Fire av ti vinterdresser inneholder farlige miljøgifter

Vinterdress
Illustrasjonsfoto: Shutterstock/Scanpix

- Barn er altfor dårlig beskyttet mot skadelige stoffer i hverdagsprodukter, sier fagdirektør i Forbrukerrådet.

Den svenske forbrukersiden Testfakta har testet ti vinterdresser for barn og funnet at det er stor forskjell på slitestyrke og vanntetthet. I tillegg fant de miljøskadelige PFAS-stoffer i fire av dressene som ble testet. 

I Helly Hansen-dressen overstiger mengden PFAS (fluorkarboner) den anbefalte grenseverdien. Det er stoffet 6:2 FTOH som er funnet i denne dressen. Dressene fra Stormberg, Polarn O. Pyret og Nordbjorn inneholder også spor av miljøgifter, men under de anbefalte grenseverdiene.

les også
PTSD etter fødsel ikke uvanlig

Fluorkarboner brukes i mange produkter på grunn av sine vannavstøtende egenskaper. Miljøgiftene kan være skadelige både for mennesker, dyr og miljø, ifølge Framtiden i våre hender.

Les hele testen her.

Daniel Borg, toksikolog ved Kemikalieinspektionen, sier til Testfakta at han ser ingen akutt helsefare ved å bruke dressen, men at det er unødvendig å bruke PFAS der det finnes fullgode alternativer.

Helly Hansen skriver til Testfakta at de følger regelverket og at stoffet 6:2 FTOH tilsettes for å «gi produktene økt beskyttelse og lengre levetid». 

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

Les også: Gravid? Dropp denne maten.

– Ukritisk bruk

Gunstein Instefjord er fagdirektør for handel i norske Forbrukerrådet. Han sier at bransjen må slutte å bruke fluorstoffer i produkter til barn, og at det finnes tryggere alternativer.

– Fluorerte stoffer har vært brukt ukritisk i en rekke ulike hverdagsprodukter fra 50- tallet og fram til i dag. De brukes fortsatt i blant annet klær, tekstiler, sko, skismøring og matemballasje. Det er viktig å holde fokus også på behovet for et strengere regelverk som regulerer hele stoffgrupper og ikke enkeltstoffer hver for seg. Det er for mange fluorstoffer der vi fortsatt mangler god regulering, sier han til Familieklubben.

Les også: Forbrukerrådet advarer mot energidrikkonsum

Han legger til at barn er altfor dårlig beskyttet mot skadelige stoffer i hverdagsprodukter. Forbrukerrådet har tidligere i år advart mot miljøgifter i både leketøy og drikkeflasker for barn.

les også
Slik forebygger du bilsyke

– Det er vanskelig å unngå stoffene, de er usynlige, og det er ingen deklareringsplikt på klær og produkter. Uten tester som disse har foreldre som vil unngå at barna utsettes for disse skadelige stoffene, har dessverre ingen mulighet til å styre unna. Forbruker må sikres mer informasjon. For stoffer som gir grunn til bekymring bør det innføres en form for negativ merking, eller gis annen tilgang til informasjon om hvilke produkter som inneholder disse stoffene. Dette vil være av stor betydning for produkter som eksempelvis klær, sko, leker og elektronikk der det i dag ikke er krav til innholdsdeklarasjon, sier Instefjord.

Dressen som kommer best ut av den svenske testen er fra Didriksons. Den er vanntett, puster greit og får godkjent i holdbarhetstestene, ifølge Testfakta. De mest slitesterke dressene i testen er fra Reima og Isbjörn.

Framtiden i våre hender testet barneprodukter for miljøgifter tidligere i år, da var det vinterdressen fra Molo som kom best ut (ingen miljøgifter). Friends vinterdress fra Coop og Wheat vinterdress kom dårligst ut av de som ble testet.
 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .