Når skolebarnet tisser i sengen

BELASTENDE: Når barnet starter på skolen og fortsatt er sengevæter, kan det bli pinlig berørt. Det finnes råd. Foto: Scanpix

At småbarn tisser i sengen er helt normalt. Men hva gjør du når det fortsetter når barnet har begynt på skolen? Her får du rådene som kan gjøre tilværelsen enklere for foreldre og barn.

Ufrivillig vannlating under søvn, eller såkalt enurese, forekommer ifølge eksperten litt oftere hos gutter enn hos jenter. Tilstanden er ganske vanlig og rammer 10–15 prosent av alle barn.

– Hos mindre barn er det helt normalt å ikke ha oppnådd blærekontroll om natten, og omtrent halvparten av alle 3-åringer vil ha en nattlig vannlating i uken. Det er først ved passert 5-årsalder, og minst to ufrivillige vannlatinger per måned, at man snakker om faktisk enurese, og det er grunn til å vurdere videre behandling eller ikke, forteller Nicolai Skarsgård, lege og daglig leder hos Hjemmelegene.

Les også: 5 søvntips for lyse kvelder

les også
Dette bør du ha i reiseapoteket

De aller fleste tilfellene skyldes forsinket utvikling i fysiologiske forhold, som høy urinproduksjon relativt til størrelsen på blæren, og at barnets «varslingssystem» for full blære ikke er helt modent ennå. I noen få tilfeller kan sengevæting ha andre årsaker, som eksempelvis en urinveisinfeksjon.

– Psykiske forhold kan også ligge bak, men det er mer uvanlig. Barn med nære slektninger som har opplevd samme tilstand som liten er mer utsatt. Faktisk har 70 prosent av barn med enurese en eller flere slektninger med samme problem, forklarer Skarsgård.

Les også: Slik får dere til bleieslutt

Sengevæting
Foto: Shutterstock/Scanpix

Oppleves belastende

Spesialsykepleier og uroterapeut hos Helse Bergen HF, Susanne Irene Tobiesen Eidset, forteller at forskning viser at barn som tisser på seg om natten har lavere selvbilde enn andre friske barn, men at når de blir tørre på natten så blir selvbildet like bra som hos andre.

– Det påvirker spesielt større barn som ønsker å overnatte hos andre eller skal på overnatting med idrettslaget eller lignende. De synes det er veldig flaut at andre skal kunne se at de må bruke bleie om natten, sier hun, og legger til:

– For foreldre kan det være frustrerende med mye ekstra vask av sengetøy. Det er også sårt for foreldre å oppleve at barnet deres sliter med dette og kanskje begrenses i aktiviteter som de ønsker å delta på.

Les også: Slik blir venneovernattingen best mulig

Start hos fastlegen

Nicolai Skarsgård
Nicolai Skarsgård. Foto: Åsmund Holien-Mo
Det finnes flere mulige behandlinger med god effekt, og Skarsgård anbefaler å starte med et besøk hos fastlegen som vil kunne finne riktig behandling.

– Om barnet ditt opplever enurese, eller du som forelder er urolig, bør dere oppsøke legen med problemet. Husk likevel at dette er en ganske vanlig tilstand hos de minste, som i mange tilfeller går seg til av seg selv, råder han, og påpeker viktigheten av at barnet selv er motivert for å finne en løsning, hvis behandling skal nytte.

Ofte er det først i 5–6 årsalderen at denne motivasjonen kommer, og inntil da kan barnet i stedet bruke bleie om natten ved behov. Fastlegen vil ofte starte med en dagbok og generelle råd.

les også
– Det føltes som om hele verden raste sammen

– I noen tilfeller kan en sengevætingsalarm være til hjelp. Medikamentell behandling med medisinen Minirin forsøkes først dersom andre tiltak feiler og er oftest forbeholdt barn over syv år, sier Skarsgård.

Les også: Så mye søvn trenger barna

Tips til foreldre

  • Se an om sengevætingen faktisk er et problem eller bare vanlig modning. Er tilstanden vanlig eller uvanlig gitt barnets alder? 
  • Allier deg med barnet og vis støtte og trøst. Forklar at det ikke er barnets feil, og at det er veldig vanlig. Bygg opp om suksesser (fremgang, tørre netter) og unngå negativ omtale.
  • Søk råd hos fastlegen om problemet vedvarer til 5–6 årsalderen, eller om du som forelder er urolig.
  • La barnet selv ta del i problemet, løsningen og behandlingen. Barnets egen innsats er avgjørende for å lykkes.
  • Det er alltid lurt å passe på at barnet drikker godt på dagen og slutter å drikke siste 1–2 timer før leggetid. Alltid tisse rett før barnet legger seg, selv om barnet ikke er tissetrengt.
  • Hjelp barnet å mestre sosiale sammenhenger med overnatting; er det mulig å avtale et litt gjemt sted man kan ha en bleie til natten, eller å gjøre en annen forelder oppmerksom uten at de andre barna involveres?
  • Man kan føre kalender i noen uker, se hvor mange netter som er våte. Er det en god del tørre netter kan man prøve uten bleie, se om bevisstheten om at barnet ikke har bleie på gjør at det holder seg, eller våkner for å tisse. Da er det viktig å beskytte sengen og ikke bli sur hvis sengen blir våt. 
  • Barn som i tillegg til nattevæting også har litt problem på dagen, kan henvises til barneavdeling fra 6-års alder. 
  • Barn som har fylt 10 år der råd om drikke på dag, restriksjon siste 1–2 timer før leggetid og riktig bruk av medisinen Minirin ikke hjelper, kan henvises til nærmeste barneavdeling for videre hjelp.
  • 7–8 av 10 barn vil bli kvitt problemet i løpet av et års egnet behandling. En god del vil også spontant vokse av seg problemet ved 7-årsalderen. En liten andel (2-3 prosent) kan ha symptomer opp i voksen alder.

(Kilder: Nicolai Skarsgård, lege og daglig leder hos Hjemmelegene og Susanne Irene Tobiesen Eidset, spesialsykepleier/uroterapeut, Helse Bergen HF)

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .