Victoria Husby var åpenbart lystig da hun skrev fødebrevet sitt. Om hun var like lystig her, da hun fikk lystgass under riene i forkant av fødselen, er mer uklart. Foto: Privat

Jeg spyr og gråter ofte når jeg er stresset eller redd. 

les også
Fødselslegen: En bedreviters bekjennelser

Jeg er glad i humor, jeg elsker humor. Dere må veldig gjerne slå av en vits eller to i løpet av fødselen. Galgenhumor og svart humor blir også veldig godt mottatt. Jeg er sånn selv. Ikke bli sjokkert.

Gi meg instrukser som jeg forstår, og gi meg oppgaver som gjør jobben lettere for oss alle. Fortell meg gjerne fortløpende hva dere gjør.

Klipper dere eller jeg revner, fortell meg det! Og finn gjerne en passende spøk som passer til hendelsen. 

Jeg forstår mye doktorprat, så prat gjerne over hodet mitt. Jeg liker det. Jeg liker å være i fokus og føle at jeg er med i en episode av «Grey’s Anatomy».

les også
Kommentar: Gjøre det riktige, eller bare være mamma?

Hvis han kjekke, veltrente overlegen kommer, sørg for at det ser sånn noenlunde greit ut rundt meg. Og hvis min fastlege Halvor tilfeldigvis dukker opp på avdelingen, send ham gjerne inn – han er kul. Og han begynner jo å kjenne lynnet mitt litt, så han vet at jeg setter pris på besøk av han.

Det går for så vidt greit med studenter også, men det kan hende at jeg kommer til å skremme livskiten ut av dem

Jeg både spiser og drikker alt, ikke tenk på det! Det ligger lefser i bagen min, de har holdbarhetsdato til 24. mars, så jeg håper og tror de er innafor. Hvis ikke – la meg spise dem uansett. Det kan antagelig ikke bli verre enn det er nå. 

les også
Kommentar: The dark room

Og ja, det vil bli prisutdeling når alt er over – jordmoren som er på vakt og får ut ungen på en forsvarlig måte – vinner den lille vinflasken som ligger i bagen min. Lykke til!

Denne teksten har tidligere vært publisert på Line Victoria Husbys blogg. I mellomtiden har hun blitt mamma til Maren. Alt står bra til med mor, far og barn.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .