Hva gjør du når barnet blir syk på ferie?

Barn med vannkopper
Foto: Shutterstock/Scanpix

Ferieidyllen blir brått brutt når minstemann blir syk. Men hvis du er godt forberedt vil alt løse seg på beste mulige måte. – Det aller viktigste er å ha reiseforsikringen i orden, sier ekspertene.

Sommerferien er i full gang, og til tross for strålende sommervær i store deler av landet, velger mange av oss å legge ferien til utlandet.

I en småbarnsfamilie er det mye å tenke på før en utenlandsferie. I pakkestresset er det fort gjort å glemme noe av det det viktigste – nemlig reiseforsikringen.

 «Det skjer jo ikke oss,» tenker du kanskje. Men når man reiser med små barn er sjansen for sykdom større enn når det bare er voksne på tur.

les også
Hva gjør du når barnet er overvektig?

 – Det aller viktigste er at man har en gyldig reiseforsikring. Sjekk hvilke beløp du er dekket for dersom du skulle bli syk både før og under reisen. Eldre personer bør også sjekke om forsikringen har aldersbegrensninger og om forsikringen gjelder i hele verden, eller om det er begrensninger. Det er også viktig å huske på at eventuelle utvidelser av dekninger må skje før reisen starter, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige Forsikring, Arne Voll.

Les også: Ferie er ikke fri

Få hjelpen du trenger

Små barn er nysgjerrige og uredde, de tar på det meste, og de aller minste putter mye i munnen. Med soling og bading i både saltvann og basseng, så er det ikke umulig at de små får i seg noe de ikke skal.

 

Nicolai Skarsgård
Nicolai Skarsgård. Foto: Åsmund Holien-Mo
– De aller minste barna er litt mer utsatte generelt, og er litt oftere syke enn de som har passert 3-4 år, sier lege og daglig leder i Hjemmelegene, Nicolai Skarsgård.

Han forteller at foreldre som hovedregel bør reagere på samme måte som hjemme dersom barnet skulle bli syk på ferie.

– Først og fremst se an allmenntilstanden og vurder løpende behovet for å søke hjelp. Dersom feberen er uavklart, allmenntilstanden er dårlig eller man som forelder er utrygg, er det uansett lurt å søke hjelp, sier han og legger til:

– Det aller vanligste er at barna blir syke av de samme sykdommene som de ellers rammes av i Norge. Det handler om infeksjoner i luftveiene som forkjølelse, hoste, snørr, feber og ørebetennelse, øyekatarr, og de andre «vanlige» infeksjonene som foreldre flest er vant til å hanskes med, også utenfor ferien. 

Les også: Slik blir barnet trygt i vann

Likevel er det greit å være forberedt på at barn kan bli syke av andre ting når man er på ferie.

les også
Miljøgifter i mors kropp forbindes med økt risiko for ADHD

– Det er sykdommer som grovt sagt kan knyttes til det at man er på ferie, at man spiser annen mat og er mer ute i varme, vann og sol enn vanlig. Da er det for eksempel infeksjoner i mage og tarm, solforbrenning og heteslag, eller små kutt og sår på hender og føtter som det kan gå infeksjon i. Fordi det ofte er varmt, fuktig og barn er mye ute i sand og lignende er det nok litt vanligere at et sår kan utvikle en infeksjon enn hjemme, forteller Skarsgård i Hjemmelegene.

Kutt på kneet
Foto: Shutterstock/Scanpix

Får ikke fly hjem

I noen tilfeller, for eksempel ved vannkopper, kan barna bli så syke at flyselskapene ikke tillater at man får fly hjem som planlagt. 

les også
Slik gjenkjenner du meslinger

– Forsikringsselskapet bør kontaktes så snart som mulig når man ser at man ikke kommer seg hjem som planlagt. Da vil man få retningslinjer på hva man skal gjøre videre, hvilken dokumentasjon som må til, hjelp til å finne en lege i nærheten og det blir sendt betalingsgaranti, slik at man selv slipper å betale for legebesøket, sier Arne Voll i Gjensidige.

Les også: Slik gjenkjenner du meslinger

Dersom man ikke kan reise hjem som planlagt på grunn av sykdom må man få en skriftlig bekreftelse på dette fra en lege. 

les også
Vask hendene riktig – unngå å bli syk. Slik gjør du det!

 – Man må oppsøke lege for å få bekreftet at det har skjedd en uventet og akutt sykdom som er til hinder for hjemreise. Ved vannkopper vil man få flyforbud. Når legen bekrefter at man ikke lenger er smittsom må man få en skriftlig bekreftelse på dette. Dette må man ha før man kan bestille seg ny hjemreise, ellers vil man bli stoppet på flyplassen og nektet å komme om bord i flyet, forteller han.

Også Nicolai Skarsgård i Hjemmelegene ber foreldre tar forholdsregler og passe på at reiseforsikringen er i orden.

– Hvis man skal ut og fly, er det lurt å avklare på forhånd så godt det går at barnet faktisk kan fly. Om du reiser innad i EU vil det generelt være lett tilgjengelig legehjelp, og hjelpen du får er stort sett i tråd med kvaliteten du kan forvente hjemme. Reiseforsikringen kan ofte være til god hjelp, og de kan gi veiledning om hvor du kan få hjelp, og av og til bistå i kommunikasjonen med klinikk eller sykehus for å sørge for at dere får god og riktig behandling, forteller Skarsgård.

Les også: Hva er hånd-, fot- og munnsykdom?

Reiseforsikring er ikke alltid nok

les også
Slik beskytter du barnet ditt mot sommerens plager

Noen land krever mer forsikring enn en vanlig reiseforsikring. Arne Voll i Gjensidige anbefaler derfor å ha Europeisk helsetrygdkort i tillegg til reiseforsikringen dersom man reiser innenfor EØS. 

– Årsaken til dette er at noen sykehus ønsker dette istedenfor forsikringskortet, og motsatt. For eksempel vil de offentlige sykehusene be om helsetrygdkortet, men det er ingen krise å ha glemt det hjemme. De fleste forsikringsselskap tilbyr øyeblikkelig hjelp via telefonen. Forsikringsselskapet har en god oversikt over godkjente og flinke leger, klinikker og sykehus i nesten alle land og kan bistå på en trygg og god måte, sier han.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .