Sjekk dette når barnet skal ha nye sko

PASS PÅ FØTTENE: Hvis skoene ikke passer riktig, kan barnet utvikle feilstillinger og skjevheter i muskulaturen. Foto: Frank May / NTB scanpix

Feilstillinger i føttene kan gi belastningsskader i hele kroppen, innleggssåler kan være bortkastede penger og noen sko bør du styre unna. Her er råd fra en kiropraktor og en ortoped.

Familieklubben har tidligere skrevet om hvordan du velger riktige vintersko til barnet ditt. Nå om sommeren ønsker kanskje poden å bytte til lettere fottøy? Hjelp barnet å unngå belastningsskader som skyldes sko som ikke passer riktig ved å lytte til fagfolks råd:

Kiropraktor Jørgen Ask behandler ofte pasienter med belastningsskader i kroppen som kunne vært unngått dersom de hadde fått veiledning og behandling allerede som barn. 

les også
Dette kan gjøre barn overvektige

– Føttene er kontaktpunktet mellom kroppen og underlaget, derfor styres og guides mye av bevegelsen i resten av kroppen herfra. Feilstillinger i føttene vil ofte kunne forplante seg som belastningskader i resten av kroppen som manifesterer seg over tid, sier Ask.

Følg godt med

– Det jeg ser mye av er belastningskader i kneet, det vil si skader på menisk. Jeg ser også ofte slitasje i hofter og ryggsmerter i form av prolapser, men også plager opp mot skuldre og nakken.

Feilstilte føtter på grunn av låsninger i enkelte av leddene i foten kan også oppstå.

– Benlengdeforskjeller er veldig vanlig som en konsekvens av låste føtter, i tillegg til en lang liste av belastningskader i resten av kroppen.

Derfor er Ask opptatt av at foreldre tidlig prøver å finne ut om alt er som det skal med barnas føtter. Jo tidligere dette blir plukket opp, jo enklere er det å korrigere. 

Les også: Stor test av barnetøfler

– Feilstilte føtter kan være vanskelig å oppdage. Men foreldre kan observere om barnas 
sko slites ulikt på venstre og høyre fot. De kan også se om det er en asymmetri med tanke på hvordan barna går eller beveger seg, sier han til Familieklubben.

Innleggsåler med måte

Kiropraktoren forteller at foten består av 26 individuelle bein som beveger seg i forhold til 
hverandre. Hvis en eller flere av disse låser seg, kan det potensielt forandre hele 
fotstillingen. 

Kiropraktor: Jørgen Ask er kiropraktor, og behandler mange barn. Foto: privat.
– Altfor mange aktører undersøker den eksisterende fotstillingen, uten å se på hvordan de 26 små beina i foten beveger seg i forhold til hverandre. Ofte legges det inn spesialtilpassede fotsåler, basert på en helt feil fotstilling, det har jeg sett mange eksempler på, sier Ask. 

 

Kiropraktoren vil sterkt fraråde folk innleggsåler uten at man først har fått en vurdering av eventuelle feilstillinger i foten. Og ikke kjøp innleggsåler uten å være sikker på at den aktuelle sålen faktisk korrigerer en bekreftet feilstilling. 

– Å legge inn en innleggssåle på en allerede feilstilt fot, kan i enkelte tilfeller gjøre enda mer skade. Skal du bruke penger på et par dyre sko til barna, kan du også risikere at disse blir «gått inn» feil hvis du allerede har en etablert feilstilling i foten.

Les også: Test av støvler

Finnes ikke statistikk

les også
Når mor eller far blir alvorlig syk: – Viktig å være ærlig

Det finnes ikke noen tall eller statistikk på hvor mange barn som går rundt på føtter med feilstillinger, sier ortoped Erik A Rosenlund, fagansvarlig på ortopedisk avdeling på Volvat Majorstuen.

– Mitt råd er å lytte til barnet. Små barn er vanligvis veldig tydelige på om en sko er god på foten eller ikke, sier han til Familieklubben.

Men noen barn plukker ut en sko for eksempel fordi den skoen har glitter på seg, eller fordi det er en populær sko i vennekretsen. Rosenlund vil likevel ikke fraråde foreldre å kjøpe sko på nett, selv om dette betyr at skoen kjøpes uprøvd.

– Barnet kan prøve skoen når den kommer i hus, også kan man sende den tilbake hvis den ikke er god på foten.

Les også: Hva gjør du når barnet er overvektig?

Ikke uggs eller converse

Men noe populære sko, for eksempel av typen uggs og converse, har ingen form for støtte, påpeker Rosenlund. 

les også
Pappasjokket

– Det er ingen idé å kjøpe dyre innleggsåler uten å få slått fast hos en ortoped at dette er noe som kan hjelpe barnets fotstilling. Innleggsåler i uggs eller converse er dessuten meningsløst, det vil ikke ha noen korrigerende effekt, sier han. 

IKKE MOT NETTSHOPPING: Å handle på nett fra sofakroken er en økende trend og noen barn velger sko basert på utseende. Ortoped Erik A Rosenlund er ikke mot netthandel, men han understreker at det er viktig å lytte til barnet når skoen prøves. Foto: Adidas

– Jeg er ikke mot nettshopping, men jeg er mot uggs og converse, i hvert fall til barn som allerede har fått slått fast at de har feilstillinger i føttene. Egentlig synes jeg ikke at noen bør gå i slike sko.

Og hva skal man se etter for å sjekke om barnet er i ferd med å utvikle en feilstilling?

– Still deg bak barnet og se på barnets føtter både med skoene av og med skoene på. Står anklene rett? De skal ikke skråne innover eller utover, sier Rosenlund.

Ok å arve

Slitasje under skoene, er han ikke enig med kiropraktor Ask at bør være utslagsgivende for å få barnets føtter sjekket av helseinstitusjon.

Les også: Blogg: 5 sære ting småbarnsmødre gjør

les også
Vask hendene riktig – unngå å bli syk. Slik gjør du det!

– Hvis barnet spiller fotball eller bremser med føttene på sykkel, så vil skoene slites ulikt. Det betyr ikke at barnet har en feilstilling. Men hvis barnet klager over vondt i føttene, eller du ser med det blotte øye at barnet er plattfot eller hjulbeint, da kan det være lurt å få det sjekket ut beinstillingen hos en ortoped.

Rosenlund mener du kommer langt med sunn fornuft når du skal avgjøre hvordan skoene sitter på barnet. 

– Barn, spesielt små barn, kan fint arve sko. De vokser så fort fra dem at det ofte er begrenset med slitasje på skoene. Men igjen, lytt til barnet, det skal selvsagt ikke presses til å gå med sko som ikke er gode på foten.

Dette viktig når du skal kjøpe sko til barna:

  • La barna gå uten sko, da stimuleres og styrkes barnets fot naturlig.
  • Velg sko som ventilerer godt, barn blir fort klamme på føttene.
  • Velg en lett sko som det er enkelt å bevege seg i.
  • Hælen på en barnesko skal være stive og ha god støtte, mens forfoten skal ha god bevegelighet.
  • Ta med barnet i butikken. Ta ut sålen og la barnet stå på den utenfor skoen for å sjekke at skolengden og bredden er riktig.
  • En såle skal ikke være som å gå på en sanddyne, men den skal heller ikke være altfor hard. Velg en såle som er behagelig og myk, men som samtidig kjennes stabil ut.
  • Ikke kjøp for små sko, og heller ikke for store. Begge deler hindrer god funksjonalitet og bevegelighet og kan være uheldig for hvordan foten formes.

(Kilder: Jørgen Ask og Erik A Rosenlund)

 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .