Ny studie: P-piller endrer kvinners atferd

Illustrasjonsfoto: Shutterstock/ NTB Scanpix

P-piller kan endre kvinners evne til å lese andre menneskers følelser, viser ny studie. Det kan få konsekvenser blant annet for valg av partner.

Påstandene støttes av en ny, tysk studie, som viser at kvinner på p-piller er opp til ti prosent mindre treffsikre på å lese andre menneskers følelser. Det er sammenlignet med kvinner som ikke går på p-piller, skriver tidsskriftet the Journal of Neuroscience

Saken ble først omtalt på Forskning.no.

Deltagerne i studien var 95 friske kvinner mellom 18 og 35 år. Hvor kvinnene var i menstruasjonssyklusen hadde ingenting å si for resultatet, hevder studien. 

Les også: Sex med mage

Naturlige hormoner dempes

les også
Sofia (23) visste ikke at hun var gravid - fødte sønnen Theo

– At det forskes på hvordan hormonell prevensjon virker inn på kvinners psykologi og atferd, og ikke bare hvordan hormoner fungerer rent biokjemisk, er bra, sier Gine Roll Skjærvø, atferdsbiolog ved NTNU til VG Familieklubben.

Skjærvø kjenner til flere studier som viser lignende tendenser.

– Naturlige kjønnshormoner styrker evnen til å gjenkjenne og tolke andres følelser. Det er disse hormonene som kan bli dempet av p-piller.

– Det som er nytt, er at de i denne studien har brukt bilder av ansikter med mer subtile emosjoner, hvor det ikke er så åpenbart å se hva personen føler, forklarer Skjærvø.

Følelsene til de som var avbildet var bare uttrykt i området rundt øynene på bildene, og deltagerne skulle svare så fort de kunne på hvilken følelse personen uttrykket.

Les også: Norske mødre testet: Alle hadde tungmetaller i morsmelken

Påvirker partnervalg

Ifølge atferdsbiologen er kvinner mer følsomme for hvordan andre har det når de har topper i østrogen og progesteron-utskillelse. P-pillene tar bort disse toppene og bunnene. Det kan få konsekvenser i praksis.

For eksempel ved valg av partner.

– Tidligere studier har rapportert at kvinner som møtte sin partner på pillen og deretter sluttet, eller omvendt, var mindre fornøyd i forholdet, sier Gine Roll Skjærvø.

les også
Vitamintilskudd til gravide kan gi barn bedre IQ

Men de naturlige svingningene kan evolusjonært sett ha vært, og kan fortsatt være, en fordel. Det å lese andres følelser, er viktig ved både etablering og opprettholdelse av mellommenneskelige forhold, mener forskeren. 

– Å tolke hverandre riktig er viktig sosialt, både for å samarbeide og for å unngå konflikter, sier hun.

Les også: Historisk lave aborttall i Norge

Gine Roll Skjærvø understreker likevel at det er flere svakheter ved studien, som for eksempel at det ikke er tatt hensyn til at p-piller påvirker søvnen.

– Dette fører i seg selv til svekket evne til å lese andres ansiktsuttrykk. Forskerne har heller ikke målt hormonnivået til kvinnene i studien som ikke gikk på p-piller, sier hun.

Viktig å være bevisst 

Hun mener likevel det er viktig at kvinner er klar over at hormonpreparater kan endre atferden deres, slik at de kan vurdere om de ønsker å bruke dem eller ei også ut fra dette. 

– Hvis det valget vi tar om hvem som skal bli far til våre barn, blir klusset til av hormoner, kan det i det minste være greit å vite om det på forhånd, sier hun.

les også
– Mange er lært opp til at «store gutter gråter ikke»

Rundt 20 prosent av norske kvinner bruker p-piller, viser en sammenstilling av data fra Folkehelseinstituttet og Statistisk sentralbyrå. Tallene, som er de nyeste tilgjengelige, er fra 2017, og har over de fem siste årene før målingen ble gjort, vist en nedadgående trend for p-piller.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .