Slik hjelper du barna mot pollenallergi

HØYSESONG: Liam (4) sliter ekstra i den tiden som for de fleste av oss er den aller fineste. Foto: Jeanette Bækkevold

Liam er ett av stadig flere barn som sliter tungt på fine vårdager. Heldigvis er det mye foreldre kan gjøre for å lindre plagene til sine allergiske barn.

Pollenallergi kan oppdages allerede fra toårsalderen, men er mer vanlig etter hvert som barnet nærmer seg skolealder.

Pollensesongen starter i februar med or og hassel. Litt avhengig av hvor i landet du bor, kommer bjørkepollensesongen gjerne i april/mai. Gressblomstringen kommer i juni/juli, og burot til sist.

Anna Bistrup. Foto: Privat

– Symptomene er kløe i øyne og nese, det kan renne fra nesen og man føler seg forkjølet. Ofte vil man kunne se på barn at de blir gretne og uopplagte, og noen får også symptomer fra luftveiene, sier Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund.

Les ekspertrådene til foreldre med allergiske barn lenger ned i artikkelen.

les også
Slik forebygger du bilsyke

Allergi er i seg selv ikke arvelig, men man kan se at enkelte er mer disponert for utvikling av astma- og allergisykdommer hvis en av foreldrene har det. Dersom begge foreldre er allergiske, er risikoen enda høyere.

VIL UT: Mamma Helene Michelle Hammeren forteller at det er vanskelig å holde sønnen Liam innendørs på fine dager, selv om det kanskje hadde vært lurt nå som pollensesongen gjør hverdagen vanskeligere for ham. Foto: Jeanette Bækkevold

Våkner i panikk

I Lørenfallet i Sørum kommune viser Liam (5) oss alle triksene sine på trampolinen i hagen. Han er veldig allergisk, og denne tiden på året er verst.

SELVSTENDIG: Fire år gamle Liam har astma, og har også allergier mot blant annet dyr, gress og hassel. Noen av medisinene tar han helt på egenhånd. Foto: Jeanette Bækkevold

Moren hans, Helene Michelle Hammeren (26), forteller at det er vanskelig å holde sønnen innendørs på en solskinnsdag som denne, så derfor går de ut en tur allikevel.

– Liam startet tidlig med å få atopisk eksem, og snart begynte han også å slite med pust og halsbetennelse. Da våren kom fikk han veldig hovne og røde øyne, klødde mye, nesen rant og var tett, og han var plaget av nysing, sier hun.

To år gammel ble det foretatt en utredning, og denne viste utslag på mye. Likevel gikk det nærmere et halvt år før de fikk bekreftet at det var pollenallergi, siden Liam fortsatt var såpass liten. Han fikk i tillegg diagnosen astma, og har også allergier mot blant annet dyr, gress og hassel.

PLAGET: Liams pollenallergi gjør ham sliten og ofte vil han bare sove. – Noen ganger våkner han i panikk om morgenen fordi øynene er helt klistret igjen, sier mamma Helene Michelle Hammeren. Foto: Jeanette Bækkevold

– Dette påvirker Liam veldig i hverdagen. Ofte er han sliten og vil helst bare sove. De røde, rennende og kløende øynene plager ham. Samtidig er det vanskelig for ham å få sove, og vi er helt avhengige av medisiner og en kald klut uansett hvor vi befinner oss. Noen ganger våkner han i panikk om morgenen fordi øynene er helt klistret igjen og umulige å få opp.

Liker ikke øyendråpene

les også
Fire av ti vinterdresser inneholder farlige miljøgifter

Liam får medisiner fire ganger daglig. Moren forteller at han forstår viktigheten av å ta disse for å bli bedre, og at Liam selv er flink til å si ifra når han er plaget. Allerginesesprayen har han full kontroll på, og tar den helt på egen hånd.

– Han synes det meste med medisinene går greit, utenom øyendråper. Det er han ikke så glad i, forteller Liams mor.

GAPER OPP: Liam får ulike medisiner fire ganger om dagen. – Vi er helt avhengige av medisiner og en kald klut uansett hvor vi befinner oss, sier Helene Michelle Hammeren. Foto: Jeanette Bækkevold

Foreldrene prøver å hjelpe ham ved at klærne hans ikke tørkes ute, og ved at vinduet på rommet holdes minst mulig åpent. Det gjør at de er avhengige av å bruke vifte inne på varme dager. 

Allergiplagene føre til at Liam er mye innendørs i pollensesongen.

– Men det er vanskelig i barnehagen og også her hjemme, spesielt når været er fint.

Stadig flere allergikere

les også
Ikke fallende oppslutning om barnevaksinasjon i Norge

Forekomsten av allergi generelt har økt de siste tiårene, og den såkalte hygienehypotesen kan indikere at det er sunt å ikke ha det så rent rundt seg.

Kathrin Skorpa Nilsen. Foto: Privat

– Det er vist at de som er oppvokst på bondegård har lavere forekomst av allergier. Det er også bra å spise mindre bearbeidet mat, og være utendørs fremfor å sitte mye inne. Forebygging av eksem er viktig, så bruk fuktighetskrem ved tegn til tørr hud eller kløe, råder Kathrin Skorpa Nilsen, forsker ved Klinikk for hode/hals ved Haukeland universitetssykehus.

Les også: 13 ritualer som knytter deg nærmere barna

les også
Pappasjokket

For barn som er allergiske, er det nødvendig å starte med forebyggende medisin før pollensesongen er i gang. Medisiner som demper symptomene er nesespray, øyendråper ved røde eller irriterte øyne, allergitabletter og eventuelt inhalasjonsmedisiner.

– Hva som velges, avhenger av hvor mye plaget barnet er, og hvilke symptomer det har. Medisinene må tas regelmessig. Om barnet er over en viss alder, kan man vurdere å starte med allergivaksine. Rådfør dere alltid med lege når det gjelder behandlingsalternativer, anbefaler Skorpa Nilsen.

Solbriller hjelper

Ved allergier er det viktig å unngå kontakt med det man reagerer på, men ved pollenallergi kan det være umulig. Det kan være lurt å følge med på pollenvarselet slik at dere vet hvor sterke plager som kan forventes.

les også
Norske mødre testet: Alle hadde tungmetaller i morsmelken

– Generelle råd når det er høy spredning av pollen, er å bruke luftfilter til vindu og bil, å bruke solbriller og vaske ansikt og hår før man legger seg. Unngå å lufte dynen, utlufting av huset og å tørke klær utendørs på solrike og vindfulle dager. Dra gjerne på ferie høyt til fjells eller langs kysten, der pollenspredningen er mindre, råder Skorpa Nilsen.

Har du lest denne saken? Slik snakker du med barna om skremmende nyheter 

Hun får støtte av Bistrup i Norges Astma- og Allergiforbund, som også understreker at foreldre må være nøye med å passe på at barnet får medisinene sine.

les også
Hva gjør du når barnet er overvektig?

– Sørg gjerne for at barnet har solbriller som sitter tett inntil hodet. Dette vil kunne hjelpe på plager fra øynene, siden det vil komme mindre pollen inn på øyet. Bruk av caps eller annet hodeplagg vil bidra til at man ikke får så mye pollen i håret som man drar med inn og opp i sengen. På dager med mye spredning kan det være lurt å vurdere om barnet bør holde seg inne i friminuttene.

Les også: Hvordan vet du om barnet ditt har en matallergi?

MEDISINTID: Det er lurt å starte med allergimedisinene i tide, før symptomene blir for sterke. Foto: Jeanette Bækkevold

10 tips til allergikere

les også
YouTube ut mot vaksinemotstandere

* Ta medisinene etter legens anvisninger. Start i tide før symptomene blir for sterke. Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende selv om barnet på enkelte dager har få eller ingen plager.
* Vask hender og ansikt etter å ha vært ute. Skyll håret og skift putevar før leggetid.
* Det er minst spredning på kvelden, så dette kan være et bedre tidspunkt for å ta en tur ut.
* Følg med på pollenvarslingen slik at du vet hvilken spredning som kan forventes.
* Noen barn kjenner lettere symptomer som kløe i øyne og rennende nese, mens andre kan oppleve kraftigere symptomer og kan bli trøtte og ukonsentrerte.
* Pollenpartiklene samler seg og fester seg på overflater og i tekstiler. Ved bevegelse blir det til svevestøv som kommer på øyeslimhinnene eller pustes inn. Ekstra rengjøring kan hjelpe.
* Unngå utlufting av huset, eller tørking av klær utendørs, når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen. På dager med fint og varmt vær vil det også være mye pollen på kvelden. 
* Ta ferie fra pollenspredningen/pollenplagene – dra gjerne høyt til fjells, langs kysten eller til utlandet.
* På dagene med mest spredning kan det være lurt å holde seg inne for å unngå eksponering.
* Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen.
Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF)

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .