Lege advarer: – Ikke ta med småbarn til Asia

GØY MED FERIE: Men ikke alle destinasjoner er like egnet for norske småbarn. Foto: iStock

Forsikringsselskapene får inn stadig flere saker om sykdom blant norske barn mellom 0 og 15 år. Norske barn bør ikke reise til Asia eller Afrika før de er fem år, mener lege.

Familieklubben har tidligere skrevet om hva du bør ha i reiseapoteket. Det er de aller minste barna som er mest utsatt for sykdom.

At mange norske foreldre tar med småbarn til stadig mer eksotiske destinasjoner, gjenspeiles på forsikringsstatistikken. Der er denne gruppen reisende overrepresentert, og det mener lege Per Kristian Opheim er såpass bekymringsverdig at han vil komme med en advarsel.

les også
Slik vet du om barnet trenger briller

– Foreldre bør ikke ta med barn utenfor Europa, Nord-Amerika eller Australia før barnet selv kan huske turen i ettertid, uttaler Per Kristian Opheim i en pressemelding til NTB. Han jobber som kontaktlege og ledsagerlege på SOS Internationals alarmsentral.

På grunn av sykdoms- og skadebildet for barnefamilier på reise i Asia, mener Opheim de minste barna er tryggest hjemme.

– Barn bør ikke reise til Asia eller Afrika før de er fem år, og grunnen er først og frem at bakteriefloraen er annerledes. Når barnet er blitt større og har fått større kroppsvolum, blir de ikke så lett dehydrert ved sykdom, sier han.

Les også: 5 tips om barnemat på reise

Pass håndhygienen

– Mage-tarminfeksjon og feber dominerer sykdomstilfellene. De er sjelden alvorlige, men det kan selvfølgelig være frustrerende og skape bekymring for foreldrene, og ikke minst er det synd for barnet. Hjelp barnet ditt til god hygiene, og spesielt god håndhygiene, sier Opheim.

Familieklubben har tidligere skrevet om å ta med småbarn på langtur. Går turen til Asia, bør du passe godt på at de minste får i seg nok vann, helst vann kjøpt på flaske, ifølge legen.

– Pass ekstra godt på spedbarn. Hold dem i skyggen og ha gjerne på dem lett, dekkende tøy, siden de også blir lett solbrente. Og beskytt dem mot mygg. Denguefeber finnes i Asia, men forekommer heldigvis ikke ofte blant barn, sier han.

les også
Så tidlig bør barnet til tannlegen

Les også: Vi ville til Maldivene, men dro hjem til mor i stedet

Sjekk vaksinebehov

For populære reisemål i Asia, for eksempel Thailand, vil ikke Folkehelseinstituttet på generelt grunnlag fraråde reiser med barn, så lenge man tar forholdsregler før avreise med riktig vaksinering.

Les også: Hvilken mat der det trygt å gi babyen i utlandet?

les også
– Deprimerte barn fremstår ikke alltid som triste

Den hyppigste sykdommen blant barn er mage-tarminfeksjoner. Dette kan både være fra virus, for eksempel som smitter via svømmebasseng eller fra bakterier i maten. Den nest hyppigste diagnosen er feber, som kan ha mange årsaker, blant annet influensa, forkjølelse eller blærebetennelse.

Hjelp lokalt?

– Vi merker at kundene blir mer bekymrede og pågående når det gjelder barn, sammenlignet med henvendelser som kun gjelder dem selv. Og de har andre forventninger og krav til oppfølging, sier Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring.

Selv om barnefamilier ofte reiser på organiserte turer gjennom reiseselskap, kan det i mange land i Asia være krevende å få god hjelp lokalt.

les også
Dette bør du ha i reiseapoteket

– Variasjonene i kvaliteten på helsetjenestene er store mellom landene. For eksempel vil de fleste innleggelsene i Kambodsja og Myanmar bli overflyttet til Bangkok i Thailand. Og forskjellene kan variere innad i landene.

– Vi opplever at mange ikke reflekterer over helsetilbudet i de områdene de reiser til, og tar det for gitt at det er god standard, sier Richvoldsen.

Når uhellet er ute

Når barna får hjelp via SOS Internationals alarmsentral, spiller foreldrene en viktig rolle

les også
Barn som får angst: – Du blir så maktesløs som forelder

– Barn, særlig de minste på 0–3 år, kan jo ikke alltid selv sette ord på det de føler og opplever, selv ikke overfor foreldrene. Derfor har vi på alarmsentralen bruk for foreldrenes øyne. Foreldrene kjenner barna og er best i stand til å vurdere hvordan barnet har det i et annet klima, sier Niclas Mortensen, teamleder på SOS International alarmsentral.

Han opplever at norske foreldre ikke er mer engstelige enn foreldre fra andre land:

– Men syke barn i utlandet skaper mer bekymring enn de gjør hjemme, sier Mortensen.

Topp 5 årsaker til hjelp

  1. Mage- og tarminfeksjoner – gastroenteritt. Dette kan både skyldes virus eller bakterier.
  2. Feber – årsakene kan være mange for eksempel influensa, forkjølelse, blærebetennelse. Ofte virusinfeksjoner. Smitten er ofte luftbåren.
  3. Bronkitt og astmatisk bronkitt / luftveisinfeksjon.
  4. Vannkopper – dette er ofte noe, barna tar med seg hjemmefra, siden inkubasjonstiden er 2–3 uker. Det er strenge regler for når man kan reise. Ofte kan barna ha det bra, men oppfyller likevel ikke kriteriene for å kunne komme med på et fly.
  5. Ørebetennelser/mellomørebetennelser – barna smittes ofte i svømmebassenget. Det er regler for når man kan fly med mellomørebetennelse, og det kan være meget smertefullt for barnet hvis disse reglene ikke overholdes.

Kilde: SOS International

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .