Slik vinner du mot hodelusa

Hodelus
Foto: Shutterstock/Scanpix

En kjapp guide til å oppdage og bli kvitt lus-invasjon.

Unger i skole og barnehage stikker sine små hoder sammen, enten du vil eller ei. Da er det selvsagt fare på ferde for at lusene ser sitt snitt til å kravle over fra det ene lille hodet til det andre, og så har vi det gående – i år igjen.

Selv om hodelus er helt ufarlig, kan det være både irriterende og plagsomt, mest på grunn av kløe i hodebunnen. Trøsten, hvis du først har fått lus i hus, er at tilstanden er enkel å behandle. Men først må de oppdages, helst før dine håpefulle – og kanskje snart også du ­- klør dere i skallen så lusene spretter.

les også
15 tips til foreldre om barn og depresjon

Les også: Når barnet tisser i senga

Slik sjekker du barna dine for lus:

 • Undersøk barna minst en gang i måneden, men gjerne oftere. Har du fått beskjed om at det herjer lus i barnehagen eller i klassen, kan det være lurt å sjekke én gang i uken i tiden fremover.
 • For å huske å ta den ukentlige sjekken, kan det være lurt å innføre en fast lusesjekkedag. Og for å øke barnas motivasjon for å bli med på sjekken, kan dere eksempel legge den til før lørdagsgodt-tid. Og ja, for distraksjonens del kan den godt foretas mens barnet ser på TV.   
 • Fukt barnas hår for å unngå at lusene beveger seg til områder du allerede har kontrollert.
 • Legg et hvitt håndkle over skuldrene til barnet.
 • Bruk lusekam, helst med forstørrelsesglass og lys, slik at det blir lettere å oppdage luseegg eller levende lus. En lusekam har V-formede tenner slik at luseeggene løsner fra hårstråene, og fordypninger i kammen som samler opp eggene.
 • Ta en ekstra titt bak ørene og oppover mot issen, men også i nakken. Det er som regel her hodelusene holder til, men en grundig sjekk av hele hodet må til.
 • Jobb systematisk når du grer håret med lusekammen, for det er ekstra lett for lus og luseegg å skjule seg i langt og/eller tykt hår. Del opp håret så godt du kan, da øker du sjansen for å finne noe. Tørk av kammen med papir. Etter hvert tørker eventuelle lus, og de begynner å kravle rundt på papiret.
 • På YouTube finner du en rekke videosnutter som viser hvordan du går frem.

Lus
Foto: Shutterstock/Scanpix

Slik smitter hodelus:

Lusesmitte skjer ved at lus, som oftest voksne lus, kryper fra en person til en annen når hodene deres kommer i kontakt hverandre. Lus kan ikke hoppe, men kryper fra hårstrå til hårstrå. Hvis lusa kommer bort fra håret er det svært liten sjanse for at den vil kunne etablere seg på et nytt hode. Den vil fort bli svak og overlever maksimalt 1-2 døgn borte fra et hode.

Les også: Advarer mot drikkeflaske for barn

Både voksne og barn kan få hodelus, men er vanligst blant barneskolebarn. Det spiller ingen rolle for lusa om man vasker håret ofte eller ei, og man kan få lus uansett hårtype.

Barn som nylig er smittet og voksne personer med lus, mangler ofte symptomer som kløe og kan derfor utgjøre en viktig smittekilde. Hvis ikke alle i samme omgangskrets som har hodelus behandles samtidig, er faren for gjensmitte stor.

Husk at hvis du ikke behandler hodelus, blir problemet verre ettersom lusene formerer seg.

les også
Hva gjør du når barnet er overvektig?

Husk også at en tilstand med hodelus ikke vil gå over av seg selv. Sjekk hele familien og si ifra til omgivelsene barnet ditt har tett kontakt med. Hvis du ikke sier ifra, vil lusa spre seg videre. Lus forekommer selv i de beste hjem, og det er overhodet ikke flaut å si ifra, det viser bare at dere er ansvarlige foreldre.

Les også: Slik velger du riktig ull

Symptomer:

Kløe i hodebunnen er et vanlig tegn på hodelus. Men ikke alle med lus opplever kløe, og det kan ta tid før kløe oppstår. Et annet symptom på lus, er sår og infeksjoner i hodebunnen som følge av opprevne lusebitt.

Slik behandler du lus:

 • Uavhengig av hvilket lusemiddel du går for, les og følg pakningsvedlegget til lusemidlet nøye. Pass på å påføre tilstrekkelig mengde middel, og at behandlingstiden er lang nok.
 • Når lusemidlet er påført bør man kjemme grundig gjennom håret med en fintannet lusekam. Hvis lusene er motstandsdyktige mot lusemidlet vil de likevel kunne lammes en liten stund og kan fjernes ved kjemming.
 • Etter behandling bør håret gjennomsøkes på nytt. Finner du levende lus etter fullført behandling, kan du gjenta behandlingen eller forsøke et annet middel.
 • Sjekk håret jevnlig i tre uker etter fullført behandling.

  Her finner du Folkehelseinstituttets retningslinjer for behandling av hodelus.

Barbering?

For noen kan det å barbere hodet være et godt alternativ, kanskje spesielt for svært små barn. Ved en hårlengde på under en halv centimeter vil nemlig ikke lusene kunne overleve.

les også
Tannlegene med flere bekymringsmeldinger om barn

 Kilder: Folkehelseinstituttet og Helsebiblioteket

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .