Et særdeles merkelig navn – men en svært vanlig barnesykdom. Slik gjenkjenner du den.
Har barnet ditt hatt hånd-, fot- og munnsykdom? Hvis ikke er det ganske sannsynlig at det vil få den.
Tilstanden forekommer først og fremst hos barn under 10 år, og symptomene er blemmer i munnen, på hender og føtter, ifølge Tone Bruun, overlege ved Folkehelseinstituttet – derav det spesielle sykdomsnavnet.
– Sykdommen er svært smittsom og kan opptre som mindre epidemier. Man smittes gjennom nærkontakt med andre. Det er mest vanlig å bli syk på sommeren og høsten, sier Tone Bruun.
Sykdommen kan være svært plagsom for små barn, selv om den skyldes et relativt mildt virus, det såkalte Coxackie-virus A16.
Les også: Hvordan vet du om barnet ditt har en matallergi?

Kan forveksles med forkjølelse
Hånd-, fot- og munnsykdom er en helt ufarlig barnesykdom, men Ifølge overlege Tone Bruun kan det være greit at du er klar over følgende om tilstanden:
* Dersom man blir smittet, kan man likevel gå i barnehagen og på skole, så lenge man har god allmenntilstand og ikke har feber.
* Man får ofte feber og vondt i halsen før blemmeutbruddet, derfor kan sykdommen ofte forveksles med en vanlig forkjølelse.
* Man blir frisk av seg selv. Årsaken er et virus, og antibiotika har ingen effekt.
Les også: Dette bør du vite om den fjerde barnesykdom
* Man smittes som oftest dagene før man merker symptomene, og det er vanskelig å forebygge sykdommen.
* Vondt i halsen og feber er gjerne de første tegnene på at barnet er smittet.
* Det tar typisk en til to uker før sykdommen er helt over, og utslett og blemmer er borte.
* Smitten skjer via spytt, snørr, væske fra blemmer, avføring og dråpesmitte, og det er i startfasen av forløpet man er mest smittsom – inkubasjonstiden er 3-8 dager.
Les også: Dette vil barna dine huske deg for

Inntreffer bare én gang
Dersom barnet ditt har fått denne sykdommen, er det bare å vente til det går over. I mellomtiden kan det være lurt å la barnet ta det med ro de første dagene, gi det godt med væske, unngå krydret mat og eventuelt gi det noe smertestillende/febernedsettende hvis barnet plages av feberen. Og hvis blemmene i munnen er plagsomme, kan det være lurt å gi barnet flytende mat og å være ekstra skånsom under tannpussen – for ikke å irritere blemmene i munnen unødig.
Les også: Derfor bør du snakke MYE til babyen din
Marius Holm Krog-Johnsen, markedsansvarlig i FUS-barnehagene, kjenner godt til hånd-, fot- og munnsykdom, som kan gå som en farsott gjennom barnehager når den inntreffer. Han forteller at den forekommer over hele landet, men at forekomsten skiller seg ut på ett punkt:
– Vi har barnehager i hele landet og opplever at sykdommen er mest utbredt i de større byene sammenlignet med barnehagene i de mindre byene, sier han.
Alle FUS-barnehager har egne rutiner når det oppdages at noen av barna har blitt smittet.
Les også: Bør man hjelpe barn med å få venner?

– Dersom det er smittefare, sender vi ut infoskriv til foreldre og henger opp lapper rundt om i barnehagen. I tillegg vasker vi leker og lokaler ekstra godt, for å unngå ytterligere smittefare. Vi har også fokus på forebygging av sykdommer med egne retningslinjer for smittevern, sier han.
For å avslutte med noe positivt: I tillegg til at denne barnesykdommen altså er helt ufarlig, er den også en engangsforeteelse: Har barnet først hatt denne sykdommen, vil det være immunt for den for all fremtid.
Les også: Derfor er dette den beste foreldrestilen
Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no
Følg også Familieklubben på Facebook
Vil du lese mer? Bli medlem i dag! Helt gratis.