PTSD etter fødsel ikke uvanlig

BEDRE TIDER: Etter en høydramatisk fødsel fikk Emma Helen Tveitnes etter hvert hjelp etter å ha fått påvist posttraumatisk stresslidelse. Foto: Thor Brødreskift

Emma Helen svevde mellom liv og død i tre døgn etter fødselen, og da hun skulle holde sin datter for første gang, begynte blodet å fosse. Først senere kom den psykiske reaksjonen. 

Forskning viser at mellom to og fire prosent av de som føder kan utvikle PTSD. Det er en forkortelse for post-traumatic stress disorder – altså posttraumatisk stresslidelse på norsk – og er en normal reaksjon på unormale omstendigheter. 

– Det er viktig å være klar over at selv om det er mange som forteller at de opplever fødselen som stressende og traumatisk, er det bare et fåtall som tilfredsstiller kriteriene for det vi kaller PTSD, forteller Jan Ivar Røssberg, professor og psykiater ved Oslo Universitetssykehus.

les også
Sjekk dette når barnet skal ha nye sko

– Vanligvis vil de fleste tenke på situasjoner som krig, terror, voldtekt og lignende når vi snakker om denne lidelsen. Men det er ingen tvil om at den også kan forårsakes av dramatiske fødsler hvor liv og helse – både for mor og barnet som skal fødes – kan være truet, sier psykiateren.

FIKK HJELP: – Nå klarer jeg å nyte hverdagene sammen med Lykke Emilie og Christer, og går ikke lenger rundt med en konstant angst for at jeg skal dø fra dem, forteller Emma Helen Tveitnes. Foto: Thor Brødreskift

Risikerte å dø

I Bergen møter vi Emma Helen Tveitnes (31), samboeren Christer og datteren Lykke Emilie, som nå er blitt to år.

– Svangerskapet var helt fantastisk frem til uke 18. Da ble det konstatert at jeg hadde begynnende nyresvikt. I uke 27 ble det bestemt at babyen måtte komme til verden ved hjelp av keisersnitt.

Les også: – Får ikke fulgt ammerådene med ny permisjonsordning

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

Emma Helen rakk så vidt å få et glimt av det lille nurket på 900 gram før legene raskt løp videre med henne til nyfødtintensivavdelingen for videre behandling. Den nybakte mammaen ble kort tid etter forløsning alvorlig syk, og fikk påvist en sjelden tilstand hvor blodtrykket ble skyhøyt.

les også
Tannlegene med flere bekymringsmeldinger om barn

– Dette førte til at jeg måtte ligge på oppvåkningen i tre døgn med epidural. Om virkningen av denne gikk ut og jeg fikk smerter, ville blodtrykket øke enda mer og jeg ville mest sannsynlig dø.

På samme tid lå den lille datteren i kuvøse ved en helt annen fløy av sykehuset. Pappa Christer løp frem og tilbake for å forsøke å ivareta begge på best mulig måte. 

VAR TRAUMATISERT: – I tiden som fulgte orket jeg ikke å snakke om ukene før fødsel og selve fødselsopplevelsen. Det ble for vanskelig, forteller Emma Helen Tveitnes. Foto: Thor Brødreskift

Orket ikke snakke om fødselen

Da Emma Helen etter åtte lange dager endelig ble utskrevet fra sykehuset og skulle få holde sin lille jente for aller første gang, opplevde hun at stingene etter keisersnittet raknet og blodet fosset nedover beina og utover gulvet.

– I tiden som fulgte orket jeg ikke å snakke om ukene før fødsel og selve fødselsopplevelsen. Det ble for vanskelig. Jeg kjente på en sterk redsel for å miste kontrollen. Ofte kunne jeg våkne av det jeg innbilte meg var lyder fra alarmer på sykehuset, forteller Emma Helen åpenhjertig.

Da hun noen uker etter fødsel skulle ta babyen med til kontroll ved sykehuset, opplevde hun at halsen snørte seg sammen, hjertet galopperte og hun måtte hive etter pusten. 

MENTAL RUTSJEBANE: Tiden etter den dramatiske fødselen var tøff, men det går stadig bedre for Emma Helen Tveitnes. – Trolig vil det bli enklere etter hvert som opplevelsen virker fjernere, sier Emma Helen. Foto: Thor Brødreskift

Etter denne episoden innså både hun og samboeren at hun trengte profesjonell hjelp for å komme videre.

Les også: Slik takler du fødselsangst

Konsentrasjonsvansker

les også
Vet ikke hvordan sovemedisin påvirker barn på sikt

– Det er kvinnens subjektive erfaring av fødselen og traumet som er viktig, og altså ikke den medisinske eller helsemessige utfordringen. Dette innebærer at vi sammen med kvinnen må utforske hennes opplevelse, sier Gro Vatne Brean, spesialist i klinisk psykologi.

Gro Vatne Brean. Foto: Privat
Klassiske kjennetegn på PTSD er flashbacks hvor man gjenopplever den traumatiske hendelsen, fysiske reaksjoner som for eksempel nummenhet og hjertebank i situasjoner som minner om, eller er relatert til traumet, samt forsøk på å unngå noe som kan minne om hendelsen.

– Videre kan man ha opplevelsen av å føle seg utenfor seg selv, streve med konsentrasjon, ha søvnproblemer, kjenne på uro eller være irritabel, sier Brean.

Les også: Flere bruker doula ved fødselen

Viktig å bearbeide

For de mødrene som opplever å kjenne på vansker knyttet til selve fødselen, til barnet eller til opplevelser relatert til fødsel, er det viktig å kunne møte noen som kan forstå dette godt nok.

– Det å få lov til å sette ord på både rare, gode, vonde, skumle tanker og fantasier er av stor betydning, samt å se det «normale» i dette, sier psykologspesialisten, og utdyper:

les også
Forbrukerrådet advarer mot populær leke

For mors partner er det viktig at han trygger henne på at alle disse tankene er helt ok, og at hun er en god nok mamma for babyen sin. Samtidig må man jo passe på at mammas vansker ikke påfører barnet strev.

Les også: Forbereder seg til fødsel med mental trening

Tok bilder med datteren hver dag

Tibake i Bergen forteller Emma Helen Tveitnes og samboeren at det går bedre nå, etter at de tok tak i problemene og Emma Helen fikk hjelp utenfra.

les også
Slik hjelper du barna mot pollenallergi

– Jeg ble henvist til psykolog, som fortalte meg at dette var klassiske tegn på PTSD. Gjennom samtaleterapi fikk jeg nyttige verktøy for å kunne takle de vonde tankene og redselen jeg kjente på. Fremdeles kan jeg våkne midt på natten av at det i hodet mitt spilles av videofilmer med lyd og lys, men nå har jeg muligheten til å stoppe det.

FIKK TERAPI: Gjennom samtaleterapi fikk Emma Helen nyttige verktøy for å kunne takle de vonde tankene og redselen hun kjente på.Foto: Thor Brødreskift

Redselen for å dø gjorde at hun det første året tok bilder av seg selv sammen med datteren hver eneste dag, slik at hun skulle ha noen fine minner å se tilbake på.

les også
Norske mødre testet: Alle hadde tungmetaller i morsmelken

– Jeg er nok en litt overbeskyttende mamma og redd for å miste kontrollen. Jeg vet jeg vil ha godt av å kunne slippe taket enda mer, og dette er noe jeg jobber med. Trolig vil det bli enklere etter hvert som opplevelsen virker fjernere, sier Emma Helen. 

Les også: Barn på vei? Slik unngår du søskensjalusi

– Nå klarer jeg å nyte hverdagene sammen med Lykke Emilie og Christer, og går ikke lenger rundt med en konstant angst for at jeg skal dø fra dem.

HAR KONTROLL: – Fremdeles kan jeg våkne midt på natten av at det i hodet mitt spilles av videofilmer med lyd og lys, men nå har jeg muligheten til å stoppe det, sier Emma Helen Tveitnes. Foto: Thor Brødreskift

Les også: Søvntips for lyse kvelder

les også
Hva er hånd-, fot- og munnsykdom?

Råd til mødre som mistenker at de har PTSD
* Søk råd og samtaler hos jordmor eller hos fastlegen din, selv om det kan oppleves vanskelig. De fleste vil få god bedring av tilstanden gjennom oppfølging og samtaleterapi, og mange blir helt bra i løpet av et år eller to.
* Husk at PTSD er en normal reaksjon på en unormal situasjon/opplevelse.
* For noen kan det bli mer kronisk, hvor det veksler mellom gode og mindre gode episoder. Da er det viktig å vite at det finnes mestringsmuligheter til å takle de mindre gode episodene.
Kilde: Jan Ivar Røssberg, professor og psykiater ved Oslo Universitetssykehus

Årsaker til PTSD etter fødsel kan være:

Jan Ivar Røssberg. Foto: Privat
* En følelse av tap av kontroll over situasjonen.
* Dårlig kommunikasjon mellom kvinnen som føder og hjelpepersonellet.
* Langvarig fødsel.
* Redsel for egen og/eller babyens trygghet.
* Hurtige endringer under fødselen, som for eksempel hastekeisersnitt eller lite tilfredsstillende smertelindring.
Les også: Flere føder hjemme
* Andre faktorer som kan bidra til at kvinnen utvikler PTSD etter en fødsel kan være at hun tidligere har hatt traumatiske fødsler, eller har vært utsatt for vold/overgrep tidligere.
Kilde: Jan Ivar Røssberg, professor og psykiater ved Oslo Universitetssykehus

Dette er posttraumatisk stresslidelse:
* En reaksjon på et alvorlig eller langvarig psykisk traume.
* Mange forsøker å unngå ting eller situasjoner som minner om hendelsen. Mange er plaget med irritabilitet, søvnproblemer, konsentrasjonsvansker og humørsvingninger.
* Det antas at rundt én prosent av befolkningen til enhver tid lider av posttraumatisk stresslidelse.
* Menn har noe lavere forekomst av posttraumatisk stresslidelse enn kvinner.
Les også: Mye skam knyttet til kvinnekroppen etter fødsel
* For å sette diagnosen stilles kriterier til varighet over en måned, graden av alvorlighet og tap av daglig funksjon.
*Posttraumatisk stresslidelse kan utløses etter alle hendelser som oppleves som livstruende, skremmende eller grufulle, uansett varighet. Plutselige hendelser og mangel på kontroll over situasjonen øker risikoen.
* Forløpet av posttraumatisk stresslidelse er svingende, men bedring inntrer over tid i de fleste tilfeller.
Kilde: Norsk Helseinformatikk

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .