Forbrukerrådet advarer mot populær leke

Squishies
HELSESKADELIGE: Farsotten squishies inneholder giftige kjemikalier, viser en analyse av Miljøstyrelsen i Danmark. Foto: Scanpix

Squishies kan være helseskadelige for barn. Forbrukerrådet ber norske butikker slutte å selge leken.

Danske Miljøstyrelsen testet 12 typer “squishies”, altså myke skumleker for barn, som ble analysert for giftige kjemikalier. Resultatet viste at produktene avga skadelige stoffer i så høye konsentrasjoner at det kan medføre risiko for barn å leke med dem over lengre tid. Miljøstyrelsen er en del av Miljødepartementet i Danmark.

Forbrukerrådet ber nå norske butikker om å slutte å selge leken, og oppfordrer de som allerede har kjøpt den om å kreve pengene tilbake. 
- Unngå å kjøpe squishies, og kast dem om du allerede har kjøpt dem, sier Guro Birkeland Tangen i Forbrukerrådet.

Les også: Grillmaten du ikke bør gi barn

Salgsstopp i Norden

Top-Toy, selskapet som selger leketøy gjennom kjedene BR og Toys R Us meldte i går at de innfører full salgsstopp for alle squishies-produkter i alle butikkene sine i Norden. 

Squishies kommer opprinnelig fra Japan og ble i fjor en verdensfarsott, godt hjulpet av Youtube og sosiale medier. Lekene er som regel produsert i Kina, ifølge Forbrukerrådet.

les også
Karen (8): Slik er livet med autisme

Et av stoffene som ble funnet i Miljøstyrelsens analyse var også skadelig for ufødte barn, skriver de på sine sider. De skriver også at fordi alle de 12 produktene gjorde det dårlig på testen, så tyder det på at det er et generelt problem og ikke spesifikt for disse 12. 

Les også: Færre leker gir mer ro

Tips fra Forbrukerrådet:

1. Unngå å kjøpe squishies, og kast dem om du allerede har kjøpt dem.
 
2. Klag til butikken hvis du ønsker å levere tilbake lekene. Vis til advarselen om at squishies kan inneholde giftige kjemikalier. Du har 14 dagers angrerett hvis lekene er kjøpt i norsk nettbutikk. Disse lekene er som regel produsert i Kina, og angreretten gjelder ikke i nettbutikker som ikke er norske.

3. Hvis du ikke kommer noen vei med butikken, så kan du bringe saken inn til Forbrukerrådet for mekling. Husk at du må ha klaget skriftlig til butikken først.

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .