Slik forebygger du bilsyke

BIlsyke
Foto: Shutterstock/Scanpix

En familietur i bilen kan bli alt annet enn hyggelig når barna sitter kvalme og dårlige i baksetet. Det er heldigvis noen enkle grep som kan forebygge situasjonen.

Det er et svært kjent fenomen å bli bilsyk, men hva kommer det egentlig av? 

Gunnar Hasle er lege ved Reiseklinikken i Oslo. Han kan fortelle at bevegelsessyke oppstår når det blir forskjell mellom det øynene ser og det kroppen kjenner - at den faktisk er i bevegelse. 

Les også: 5 tips til deg som reiser med barn

Det finnes heldigvis noen måter å forhindre den verste skaden. 

- Det ene er det at man setter barnet så det ser ut. Det andre er at man bør legge opp korte etapper. Hvis de blir syke må man stoppe, sier Hasle.

les også
Så tidlig bør barnet til tannlegen

Hasle forteller at barna etterhvert blir mer vant med å kjøre bil, og at det derfor oftest er små barn og barn som ikke er vant med å kjøre bil som blir dårlige. Ifølge forskning.no er barn mellom 2 og 14 år mer følsomme enn voksne fordi de holder på å få synet og likevektsorganet til å samarbeide.

Les også: Advarer mot brukte bilseter for barn

Kjørestilen 

Det er ikke bare korte etapper som kan forhindre bilsyke, men også kjørestilen. 

Gunnar Hasle
Gunnar Hasle. Foto: Frode Hansen/VG
- Det har noe å si hvordan man kjører. Beregn akkurat så mye du trenger for å komme deg rundt svingen. Ha en disiplinert kjøring, ikke bråbrems og gass på, men ha rolige bevegelser. Bare man konsentrerer seg kan man ha rattet nesten i ro hele veien, sier legen. 

Så det er altså tre viktige ting å huske på: Sett barnet høyt nok til at det får sett ut av vinduet, ha korte etapper og kjør disiplinert og rolig. 

- Ellers finnes det jo også medisiner, sier Hasle.

- Man kan ta antihistaminer (reisesyketabletter, journ.anm.), men der finnes det to ulemper: det første er at man blir trøtt, og det andre er at det ikke virker når man først er blitt kvalm. Den må tas i god tid før avreise, en halvtimes tid før. 

Les også: Smart barnemat på reisen

Det finnes også sjøsykeplaster, ifølge legen.

les også
Sjekk dette når barnet skal ha nye sko

- Men det synes jeg er litt voldsomt, og jeg vil ikke anbefale det til små barn - kun eventuelt på lange båtturer hvor det ikke er mulig å komme seg vekk. På bilturer er det rett og slett bare å stoppe. Jeg synes man skal bruke minst mulig medisiner.

Det er de samme prinsippene som gjelder for bevegelsesyke i bil, båt og fly. Forskjellen er bare at du ikke har mulighet til å stoppe på båt og fly. 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .