– Deprimerte barn fremstår ikke alltid som triste

Barn og depresjon
Foto: Shutterstock/Scanpix

Hvordan ser man forskjell på tristhet og depresjon? Få råd fra psykologen og psykiateren om hvordan du som forelder best hjelper et deprimert barn.

– Å kunne kjenne på det å være trist er noe både barn og voksne trenger å tåle. Det er en viktig følelse. Barn kan bli triste av at venner flytter, at noen har sagt noe stygt til dem på skolen eller at de ikke mestrer et av fagene på skolen. Å bli trist for slike ting er en naturlig og sunn reaksjon, sier Thomas Kristian Tollefsen, stipendiat og psykolog ved Regionsenter for barn og unges psykiske helse.

Han forklarer at depresjon, derimot, er en tilstand som kjennetegnes av at barnet er trist eller irritabelt det meste av dagen, eller nesten hver dag. Språklige ferdigheter og modenhetsnivå, vil gjøre at depresjonen kan få et litt annet uttrykk enn hos voksne.

Les også: Skolesviket

les også
YouTube ut mot vaksinemotstandere

– For barn vil det ofte være mer vanlig å uttrykke seg gjennom atferd, enn gjennom språk. Blant annet kan barn som er deprimerte virke irritable eller sinte, og det er ikke alltid at de fremstår som triste, forteller psykologen, og utdyper:

Thomas Kristian Tollefsen. Foto: privat
– Tap av glede over, og interesse for aktiviteter de har likt før er et annet viktig tegn på depresjon. Hvis dette vedvarer over flere uker, er det mulig at det er snakk om depresjon, og ikke «vanlig» tristhet, sier Tollefsen.

Les også: 15 tips om barn og depresjon

Han får støtte av professor og psykiater ved Universitetet i Oslo, Jan Ivar Røssberg, som forklarer at humøret hos barn med depresjon, i motsetning til hos voksne, ofte lar seg påvirke til det bedre hvis noe positivt skjer.

Annonse
Til deg som medlem:
Vis alle tilbudene

Du må eller for å se dette tilbudet.

– Ofte er det også slik at barna klager på fysiske symptomer som vondt i magen og hodepine. Depresjon før puberteten sees ikke sjelden i sammenheng med andre psykiske lidelser som blant annet angst og ADHD, sier han.

Har ofte opplevd store belastninger

Årsakene til depresjon kan være mange, og er gjerne et samspill mellom arvelige faktorer, miljøet rundt barnet og erfaringer.

– Manglende arenaer for mestring, utrygge familieomstendigheter og belastende livshendelser er mulige risikofaktorer. Tap, som dødsfall i familien eller tap av en god venn, ser ut til å være en av de hendelsene som er sterkest assosiert med utvikling av depresjon hos barn, forteller Tollefsen.

Les også: - Mange er lært opp til at store gutter ikke gråter

Jan Ivar Røssberg. Foto: privat
Jan Ivar Røssberg er opptatt av å påpeke at ingen vet nøyaktig hva som er årsaken til at noen blir deprimerte; noen blir deprimerte når de opplever skilsmisse, flytting eller bytter skole, mens andre er arvelig belastet fordi mor eller far selv har slitt med en depresjon.

– Ofte er det også slik at man ikke finner noen årsak, og at barnet ikke har noen tanker om hva som har skjedd som har ført til at de har blitt deprimerte. Depresjon er allikevel aldri «bare» en normal reaksjon på en livssituasjon, forteller han.

Ikke vær redd for å søke hjelp

Langvarig tristhet og irritabilitet er ikke vanlig hos barn og unge, og psykiateren anbefaler derfor foreldre i første omgang å ta kontakt med fastlegen om dette vedvarer.

les også
Alt du trenger å vite om atopisk eksem

– Er man konstant trist, nedfor og irritabel, selv sammen med venner, og kanskje gjør det dårligere på skolen, så er dette et varselsignal om at ikke alt er som det skal være. Snakk med barnet, og hør om hvorfor det har blitt slik, sier Røssberg, og påpeker at det er god behandling å få.

– For barn med lette til moderate depresjoner har samtaleterapi vist seg å ha god effekt. Denne bidrar til at barnet bedre kan håndtere situasjoner med stress, og det vil samtidig få verktøy til å håndtere negative følelser på en bedre måte.
 

Bli medlem i Familieklubben (helt gratis!) og les flere spennende saker på Familieklubben.no

Følg også Familieklubben på Facebook

Gard Steiro

Ola E. Stenberg

Maren Wilberg Rostad

Stella B. Oskarsdottir Wehrmann

Verdens Gang AS

E-post: familieklubben@vg.no
Sentralbord: 22 00 00 00

Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale

For å fortsette må du først eller .