Slik beskytter du barnet ditt mot sommerens plager

SOL OG SOMMER: Mye lek og moro om sommeren kan også føre til skader og uhell. FOTO: Shutterstock / NTB Scanpix

Stukket av veps? Fått et flåttbitt? Blitt brent i solen? Dette gjør du når barnet ditt er blitt rammet.

Å løpe barbent i gresset, hoppe i sjøen, bærplukking og lange sykkelturer, er sommeridyll på sitt beste. Men med sommeren og mer tid utendørs enn man vanligvis gjerne har, så kan veps, flått, huggorm og sterke solstråler legge en effektiv demper på moroa – og kunne ødelegge feriedager og nattesøvn både for små og store. Her gir barnelege, Pontus Johansson, sine beste tips om hvordan du beskytter barna i sommer. 

Barn og vepsestikk

VEPSESTIKK. FOTO: Shutterstock / NTB Scanpix

– Sjekk at ikke brodden sitter igjen. Forsøk i så fall å ta den bort da dette kan føre til at du får enda mer gift i stikket. Deretter kan det være bra å kjøle ned området rundt stikket. Et tips er å ta en isbit å surre den i et stykke tøy og legge på hevelsen. Det finnes også egne kjølesprayer som kan lindre smerten. Deretter kan du rense med litt pyrisept eller bedøvingssalven Xylocain. Hydrokortison hjelper også, sier Johansson.

Barn og brennmanet

les også
Miljøgifter i mors kropp forbindes med økt risiko for ADHD

Giften i tentaklene på brennmaneten frigjøres når den kommer i kontakt med hud. Dette vil føre til en umiddelbar brennende smerte, kløe og svie. I tillegg kan man få røde, hovne merker som kan utvikle seg til blærer eller sår, skriver Apotek1.

BRENNMANET. FOTO: Shutterstock / NTB Scanpix

– Skyll det brente området med kaldt vann. Ta det vannet du har tilgang til, sannsynligvis er du ved saltvann. Hvis du har en vannflaske med vanlig vann så passer det veldig bra. Hvis du tror at det kan være tentakler igjen på huden, kan du skrape de vekk med et bankkort, slik at de forsvinner. Deretter kan kjølespray, pyrisept og Xylocain bidra med å lindre, sier Johansson.

– Det man ikke skal gjøre er å ta opp magneten fra vannet med en pinne eller slikt. Da kan man risikerer at det kommer løse tråder i vannet, som er mye vanskeligere å få øye på, så la magneten være.

Barn og flått

Mange flåttbitt kan gi en liten rød sone på et par centimeter rundt bittstedet, på samme måte som myggstikk og andre insektstikk, og om man ser at flåtten fortsatt sitter i skal man gjøre som følger.

– Ta bort flåtten med en pinsett eller en spesiell flåttutdrager. Dra den rett ut, ikke hold og vri på den, og ikke gni inn med fett eller annet, sier Johansson.

les også
De livsviktige tipsene: Dette gjør du om barnet ditt setter noe i halsen

Flåttsenteret skriver at den rød sonen rundt flåttbittet er ufarlig, men dersom man 3–30 dager etter flåttbittet får et rødlig utslett som vokser rundt bittstedet bør man være på vakt. De tipser om at det kan være lurt å tegne en sirkel langs ytterkanten av utslettet, slik at det blir lettere å se om utslettet vokser seg større de neste dagene.

Deretter er det to forskjellige ting man kan rammes av, som mange blander:

– Det ene er borrelia. Borrelia finnes litt overalt blant flåtten, selv om ikke alle bærer det. Men hvis en ringformet rødhet dannes etter to til tre uker der hvor flåtten satt, kan det være et tegn på borrelia. Foreldre må derfor være observante. Det finnes ingen vaksine mot borrelia, men det behandles med antibiotika.

– Det andre er TBE-viruset, en infeksjon i hjernen og ryggmargen som kan oppstå etter at virus er overført fra flåttbitt. Her gjelder det motsatte, det finnes vaksine, men antibiotika hjelper ikke. Barn fra ett år kan vaksineres, selv om det ikke er vanlig at små barn blir rammet, det er som oftest unge voksne og oppover.

– Skal familien være i områder som har flått med TBE, som på østkysten omkring Roslagen for eksempel, da tenker jeg at man så absolutt skal vaksinere barna og seg selv, sier Johansson.

les også
Advarer mot drikkeflaske for barn

Ifølge Flåttsenteret og Folkhelseinstituttet bør man vaksineres i Norge om man skal ferdes spesielt langs kysten i Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud. 

Barn og huggormbitt 

Når vinteren er over og varmen kommer sniker huggormen seg frem, og ifølge Folkehelseinstituttet kan man finne dem over store deler av Sør-Norge. Huggormen forekommer på lyngheier, myrer, i åpne skoger og enger, i solvarme lier og bakker sammenrullet i solskinnet. I kulturlandskapet befinner den seg ofte i brakklagte enger, ved steingjerder, bringebærkratt eller annet skjul, skriver FHI.

Huggormen holder seg helt unna mennesker, men blir den trampet på eller man kommer for nært, da kan den bite. Og om man blir bitt er det viktig å følge rådene til Johansson.

les også
Slår alarm: Barn sitter altfor mye stille

– Her bør man alltid ringe helsetjenesten når det gjelder små barn. Ikke forsøk å suge ut giften, eller stramme av det berørte området, men hold den berørte kroppsdelen i ro og høyt, og ring helsetjenesten.

– Det er ofte to prikker igjen etter et huggormbitt, med cirka fem til åtte millimeters mellomrom. Etter en stund blir det blått og hovent.

– Når det gjelder de yngste barna, vil helsevesenet vanligvis ha dem under observasjon en natt før de vet hvor alvorlig det er.

Barn, solbrenthet og soleksem

les også
Dette bør du ha i reiseapoteket

Huden til små barn er tynnere enn huden til voksne og inneholder mindre pigment, som medfører at de øverste hudlagene hos barn blir lettere skadet ved sterk UV-stråling, informerer Apotek1.

– Det beste er å forebygge slik at det ikke forkommer. Små barn skal ha solbeskyttende klær som dekker kroppen, samt solhatt. På eksponerte områder som ansiktet og ørene, bruk solkrem. Jeg vil også anbefale solbriller av god kvalitet, sier Johansson.

– Barn under to år bør ikke være i sterk sol i det hele tatt. Mellom klokken 11 og 15 er det best å være innendørs eller i skyggen. 

– Hvis barnet er blitt brent, er kjølekrem bra. Hydrokortison er også bra, men det er ikke bra å ha salven på i solen, og bør derfor kun brukes om kvelden. 

Barn og skrubbsår

– Rengjør med lunket vann og sørg for at grus og smuss forsvinner. Deretter kan man eventuelt bade med pyrisept.

Barn og dehydrering

DEHYDRERING. FOTO: Shutterstock / NTB Scanpix

– Forebygg gjennom å passe på at barna drikker mye gjennom dagen, selv om de ikke er tørst. Iskrem er også en god måte å tilføre væske på.

les også
Pappasjokket

– Om du mistenker at barnet ditt er blitt rammet og virker trøtt, svimmel eller kanskje har hodepine, gi da væske ofte i små mengder. Det finnes også væskeerstatninger du kan kjøpe på Apoteket.

– Blir barnets generelle tilstand verre, med for eksempel oppkast, blir svakere og ikke får i seg væske, da bør man dra til legen. I verste fall kan bevisstløshet forekomme.

Når barn setter noe i halsen

– Her anbefaler jeg sterkt at foreldre går på et HLR-kurs, hjerte- og lungeredning. Det tar 40–60 minutter og da lærer man hva man skal gjøre og hvordan det skal gjøres. Det er veldig bra å vite. Men har du ikke tatt et slik kurs, er det selvsagt bedre og fortsatt prøve å gjøre noe, enn og ikke gjøre noe i det hele tatt.

I tillegg til Johansson sine anbefalinger, bør du også merke deg disse rådene:

  • Legg babyen over armen med hodet hvilende i hånden din. 
  • Dunk babyen fem ganger mellom skulderbladene
  • Om det ikke hjelper å dunke barnet i ryggen skal du trykke på brystet med to fingre på brystbenets nedre del. Trykk hardt og raskt. Dette skal repeteres fem ganger. 
  • Har det som sitter fast fortsatt ikke kommet opp må du titte inn i barnets munn. Ser du hva som stopper luftveien skal du ta det ut. Om du ikke ser objektet skal du ikke lete etter det med fingrene, men repetere øvelsene over en gang til. 
  • Blir barnet bevisstløst, start med umiddelbart med hjerte- og lungeredning. Ring 113, hvis ikke du allerede har gjort det. Det kan være lurt å ha telefonen på høyttaler slik at du samtidig kan utøve førstehjelp, og eventuelt få veiledning fra AMK.

Mer om dette kan du lese i denne artikkelen, som tidligere er publisert av Familieklubben. 

Barn og drukning

Her er det også HLR som gjelder. Men jeg forteller likevel til alle foreldre.

– Hold øye med barna dine hele tiden. Ikke sitt å se ned i mobilen eller slikt. Et barn kan drukne på svært grunt vann. Og barn drukner stille, det er ikke noe høyt skrik som når de slår seg.

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .