Slik gjenkjenner du meslinger

Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Selv om den er langt fra like utbredt lenger, er det fortsatt liv i «verdens farligste barnesykdom».

Nylig ble det kjent at svenske myndigheter frykter en meslingepidemi etter at det like før jul ble oppdaget seks nye tilfeller av meslinger i Gøteborg. 

Verdens farligste barnesykdom?
Meslinger var tidligere en svært vanlig barnesykdom, men den har vært langt mindre utbredt i vår tid, som følge av at de fleste barn i den vestlige verden er vaksinerte gjennom den såkalte MMR-vaksinen, som virker immuniserende mot både meslinger, røde hunder og kusma. 

Les også: Alt du trenger å vite om atopisk eksem

les også
Årets influensavirus ekstra smittsomt for barn

På grunn av komplikasjoner som kan oppstå under sykdomsforløpet, regnes meslinger for å være den farligste – og mest ubehagelige – av alle barnesykdommer, og ifølge Folkehelseinstituttet forårsaker sykdommen på verdensbasis fortsatt godt over hundre tusen dødsfall årlig, blant annet som følge av at meslingutbruddet i sin tur kan forårsake lungebetennelse, ørebetennelse, diaré og – unntaksvis – hjernebetennelse.

For øvrig kan også voksne få meslinger – eller morbili, som er den medisinske fagtermen – dersom de hverken ble smittet eller vaksinert mot viruset som barn.

Les også: Dette bør du vite om den fjerde barnesykdom

For å oppnå en stor grad av immunitet mot viruset i befolkningen – såkalt flokkimmunitet – anbefaler helsemyndighetene sterkt at barn får MMR-vaksinen, og i sommer gikk helseminister Bent Høie ut og oppfordret foreldre til å fremskynde vaksinasjonen av barn som skulle reise til land rammet av meslingutbrudd. Vanligvis mottar norske barn MMR-vaksinen når de er rundt 15 måneder. 

Symptomene
Dersom ditt barn ikke er vaksinert, eller andre barn eller voksne i dine omgivelser ikke er det, kan det være greit å kjenne igjen symptomene på sykdommen. Det første man bør merke seg, er at inkubasjonstiden, altså tiden fra smittetidspunktet til sykdommen bryter ut, vanligvis er mellom 10 og 14 dager. 

Dette ser du etter: 

les også
Når skolebarnet tisser i sengen

* Etter at inkubasjonstiden er over, inntrer første fase av sykdommen, dette er altså altså før selve utslettet inntreffer. Symptomene er feber, gjerne opp mot 40 grader, røde øyne, hoste, snue, vond hals og overfølsomhet mot lys. I løpet av et par dager kan barnet også få utslett i munnen. 

Har du lest denne artikkelen? Forskning: Mobilbruk stresser babyen

* I sykdommens andre fase, kommer det karakteristiske røde utslettet gradvis. Det starter som regel bak ørene og spres over hele kroppen i løpet av en dag eller to. Først er utslettet småflekket og lyserødt, så mer utflytende over større kroppsflater, med en noe mørkere farge.

les også
Lege advarer: – Ikke ta med småbarn til Asia

* Feberen (som fort kan nå førti grader og holde seg der i et par døgn) og utslettet varer som regel mellom to og fem dager, før både feber og utslett gradvis synker og forsvinner, men utslettet kan etterlate seg brunlige flekker på huden.

* Etter en uke bør barnet være friskt igjen, og kan vende tilbake til skole eller barnehage.

Les også: Hva er hånd-, fot- og munnsykdom?

NB! Det er viktig at du kontakter lege ved mistanke om meslinger. 

Kilder: Folkehelseinstituttet, Wikipedia, VG, Lommelegen.no og Nettdoktor.no

Les også: Hva gjør du når barna BARE vil spille og se på TV?

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .