Dette bør du ha i reiseapoteket

Foto: Shutterstock/Scanpix

Det er de aller minste barna som er mest utsatt for sykdom generelt, og det er også de minste som oftest blir syke på ferie. Har du et godt reiseapotek er du forberedt om uhellet skulle være ute.

Barna blir som regel syke av de samme tingene som de gjør hjemme i Norge. Det kan likevel være lurt å være forberedt på at små barn også kan bli rammet av de typiske «feriesykdommene».

– Det aller vanligste er at barna blir syke av de samme sykdommene som de ellers rammes av i Norge. Det handler om infeksjoner i luftveiene som forkjølelse, hoste, snørr, feber og ørebetennelse, øyekatarr, og de andre «vanlige» infeksjonene som foreldre flest er vant til å hanskes med, også utenfor ferien, sier lege og daglig leder i Hjemmelegene, Nicolai Skarsgård.

Med feriesykdommer menes sykdommer som kan knyttes ene og alene til at man er på ferie. 

Tips: Hva gjør du når barna blir syke på ferie?

les også
Dette bør du vite om den fjerde barnesykdom

– Man spiser annen mat og er mer ute i varme, vann og sol enn vanlig. Da er det for eksempel infeksjoner i mage og tarm, solforbrenning og heteslag, eller små kutt og sår på hender og føtter som det kan gå infeksjon i. Fordi det ofte er varmt, fuktig og barn er mye ute i sand og lignende er det nok litt vanligere at et sår kan utvikle en infeksjon enn hjemme, forteller Skarsgård.

Nicolai Skarsgård
Nicolai Skarsgård. Foto: Åsmund Holien-Mo
Skarsgårds beste råd er å være godt forberedt på at sykdom faktisk kan oppstå. 

– Som forelder er det først og fremst lurt å være forberedt og forebygge sykdom så godt man kan. Forberedelse handler om å ta med legemidler som barnet pleier å ha bruk for, samt å ha reiseforsikring på stell, og å sørge for å gjøre seg kjent med hvor og hvordan man kan søke hjelp i det landet man reiser til, sier han.

Dette bør reiseapoteket inneholde:

  • Smertestillende tilpasset barnets alder
  • Solfaktor
  • Insektspray
  • Pyrisept eller annet rensemiddel
  • Termometer for å måle temperaturen til barnet
  • Plaster og/eller bandasje

NHI anbefaler også å ta med saks og pinsett, samt bleier, fordi det kan være dyrt i noen turistområder.

– Størrelsen og utvalget på reiseapoteket må selvsagt tilpasses reisemålet. Dersom man skal utenfor EU eller til mer landlige strøk er det ekstra lurt å pakke med litt ekstra apoteksaker da tilbudet og kvaliteten kan variere. Innad i EU og i nærheten av større byer vil man oftest lett kunne skaffe ekstra utstyr og legemidler etter behov, sier Nicolai Skarsgård.

Les også: Dro på verdensomseiling med barna

Gode råd for de vanligste tilstandene 

Forkjølelse/Øvre luftveisinfeksjon: Behandles med febernedsettende etter behov og følg med på barnets allmenntilstand på samme måte som du gjør hjemme. Dersom feberen varer eller allmenntilstanden forverres bør man søke legehjelp for å vurdere behovet for antibiotika.

les også
Dette kan gjøre barn overvektige

Ørebetennelse: Dersom minsten får ørebetennelse anbefaler vi å søke legehjelp i god tid før hjemreise da det kan være smertefullt å fly når man har ørebetennelse. Ved rask og riktig behandling kan man kanskje bli kvitt ørebetennelsen før flyreisen hjem. Paracet kan være til god hjelp mot smertene, og det finnes også nesedråper som kan være til hjelp for å avsvelle slimhinnene.

Mage- og tarminfeksjon: Sørg for rikelig inntak av væske, i mange og små porsjoner. Bland gjerne vann med noe med sukker i, for eksempel eplejuice eller svak sukkerholdig saft. Det kan være lurt å spørre på apoteket også, der finnes det mange gode produkter for rehydrering som inneholder riktig mengde sukker og salt. Følg også her med på allmenntilstanden og ikke nøl med å oppsøke lege dersom allmenntilstanden forverres. Dersom barnet har tørre bleier, blir slapt, trøtt og svakt, eller du som forelder er utrygg på tilstanden, kontakt lege. Ved feber, bruk febernedsettende etter behov med riktig mengde og type tilpasset barnets alder.

Infiserte småsår og kutt: Skyll såret i lunkent og RENT vann med litt såpe i og sett på bandasje eller plaster. Dersom såret er skittent, rødt, hovent eller det kommer puss ut av såret er det lurt å rense med Pyrisept eller Brulidine-krem. Dersom allmenntilstanden blir dårlig, eller barnet får feber uten at paracet hjelper, bør man oppsøke lege for å vurdere behovet for antibitotika.

les også
Slik beskytter du barnet ditt mot sommerens plager

Solforbrenning og heteslag: Dersom barnet blir solbrent eller får heteslag bør du unngå å eksponere barnet mer for solen. Sørg for at barnet får i seg godt med vann å drikke. Det finnes også lindrende kremer på apoteket som kan dempe smertene. 

(Kilde: Nicolai Skarsgård, Hjemmelegene)

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .