Vask hendene riktig – unngå å bli syk. Slik gjør du det!

SMITTEFOREBYGGER: Håndvask er et viktig forebyggende tiltak mot for eksempel norovirus, som er den vanligste formen for omgangssyke på verdensbasis. Foto: NTB scanpix

Riktig håndvask tar maks ett minutt. Men det er viktigere at du gjør det riktig, enn at du gjør det så lenge.

Nylig skrev VG Familieklubben om at årets influensavirus er ekstra smittsomt for barn. Smittefaren er størst dersom den som er smittet hoster eller nyser direkte på en annen person. Viruset kan også leve et par timer utenfor kroppen og kan overføres via hender og gjenstander. 

Så hva kan vi gjøre for å redusere faren for å bli smittet?

les også
Vet ikke hvordan sovemedisin påvirker barn på sikt

– Barn i barnehagen kommer i kontakt med smittebærende bakterier via hendene og kan bli smittet ved å berøre sine egne øyne, nese og munn. Er de først smittet, er det ofte bare spørsmål om tid før familiemedlemmer eller avdelingen i barnehagen blir smittet av samme sykdom, opplyser Tareq Ghulam, styreleder i Landsforening for friskere og tryggere barnehager til Familieklubben.

Håndvaskkampanje

Foreningen har derfor kjørt i gang en rene hender-kampanje med mål å redusere smittefaren. Et av stegene i kampanjen er denne opplæringsvideoen for håndvask:

En forskningsoppsummering fra Kunnskapssenteret i Folkehelseinstituttet viser at håndvask og opplæring i smittevern kan redusere infeksjonsfaren med mellom ti og femti prosent. 

– Jeg vil derfor si at det er et godt poeng å bruke tid på opplæring av barn her. Håndvask er det mest effektive virkemiddelet vi har for å redusere infeksjonsfare, sier Mette Fagerli fra Folkehelseinstituttet.

Du må regne med at det tar mellom førti og seksti sekunder å få vasket hendene skikkelig, opplyser hun.

– Det avgjørende her er ikke hvor lang tid du bruker, men at hele hånden blir vasket. Barn må ofte lære at de også må såpe inn oversiden av hånd, tommelen og rundt neglene, og at de må bruke tilstrekkelig såpe for å bli helt rene, sier Fagerli til Familieklubben.

Lunkent vann best

Vannet skal hverken være kaldt eller varmt, men ideelt sett lunkent.

les også
Lege advarer: – Ikke ta med småbarn til Asia

– Lunket vann er best, fordi det er mest behagelig. Er vannet for varmt, kan det gi økt irritasjon og småsår i huden, som igjen gjør den mer mottagelig for smitte. Er vannet for kaldt, løser ikke fett og skitt seg opp like godt, og du blir ikke like ren av håndvasken.

Alkoholbasert hånddesinfeksjon er effektivt i helsetjenesten, men egner seg ikke alltid like godt for barn.

– For at alkoholbasert hånddesinfeksjon skal være effektivt, er det en forutsetning at hendene er rene og ikke tilgriset av organisk materiale, som matrester, fett og skitt, da vil ikke desinfeksjonen virke like godt. Men dersom man ikke har såpe og vann tilgjengelig, er alkoholbasert hånddesinfeksjon bedre enn ingenting, sier Fagernes.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .