– Smertelig klar over hvor heldig jeg er

Lene Paulsen Mattioli. Foto: Kaia Eriksen

Lene Paulsen Mattioli hadde livmorhalskreft med spredning. I dag er hun symptomfri og har fått to barn. Men det er fortsatt to ting hun blir rasende av å høre. 

Rett som det er forteller kvinner at de ikke tør å ta celleprøve. 

– Slikt blir jeg sjokkert av å høre på. Men vaksinemotstandere som mener noe om HPV-vaksinen ... 

les også
– Det føltes som om hele verden raste sammen

Lene Paulsen Mattioli (38) rister enda hardere på hodet når hun snakker om skeptikere til vaksinen som beskytter kvinner mot viruset HPV, et virus som kan føre til potensielt livstruende livmorhalskreft.

– Wow, vi snakker for lite om det, tenker jeg. Jeg pleier å skremme dem med historier om hvor galt det kan gå.   

«Fantomkreft»

– Alle takler motgang. De bare vet det ikke, sier Lene Paulsen Mattioli.
 
– For de har ikke så mye valg, legger hun til.

Hun vet hva hun snakker om. I november 2007 fikk hun vite at hun hadde livmorhalskreft med spredning til nærmeste nærliggende vev. 

Da begynte hun å lese. Mye. 

– Mest av alt leste jeg selvhjelpstull, alt fra «The Secret» til «Selvfølelse nå». Man blir litt desperat. 

Nå er det over ti år siden den siste behandlingen. 

– Du får ikke beskjed om at du er frisk når du er ferdigbehandlet for kreft, så det «lusker» fortsatt bak i hjernen et sted at jeg kan bli syk igjen. Men jeg skal ikke opereres mer. Og jeg går til kontroller. 

– Jeg har hørt at det er noe som heter fantomkreft. Det er litt sånn, men du må velge å leve med det. Og sjansen for å få det igjen er veldig liten. 

Psykologen: Skal vi involvere barna i familiehemmeligheter?

– Kom tilbake når det ikke funker!

Lene ble operert omtrent en gang i måneden frem til hun ble symptomfri. En av de mange gangene hun våknet opp fra narkose, sa legene at de ikke hadde operert henne likevel. 

BEGGE HADDE KREFT: Både Lene Paulsen Mattioli og mannen Daniele fikk kreft i ung alder, hun livmorhalskreft og han lymfekreft. Etter sykdommen har trening blitt viktig for dem. Foto: Privat
– De sendte meg i stedet til en kirurg på Radiumhospitalet som er ekspert på fertilitetsbevarende kirurgi. Jeg var 27 år og hadde ikke tenkt så mye på dette med muligheten for å bli gravid før legene begynte å snakke om det. 

Hun rakk ikke å tenke så lenge på det etter operasjonen heller. For seks måneder senere ble hun gravid. 

– Det jeg fikk høre fra helsepersonell var jo: «Du kan prøve å bli gravid. Kom tilbake når det ikke funker!» Det var ingen som trodde jeg kom til å bli gravid så fort. 

les også
Vask hendene riktig – unngå å bli syk. Slik gjør du det!

Kommentar: Alle barn kjenner noen med kreft. Vi må hjelpe dem å snakke om det.

«Hæ?»

Etter kreftoperasjonene hadde Lene og mannen nettopp flyttet inn i en liten toroms på St. Hanshaugen.

– Vi skulle jo være unge og kule i den leiligheten! Men så ble jeg så dårlig at jeg dro på legevakten. Jeg tenkte kanskje det var en urinveisinfeksjon eller influensa. 

På legevakten hadde vakthavende lege en overraskende beskjed til paret: «Gratulerer! Du er gravid!»

Lene kunne ikke tro det og sa «hæ?» minst tre ganger. 

les også
Dette kan gjøre barn overvektige

– De hadde fjernet livmorhalsen min, så jeg hadde økt risiko for å abortere. De opererte inn en slags tråd som holdt ting på plass, men jeg var mye sengeliggende og redd for å miste babyen min. 

Les også: Samlet 46 utrolige fødselshistorier

Kontrollfrik 

Lene er glad for den tette oppfølgingen hun har fått både under kreftbehandlingen og graviditeten. 

les også
Slik hjelper du barna mot pollenallergi

– Jeg er egentlig en kontrollfrik som må vite alt som skjer, men i denne situasjonen har jeg måttet ha tillit. «Sykehuset vet hva de gjør. De er flinke kirurger», har jeg tenkt. Det har vært viktig for meg å slippe opp litt. 

I tillegg til dette hadde mannen til Lene gått gjennom en kreftbehandling tidligere. Han hadde lymfekreft, men er også symptomfri nå. 

– Helt fra jeg fikk diagnosen har jeg følt en ro fordi all behandling har vært så profesjonell. Det gikk i ett, det var ikke lange ventetider, det var en plan, og jeg følte meg veldig godt ivaretatt, sier hun, men legger til:

les også
Hva er best av solkrem og UV-klær?

– Jeg har hatt mange rare opplevelser også, men det er noe med å skjønne at alle ikke er eksperter på alt. Hvis jeg har møtt en overlege som er kynisk eller direkte har jeg tenkt at så lenge kirurgen kan operere meg på en ordentlig måte, får det være greit. Da får empatien komme fra noen andre.   

Kommentar: 10 ting jeg ikke visste om keisersnitt

«Kaller du meg tjukk?» 

HELDIG: Lene Paulsen Mattioli og datteren Ea, som nå er ni år. Lene er smertelig klar over at hun er heldig. – Jeg ser hvor mange jenter med livmorhalskreft som har helt andre erfaringer enn meg, sier hun. Foto: Privat
Den siste perioden i svangerskapet var hun til kontroll en gang i uken. 

– Jeg fullførte svangerskapet og fikk en frisk og fin datter som nå er ni år. Etter syv måneder var jeg tilbake på jobb igjen.

Og der ble hun ganske kjapt spurt: «Er du gravid?»

les også
Hva gjør du når barnet blir syk på ferie?

«Kaller du meg tjukk?», tenkte Lene, men rett etter jobb den dagen satt hun på den lille doen hjemme og tok en test som var positiv. Sjokket var like stort som forrige gang: Hun var gravid igjen. 

– Med nummer to var det enda større sjanse for å abortere. Tråden som skulle holde babyen på plass, hadde gnagd seg fast og de kunne ikke operere inn en ny. Jeg gikk der hver dag og visste at jeg kunne miste ham.

Men igjen gikk det bra. Sønnen hennes er nå syv år, det er 16 måneder mellom barna hennes. Lene forteller at hun er smertelig klar over hvor heldig hun er. 

– Jeg ser hvor mange jenter med livmorhalskreft som har helt andre erfaringer enn meg.   

Tabuer og senskader

les også
Slår alarm: Barn sitter altfor mye stille

I tillegg til å miste muligheten til å få barn, er det mange tabuer knyttet til «kreft i underlivet», ifølge Lene. 

– Mange har problemer med lymfevæske og stor buk. Jeg har fjernet 17 lymfekjertler, men mange har fjernet mange flere. Total mangel på sexlyst er ikke uvanlig. Frykten for ikke å kunne få barn er reell for mange. Mange opplever samlivsbrudd. Og listen over senskader er lang: Arrvev, stråleskader, sammenvoksing, sier hun, og legger til: 

– Det er også veldig hardt psykisk. Flere blir traumatiserte

Les også: Tabuproblem etter fødsel

Fant ikke veien hjem 

FAMILIE PÅ FIRE: Det var på ingen måte gitt at Lena Paulsen Mattioli drøye ti år etter kreftdiagnosen skulle være i situasjonen hun er i i dag, med datteren Ea, sønnen Lo og mannen Daniele. Foto: Privat
Etter behandlingen har hun slitt med fatigue. 

– Det betyr trøtt på fransk, men trøtt blir feil ord. Du blir så satt ut at du ikke finner veien hjem lenger. Det er en reaksjon på et traume.

les også
Forbrukerrådet advarer mot populær leke

– Det tyngste for meg var å miste ordforrådet mitt og evnen til å diskutere. Jeg har brukt ti år på å få dette tilbake. Jeg hadde så dårlig hukommelse at jeg trodde jeg hadde fått en hjerneskade. Jeg kjente ikke igjen meg selv. 

Hun har også brukt lang tid på å klare og snakke om kreften. 

– Jeg kunne si kreft, men ikke hva slags kreft. Kreft i underlivet påvirker så mange aspekter i livet. Da mannen min gikk til behandling, tok han en blodprøve for hver sjekk. Jeg måtte ta helt andre type undersøkelser. 

Blogg: 7 myter om foreldrelivet

Koble på sjelen

Hun forteller at hun har tatt «syke mengder celleprøver» og har hatt behov for å skille kropp og sjel i behandlingsperioden.

les også
Når skolebarnet tisser i sengen

– Det blir viktig å beholde vett og forstand. Du kan ikke gå rundt å ta innover deg hvor mange leger som har rotet rundt i deg. For meg var det en nødvendig strategi å se på kropp som kropp. Se seg selv utenfra. Men så er det det med å koble på sjelen igjen, da. Det jobber jeg fortsatt med. 

På nettet finner hun dem som forstår henne. Der har kvinner med livmorhalskreft fra hele verden gått sammen i et forum uten innblanding fra utenforstående. 

– Kort oppsummert snakker vi om all skiten som følger med å overleve. Det må vi få snakke om selv om vi er takknemlig for å ha overlevd. 

KUNNE GÅ VIDERE: Det var tøffe tak etter at Lene Paulsen Mattioli og mannen Daniele hadde vært gjennom kreftbehandlinger. Her et bilde fra da barna Ea og Lo var små. Foto: Privat

Fakta: Livmorhalskreft, celleprøve og HPV-vaksine 

* Alle kvinner som er seksuelt aktive har risiko for å få livmorhalskreft. Hvis du hadde en tidlig seksuell debut og har hatt mange seksualpartnere, har du økt risiko for å få sykdommen. Det er sjelden at kvinner under 23 år får sykdommen. 

les også
Slik vet du om barnet trenger briller

* Forstadiene til kreft gir ingen symptomer. Hvis du har kreft i livmorhalsen kan du få småblødninger mellom menstruasjonene, blodig utflod eller blødning når du har samleie. Smerter kommer først når sykdommen er meget utbredt. 

Les også: Når barnet er pårørende

* Tre ulike HPV-vaksiner er tilgjengelig på det norske markedet. Alle de tre vaksinene beskytter mot HPV type 16 og 18. Dette er de to typene som oftest gir livmorhalskreft.
I 2016 fikk alle kvinner født 1991 eller senere tilbud om å ta HPV-vaksinen gratis for å forebygge livmorhalskreft, men vaksinasjonen må startes senest i desember i år for at vaksinen skal være gratis.

* Livmorhalsprogrammet anbefaler at kvinner mellom 25 og 69 år tar livmorhalsprøve regelmessig for å forebygge utvikling av livmorhalskreft. Du bestiller selv time hos fastlegen din eller en gynekolog.
Kilder: Folkehelseinstituttet, Kreftforeningen, Felleskatalogen, Kreftregisteret   

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .